Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat după participarea la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, joi la Bruxelles, despre măsura Guvernului de a compensa preţul la carburanţi cu 50 de bani per litru, că premierul Nicolae Ciucă l-a asigurat că sunt bani la bugetul de stat prin care să fie susţinută o astfel de măsură. Şeful statului a adăugat că guvernele nu pot scădea accizele din cauza normelor europene existente, chestionat dacă ar fi fost preferabilă măsura reducerii accizelor. „Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii”, a mai spus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Reducerea accizelor este doar aşa, aparent, la îndemâna guvernelor, în realitate nu este, din cauza legislaţiei europene. Deci la accize e uşor de umblat dacă vrei să le creşti, dacă vrei să le scazi nu se prea poate sub un anumit nivel. Deci discuţia aici se opreşte foarte repede şi rămâne una doar de teorie matematică, ca să zic aşa. Celelalte instrumente la dispoziţia Guvernului sunt sigur cele naţionale: să umble la TVA, la sprijin bugetar, la alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul pe bună dreptate a analizat chestiunea şi a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre măsura luată joi de Guvern de a compensa preţul carburanţilor cu 0,5 lei per litru la alimentarea la pompă.

Şeful statului a adăugat că „nu este posibil să plafonezi preţul direct sau să subvenţionezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate şi am discutat ieri cu premierul la această chestiune  şi mi-a explicat cum vede mecanismul. Atât cât se poate, este corect să se facă”.

„Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă şi cred că la cei care, spre exemplu, pentru transport de mărfuri, consumă cantităţi mari de carburant se simte la sfârşitul lunii şi la unii se simte chiar semnificativ. Deci aici stăm acum şi premierul m-a asigurat că această sumă poate fi să suportată de bugetul naţional, poate fi suportat din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a completat Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că a identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare a preţului carburanţilor, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat iar mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.