Rivalitatea cu fratele său William, înmormântarea mamei sale Diana, dorinţa de a se împăca cu familia regală sunt principalele declaraţii ale prinţului Harry în interviul acordat lui Tom Bradby şi difuzat duminică de postul britanic ITV, înainte de lansarea oficială a cărţii sale, "Spare" (Rezervă).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Despre motivele pentru care a scris această carte

Harry a mărturisit că a suferit „38 de ani... de distorsiuni şi manipulare intenţionată”, ceea ce l-a determinat să-şi scrie memoriile pe care le-a considerat „necesare” pentru a stabili „fapte istorice”. Dar nimic "nu a fost făcut cu intenţia de a răni sau de a aduce prejudicii" tatălui său Charles III, fratelui său sau familiei sale. 

El avea nevoie să se exprime căci "unii membri au decis să se alieze cu diavolul pentru a-şi reabilita imaginea" pe seama sa şi a familiei sale. 

Despre înmormântarea mamei sale

Harry a evocat ziua înmormântării mamei sale Diana, în 1997, când, la vârsta de 12 ani, a mers în spatele sicriului.  

El şi-a amintit de „copitele lovind în beton şi... de pietrişul de sub picioare şi de strigătele mulţimii”. „Dar altfel, tăcerea deplină este ceva care va rămâne pentru totdeauna (gravat) în memoria mea”. El recunoaşte că „a plâns o singură dată, la înmormântare”.

Despre moartea prinţesei Diana

Harry a spus că a citit dosarul secret al guvernului despre moartea Dianei, inclusiv redactat de secretarul său privat din fotografiile cu accidentul de maşină. Ca adult, el a spus că a mers în tunelul de la Podul Alma, din Paris, unde Diana a murit. 

"Există multe lucruri care rămân inexplicabile", a spus el. "Dar m-au întrebat dacă aş vrea să deschid o altă anchetă. Nu văd cu adevărat rostul în acest moment". 

Despre relaţia cu fratele său William

Harry a vorbit despre lunga rivalitate cu fratele său William, cum, pe când erau copii, aveau obiceiul de a se bate, cum William îl ignora la şcoală şi chiar a încercat să-l facă să-şi radă barba înainte de nunta cu Meghan. 

El îl acuză pe William că a crezut naiv felul în care tabloidele britanice au portretizat-o pe Meghan, ceea ce a dus la o altercaţie fizică între cei doi fraţi.

A povestit că William şi Kate erau fani ai serialului american "Suits", în care Meghan avea rol principal. Însă fratele şi cumnata lui nu se aşteptau să aibă o relaţie cu o actriţă americană, metisă şi divorţată. „Au existat o mulţime de stereotipuri” în legătură cu ea, care au „creat o barieră” pentru a o primi pe deplin în familie.

William însă „nu a încercat niciodată să-l descurajeze să se căsătorească cu Meghan, dar şi-a exprimat îngrijorarea”, precizează Harry.

Despre acuzaţiile de rasism ale familiei regale

Ducele de Sussex a negat că el sau Meghan au acuzat familia regală de rasism atunci când unul dintre membrii acesteia a pus la îndoială culoarea pielii copilului lor nenăscut. În schimb, el vorbeşte despre „prejudecăţi inconştiente” care trebuie abordate. Un incident recent, în care o prietenă apropiată a regretatei regine Elizabeth II, Susan Hussey, a întrebat-o în mod repetat pe o activistă britanic de culoare, Ngozi Fulani, de unde este „cu adevărat” originară este un exemplu, susţine el.

Ce vrea să realizeze

Harry susţine că „100%” crede că se poate împăca cu familia sa, ceea ce ar putea avea un „efect de domino în întreaga lume”. Dar admite că „nu crede că tatăl sau fratele său vor citi cartea”.

Despre viitor

Harry este acum „în starea de spirit potrivită” pentru a avea o conversaţie incomodă cu familia sa. „A fost greu, nu am de gând să mint”, a spus el despre ultimii ani, dar „realitatea este că nu am fost niciodată mai fericit”.

Tom Bradby, care a zburat în California pentru a-l intervieva pe prinţul Harry, este prezentatorul principal al emisiunii „News at 10” de la ITV şi fost corespondent regal.

Prinţul Harry are alte trei interviuri acordate presei americane, inclusiv la „60 Minutes” cu Anderson Cooper, care va fi difuzat luni seară pe CBS News, „Good Morning America” cu Michael Strahan marţi dimineaţă şi „The Late Show” cu Stephen Colbert marţi seară, pe CBS. Interviurile cu Bradby, Cooper şi Strahan au fost înregistrate înainte ca fragmente din cartea „Spare” să fie publicate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.