Scriitorul Marcel Proust, autorul ciclului de romane ”În căutarea timpului pierdut”, ar fi fost identificat de specialişti în imaginile unui film din 1904, conservat de Centrul Naţional al Cinematografiei francez, potrivit Le Point.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un cercetător l-ar fi identificat pe Marcel Proust într-un film datat din 1904. Documentul, conservat în arhivele Centrului Naţional de Cinema şi publicat de lepoint.fr, arată într-un minut alaiul de nuntă al cuplului Elaine Greffulhe şi Armand de Guiche, prieteni ai scriitorului. 

Jean-Pierre Sirois-Trahan, profesor şi cercetător la Universitatea Laval din Québec, asigură în ultimul număr al Revue d'études proustiennes (Classiques Garnier) că îl recunoaşte pe Marcel Proust. 


Des images de Proust retrouvées ? de LePoint

Bărbatul cu pălărie şi redingotă gri, care apare în video la secunda 37, ar putea fi autorul ciclului de şapte romane ”În căutarea timpului pierdut”. Cercetătorul lansează mai multe argumente pentru a-şi susţine teoria. El vorbeşte nu numai despre asemănarea fizică, dar şi despre faptul că se ştie că romancierul a fost prezent la acea căsătorie, neînsoţit. Ţinuta sa era conform epocii. 

”Întotdeauna m-am gândit că-l vom vedea într-un film de actualitate. Forma chipului, felul în care este îmbrăcat, totul îi corespunde, iar identificare mi se pare justificată. Găsesc această descoperire emoţionantă”, a fost de părere Jean-Yves Tadié, specialist proustian, întrebat de Le Point. ”Nu există probe absolute că este vorba despre Proust, însă filmul este un document preţios despre universul care a inspirat opera «În căutarea timpului pierdut»”, adaugă cercetătorul. 

Mai mult, personajul Oriane de Guermantes, din ”Calea spre Guermantesa”, fost inspirat parţial de nunta Elainei Greffulhe. 

Marcel Valentin Louis Eugène Georges Proust (10 iulie 1871 - 18 noiembrie 1922) a fost romancier, eseist şi critic francez, cunoscut mai ales datorită romanului ”În căutarea timpului pierdut” (în limba franceză À la recherche du temps perdu), operă monumentală de ficţiune a secolului XX, publicată de Gallimard în şapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani. 

Romanul ”În căutarea timpului pierdut” este considerat o capodoperă a literaturii universale. Graham Greene l-a numit pe Proust "cel mai mare romancier al secolului XX", iar William Somerset Maugham a numit romanul lui Proust "cea mai mare ficţiune din toate timpurile până în ziua de azi". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.