Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a precizat, joi, motivele pentru amenda primită săptămâna aceasta de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, afirmând că motivul principal al amenzii a fost publicarea listei datornicilor, persoane fizice, pe un site care nu aparţinea agenţiei fiscale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi dimineaţă, Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a anunţat că a amendat ANAF cu 16.000 de lei pentru prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal, ca urmare a publicării în 16 mai 2016, pe internet, a listei cu 187.230 contribuabili - persoane fizice cu restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016.

"Amenda primită de Fisc nu a fost dată pentru publicarea datelor personale, ci pentru publicarea pe un site care nu era al ANAF-ului, dar şi pentru unele erori strecurate în lista respectivă", a spus Dragu.

După publicarea listei, începând cu data de 17 mai, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a început o investigaţie din oficiu la ANAF, controlul finalizându-se în 23 mai.

Concluzia acţiunii de control a fost aceea de "prelucrare nelegală a datelor cu caracter personal”, întrucât datele prezentate au fost inexacte şi neactualizate, fiind totodată publicate pe un alt site decât pe propria pagină de internet, ceea ce contravine prevederilor Codului de procedură fiscală şi reglementărilor proprii.

ANAF precizase, tot marţi, că sancţiunea a fost acordată pentru abateri precum publicarea unor date eronate privind un număr limitat de contribuabili.

"ANSPDCP a verificat ANAF fãrã a constata vreo abatere privind fondul legalitãţii publicãrii listei persoanelor fizice cu restanţe fiscale. În schimb, ANSPDCP susţine cã a identificat probleme tehnice de formã privind modalitatea publicãrii, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 şi pe alt site de internet decât propria paginã şi informare incompletã privind prevederile Legii 677/2001", a precizat ANAF, într-un comunicat.

De altfel,  autoritatea fiscală a afirmat că va contesta amenda, pe care o consideră nejustificată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.