Contribuţiile sociale obligatorii vor fi datorate de către angajat începând din 1 ianuarie 2018, dar obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului, a anunţat joi Ministerul Finanţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul de guvernare 2017 – 2020 conţine un pachet de măsuri ce vizează contribuţiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%, potrivit Ministerului Finanţelor.

Totodată, ”se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%”.

”Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, se arată în comunicat.

Astfel, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu, vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare, potrivit Ministerului Finanţelor.

”Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”, se arată în comunicat.

Premierul Mihai Tudose a declarat recent că CAS şi CASS ”vor rămâne pe modelul actual”, adică vor fi plătite de angajator, el răspunzând enervat jurnaliştilor care l-au întrebat despre faptul că acestea ar putea fi achitate de către fiecare angajat: ”Eu nu ştiu de unde tot scoateţi lucrul acesta”.

Joi, Tudose le-a transmis reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor că Executivul este deschis la dialog şi consultare publică pe tema noilor măsuri ce vor fi implementate în justiţiei, în fiscalitate, în legislaţia salarizării şi a pensiilor, pentru a se ajunge la cele mai bune soluţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.