În România nu există o strategie de construcţie, ci una de distrugere, şi functionează o lege nescrisă, amânarea, fiind amânat non-stop aproape orice fel de proiect într-un context în care banii sunt investiţi degeaba, spune, într-un interviu acordat Profit.ro, Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din România şi preşedinte al patronatelor din turism. El reclamă că a primit "ajutoare" din partea autorităţilor sub forma unui număr de controale vizibil mărit şi susţine că proprietarii de firme trăiesc cu conştiinţa faptului că oricând le poate fi deschis un dosar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat Profit.ro, omul de afaceri susţine că există un fenomen în care inspectorii ajung în control şi nu găsesc nereguli, dar sunt îndrumaţi de către superiorii lor să identifice totuşi ceva neconform. 

Mohammad Murad spune că una dintre cauzele numărului mic de turişti care ajung în România - 800.000 de turişti veniţi anul trecut efectiv pentru vacanţe - este că fiecare ministru nou venit la putere îi critică pe cei care au fost înainte, se gândeşte mai întâi la sine, mai exact cum poate să rămână la putere, această fiind prima dorinţa pe care o are odată ajuns în fruntea ministerului. Cea de a doua cauză este să nu îşi supere şeful de partid sau pe cel care l-a numit în funcţie, iar cea de a treia este să nu ajungă să dea cu subsemnatul. "Dacă ar putea să nu semneze nimic, nici măcar statele de plata salariale, ar fi perfect. Din păcate, toate acestea duc la lipsa de eficientă. Ministrul este în acea poziţie pentru a găsi soluţii, pentru a semna, pentru a-şi asuma o serie de iniţiative, şi nu pentru a redirecţiona acest lucru către subalterni", afirmă omul de afaceri.

El afirm[ că în România functionează o lege nescrisă - amânarea: "Noi amânăm non-stop. Orice lucru ce poate fi amânat, se amână… Acesta este şi motivul pentru care 80% dintre documentele care ajung pe masa miniştrilor sunt lăsate deoparte, când ar trebui căutate soluţii. Avem probleme majore şi aici nu mai este vorba doar despre turism,  ci despre ce înseamnă o funcţie, iar când vom avea în România oameni care vor şti să facă deosebirea între funcţii şi persoane, cred că abia atunci vom avea de câştigat foarte mult. Cât timp toate lucrurile se fac pe baza de încredere, iar o persoană este numită în minister nu pentru că a dat dovadă că este un bun gestionar sau că poate lua decizii favorabile,  ci pentru că are şeful încredere în ea şi i se oferă un post ca recompensă pentru asta".

Mohammad Murad acuză că în România nu există o strategie de construcţie, ci una de distrugere. "Dacă vedem toate legile care sunt în România, sunt 67 de instituţii ce distrug orice afacere şi nici măcar una singură care să o sprijine. Când începi o afacere în orice ţară din lumea asta şi ajungi la o cifră de 10 milioane de euro, devine o problemă a statului cum să te ajute să dezvolţi", explică el. 

Întrebat dacă a primit vreun ajutor pentru investiţiile făcute, omul de afaceri a răspuns: "Recunosc că am primit "ajutoare" sub forma numărului de controale vizibil mărit. Se angajează oameni care să se ocupe numai de controale. Este imposibil în România să fii prieten cu toţi. Dacă ai o relaţie de prietenie cu cineva, vin cei din tabăra opusă în control şi invers. Aşa cum se poate ca aceste controale să nu se desfăşoare în fiecare zi la multinaţionale, mi-aş dori ca nici la firmele autohtone să nu fie zilnice. Acest fenomen este insuportabil şi vă garantez că, din zece oameni de afaceri din ţară noastră, nouă iau în calcul vânzarea afacerii".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.