Patruzeci la sută din consumatori ascultă muzică piratată, o creştere de 5% faţă de anul trecut, mai ales copiind conţinutul difuzat prin streaming, o "problemă majoră" facilitată de YouTube şi Google, potrivit raportului anual lansat de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moda piratării evoluează foarte rapid, iar copierea conţinutului difuzat prin streaming nu încetează să se dezvolte la 53% dintre iternauţii cu vârste între 16 şi 24 de ani, se arată în raportul transmis marţi de IFPI . 

În privinţa ascultărilor ilegale, motoarele de căutare "joacă un rol determinant". Potrivit studiului, 54% din cei care descarcă muzică ilegal folosesc Google pentru a găsi site-uri de muzică fără licenţă. 

O altă problemă pentru industrie: audiţiile video prin streaming, mai ales pe YouTube, care reprezintă mai mult de jumătate din timpul de ascultare, aşa încât creatorii şi producătorii nu pot fi remuneraţi, potrivit IFPI. 

În fiecare lună, 85% din utilizatorii YouTube se conectează pe platformă pentru muzică, relevă raportul. 

YouTube-mp3.org, cea mai populară platformă pentru muzică piratată, pe care milioane de utilizatori o foloseau pentru a transforma videoclipurile YouTube în fişiere audio, a fost închis la începutul lunii în urma unei campanii a IFPI.

De asemenea, 90 la sută dintre cei care ascultă muzică online şi plătescu pentru asta folosesc un smartphone. Serviciile de streaming sunt folosite şi de copii de 13-15 ani în proporţie de 85%

Cei care cumpără muzică pe suport fizic reprezintă 19% dintre consumatori, atraşi încă de viniluri. 

Raportul a fost realizat în 13 ţări, cele mai mari consumatoare de muzică. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.