Banca Naţională a României (BNR) a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020, în contextul în care anticipaţii inflaţioniste pot fi rapid deteriorate în viitor, iar OUG-ul anunţat de Guvern la finalul anului trecut pune deja presiune pe inflaţie, a anunţat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În noiembrie, BNR a menţinut la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul anului trecut şi a estimat un nivel de 2,9%, în creştere de la 2,7%, pentru decembrie 2019.

În ianuarie, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în decembrie 2018 la 3,27%, de la 3,43% în noiembrie, în condiţiile în care gazele naturale s-au scumpit cu 16,61% faţă de aceeaşi lună a anului 2017.

Luni, Isărescu, a subliniat că inflaţia este sub control, dar situaţia se poate deteriora rapid.

”Deteriorarea anticipaţiilor poate avea loc foarte rapid. (...) Când vine cineva şi-ţi blochează dobânda prin OUG, ce impact poate avea asupra inflaţiei? Se duce în sus”, a spus Isărescu, făcând trimitere la OUG-ul anunţat de Guvern la finalul anului trecut, care a impus o taxă pe activele bancare legată de evoluţie indicelui ROBOR.

Guvernatorul a atras atenţia că atacurile îndreptate în ultima perioadă împotriva BNR sunt ”jalnice” şi ”iresponsabile”, făcând trimitere la acuzaţiile lansate de consilierul premierului, Darius Vâlcov.

BNR a fost criticată, în ultima perioadă, pe teme legate de indicele ROBOR şi de cursul valutar. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Mugur Isărescu şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a declarat duminică, la Antena 3, întrebat dacă ţinteşte postul de guvernator BNR, că în opinia sa nici actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, nici el nu pot ţinti acest post.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...