Decizia privind construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă printr-un acord cu compania chineză China General Nuclear Power Corporation este lăsată în responsabilitatea noului guvern, potrivit unui comunicat transmis miercuri presei de către Ministerul Energiei. Negocierile dintre statul român şi compania China General Nuclear Power Corporation privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă aveau ca termen-limită data de 20 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până la termenul limită nu s-a luat, în realitate, nicio decizie importantă, admite ministerul.

"În prezent, în cadrul Comisiei reprezentând interesele părţii române, negocierile aferente ultimei etape a Procedurii de Selecţie care vizau Acordul Investitorilor şi Actul Constitutiv ale noii companii de proiect au condus la stabilirea unor aspecte clare în ceea ce priveşte atribuţiile şi responsabilităţile companiilor implicate, SNN şi China General Nuclear Power Corporation", arată comunicatul. .

Ministrul Victor Grigorescu, care a condus sectorul energetic în ultimul an, a preferat să lase decizia în seama viitorului guvern.

"Având în vedere complexitatea proiectului şi angajamentul statului român pe termen lung, aspectele stabilite ca urmare a derulării negocierilor, trebuie concretizate prin decizii asumate la nivelul instituţiilor statului român. Implicarea şi asumarea instituţiilor statului român trebuie realizată la nivel contractual, inclusiv prin semnarea unui acord între cele două state implicate în derularea proiectului şi prin mandatarea companiilor implicate în derularea etapelor următoare. Considerăm că abordarea cea mai corectă este să permitem noului guvern o analiză privind deciziile în ceea ce priveşte rezultatul negocierilor şi paşii de urmat", a precizat Ministerul Energiei. 

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, declara pe 25 octombrie, la o conferinţă organizată de News.ro, că este încrezătoare că negocierile cu investitorii chinezi, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, se vor încheia cu succes în termenul asumat, 20 decembrie, iar la începutul anului viitor va fi înfiinţată compania de proiect.

”Proiectul Unităţilor 3 şi 4 va fi pus în funcţiune în intervalul 2025-2030, aşadar, deşi realizarea proiectului implică în prezent utilizarea unui mecanism suport, evoluţia ulterioară a preţurilor poate transforma acest mecanism dual în beneficiu pentru consumator”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Nuclearelectrica.

Radu Dudău, coordonatorul Strategiei Energetice a României 2016-2030, a declarat pe 25 octombrie că, potrivit calculelor Ministerului Energiei, investiţia în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi-ar recupera costurile, pe durata de viaţă a reactoarelor, la un preţ de 82 euro/MWh. Acesta este de peste două ori mai mult decât preţul din piaţă.

”În ceea ce priveste proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă nu este stabilit în prezent un nivel al strike price-ului, stabilirea acestuia depinzând de o serie de factori financiari complecşi disponibili după realizarea studiului de fezabilitate, ulterior înfiinţării companiei de proiect. Preţul de 82 euro/MWh reprezintă preţul de piaţă estimat de Comisia Europeană pentru perioada 2030-2050”, preciza un comunicat semnat de directorul general Daniela Lulache. 

Nuclearelectrica susţinea că, având în vedere datele estimate la nivel european şi de Banca Mondială, ”se preconizează pe termen lung o creştere a preţului la energie”.

Negocierile dintre statul român şi compania China General Nuclear Power Corporation privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă aveau ca termen-limită data de 20 decembrie, potrivit unei decizii aprobate pe 17 decembrie de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor.

Documentul arăta că, dacă părţile nu ajung la niciun acord, pot abandona proiectul fără a plăti despăgubiri, însă este necesară o notificare scrisă către cealaltă parte în acest sens.

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înţelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 presupune construcţia a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.