Conducerea Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA pune deja în aplicare, după obţinerea acordului acţionarilor în şedinţa din data de 28.05.2020, un amplu proces de reorganizare, astfel că, începând cu data de 10 iunie, vor fi desfiinţate cele 8 Sucursale de Transport şi se vor înfiinţa 8 Unităţi Teritoriale de Transport, entităţi mai suple din punct de vedere al actului managerial şi mai flexibile aflate în coordonarea executivului Companiei. Este pentru prima dată în ultimii ani când conducerea Companiei îşi asumă măsuri cu adevărat de reformare şi de reaşezare a societăţii în acord cu actuala conjunctură economică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

            ”După obţinerea  acordului acţionarilor în şedinţa din data de 28.05.2020, conducerea Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA pune deja în aplicare amplul proces de reorganizare ce îşi propune eficientizarea proceselor şi a activităţilor derulate pentru consolidarea modelului de afaceri, prin definirea unei structuri organizatorice funcţionale, coerente şi performante. Concret, începând cu data de 10 iunie, vor fi desfiinţate cele 8 Sucursale de Transport şi se vor înfiinţa 8 Unităţi Teritoriale de Transport, entităţi mai suple din punct de vedere al actului managerial şi mai flexibile aflate în coordonarea executivului Companiei. Este pentru prima dată în ultimii ani când conducerea Companiei îşi asumă măsuri cu adevărat de reformare şi de reaşezare a societăţii în acord cu actuala conjunctură economică”, anunţă compania.                                   

CNTEE Transelectrica SA - coloana vertebrală a SEN

Echipa managerială condusă de 6 luni de Cătălin Niţu a pus în mişcare un efort de redefinire a proceselor având la bază principii de management orientate spre creşterea eficienţei, unităţii conducerii şi răspunderii, flexibilitate şi transparenţă.

”Obiectivul nostru este creşterea eficienţei organizaţionale prin trecerea de la o structură piramidală a organizaţiei la una orizontală, mai aplatizată, care să faciliteze comunicarea, simplificarea proceselor birocratice şi realizarea acestora, acolo unde se poate, cu un consum mai mic de resurse. În paralel, căutăm o uniformizare a proceselor, pe toate structurile organizatorice şi eliminarea unor funcţionalităţi «special create» de-a lungul timpului, în activităţi specifice, dar universal valabile la nivelul Companiei. Ne dorim o companie dinamică, o structură eficientă care să fie caracterizată printr-un proces decizional rapid şi care să poată reacţiona mai bine la factorii macro-economici ai României, dar şi regionali. O astfel de structură presupune mai puţine nivele de decizie, ceea ce conduce în mod evident la o reducere a fluxului decizional al Companiei. Este nevoie de viteză de reacţie, de o comunicare mai rapidă şi mai bună. Toate acestea vin pe fondul necesităţii de îmbunătăţire a sistemului informatic, element critic în activitatea Companiei care în sine este coloana vertebrală a Sistemului Energetic Naţional”, a explicat Cătălin Niţu, Director General Executiv, Preşedinte al Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Investiţii definite printr-un parcurs coerent şi printr-o abordare unitară

Conform documentelor publicate pe site-ul Companiei, decizia reorganizării activităţii Transelectrica vine pe fondul unei nevoi de adaptare a structurii organizatorice pentru derularea eficientă a proceselor de la nivelul executivului şi structurilor teritoriale. Mai exact, la nivelul acestora din urmă se constată ineficienţa activităţii prin fragmentarea actului decizional, ceea ce conduce la un nivel nesatisfăcător al productivităţii muncii.

„Pentru Transelectrica, operatorul naţional de transport şi de sistem, investiţiile reprezintă principala sursă de dezvoltare şi de evoluţie la nivel tehnologic. Ca în orice organizaţie, strategia investiţională şi mai ales atingerea obiectivelor investiţionale au un rol-cheie în raport cu toate celelalte activităţi. În plus, fiind o companie cu activitate reglementată, veniturile noastre depind în mare măsură de gradul de realizare a Planului de Investiţii asumat de Companie şi aprobat de ANRE, iar nerealizarea investiţiilor poate atrage amenzi importante. Din această perspectivă, este nevoie ca activitatea de realizare a investiţiilor să fie definită printr-un parcurs coerent şi printr-o abordare unitară în ceea ce priveşte deciziile strategice. În acest sens, se impune centralizarea tuturor resurselor implicate, astfel încât să fie posibilă o alocare eficientă a acestora. Doar în acest fel se creează premisele necesare îmbunătăţirii gradului de realizare a Planului de Investiţii şi atingerii obiectivelor propuse printr-o viziune unitară, ceea ce contribuie, în final, la dezvoltarea Companiei. Şi, în acest context, nu vorbim doar despre investiţii, ci şi despre planificarea şi realizarea lucrărilor de mentenanţă, despre derularea achiziţiilor, despre activitatea tehnică. CNTEE Transelectrica are nevoie acută de dezvoltare pe toate planurile, iar acest lucru este posibil doar prin regândirea întregii paradigme organizaţionale. Transelectrica trebuie să devină o companie dinamică, cu procese şi resurse integrate, care să se adapteze condiţiilor actuale de business, să genereze încredere şi sustenabilitate“, a declarat Cătălin Niţu, Director General Executiv, Preşedinte al Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Trimestrul I 2020: creştere spectaculoasă a profitului faţă de primul trimestru al anului 2019

Prin noua structură organizatorică şi funcţională propusă se urmăreşte eficientizarea activităţii si creşterea productivităţii prin utilizarea judicioasă a resurselor financiare şi umane. Eficientizarea, reorganizarea şi optimizarea activităţii companiei se realizează prin concentrarea, pentru o mai bună coordonare şi gestionare, a activităţilor de investiţii, exploatare, mentenanţă, tehnice, achiziţii publice, resurse umane şi juridice în scopul utilizării judicioase şi eficiente, în aceste domenii de activitate strategice, a competenţelor existente la nivelul personalului companiei, inclusiv la nivel teritorial.

Reamintim că Transelectrica SA a raportat pe primul trimestru al anului 2020 un profit net de 77 de milioane de lei, reprezentând aproape 88% din profitul bugetat pentru întreg anul 2020. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, profitul net obţinut în primul trimestru al anului 2020 a cunoscut o creştere de 103%. Rezultatul net pozitiv a fost obţinut ca urmare a aplicării unor decizii prudenţiale de management constând în gestionarea eficientă a tuturor elementelor de cheltuială.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.