Un număr de 42 de tineri cineaşti - regizori, directori de imagine şi producători - au transmis o scrisoare de susţinere a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind noua Lege a Cinematografiei, în care arată că el este rezultatul colaborării unei echipe omogene, reprezentativă pentru cineaştii activi şi care se bucură de succes în plan festivalier şi comercial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre cei care susţin Ordonanţa de Urgenţă privind Legea Cinematografiei se află producătorul Anamaria Antoci, actorul şi regizorul Dorian Boguţă, scenaristul Andreea Borţun, regizorul şi producătorul Andrei Creţulescu, regizorii Tudor Cristian Jurgiu, Iulia Rugină şi Nicole Constantin Tănase.

În ultimii cinci, şase ani au existat nenumărate tentative de modificare a actualei Legi a Cinematografiei, o lege ”vetustă şi părtinitoare”, scriu cineaştii. Din punctul lor de vedere, ea nu mai corespunde realităţii - nici în plan local (breasla cineştilor a crescut şi s-a diversificat atât generaţional cât şi stilistic, iar distribuţia în cinematografe şchioapătă din pricina dispariţiei programate a sălilor de cinema) şi nici în plan internaţional (surse de finanţare reduse şi descurajarea programată a coproducţiilor).

”Toate aceste tentative s-au încheiat, invariabil, până în noiembrie 2015, cu dispariţia proiectelor respective de lege prin sertarele direcţiunii Centrului Naţional al Cinematografiei sau ale Ministerului Culturii”, se mai arată în scrisoare.

Actualul proiect de lege reprezintă, spun ei, mult aşteptata şi binevenita excepţie de la regulă - ”la un singur pas de a deveni realitate, el este rezultatul colaborării unei echipe omogene, reprezentativă pentru cineaştii activi şi care se bucură de succes în plan festivalier şi comercial”.

”Acest proiect de lege reprezintă o uşă deschisă larg unui grup variat şi extins de producători şi regizori activi în plan naţional şi internaţional, dar mai puţin şi mai rar prezenţi pe listele de câştigători ai sesiunilor de finanţare organizate până acum”, se mai arată în documentul remis News.ro.

Prin această scrisoare, producătorii şi regizorii trag semnale de alarmă cu privire la limitele actualei legi şi la piedicile pe care aceasta le pune celor aflaţi la început de drum.

Printre punctele importante remarcate se numără: secretizarea inutilă a proiectelor (în realitate, proiectele producătorilor consacraţi erau cunoscute membrilor comisiilor de lectură prin lobby-ul făcut din timp, astfel că singurele proiecte realmente secrete erau cele ale producătorilor tineri sau începători); faptul că 50% din punctajul necesar pentru obţinerea fondurilor este calculat pe baza proiectelor anterioare (inexistente în cazul noilor case de producţie şi a noii generaţii de producători) şi finanţarea scăzută din partea Centrului Naţional al Cinematografiei a proiectelor (de cele mai multe ori, de sub 30%). 

În plus, spun ei, ordinul de ministru din noiembrie 2014, menit să echilibreze raportul de forţe dintre producătorii debutanţi şi cei consacraţi şi să stimuleze concurenţa loială prin separarea calcului punctajelor necesare finanţării pe categorii de film (lungmetraj, scurtmetraj, animaţie, documentar, debut, proiect aflat în dezvoltare), a produs o altă limitare – producătorii tineri au pierdut dreptul de a folosi punctele cumulate cu scurtmetraje pentru obţinerea de finanţări în lungmetraj - limitare valabilă şi azi.

Noul proiect de lege, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii elimină în mare parte aceste anomalii, se mai arată în scrisoare. ”Restul problemelor vor trebui rezolvate la definitivarea noului regulament de concurs pe baza căruia se acordă finanţările pentru producţie cinematografică şi unde opiniile reprezentanţilor noilor generaţii vor trebui implementate pentru ca scopul acestei legi, în totalitatea sa - cea de sprijinire a tinerilor - să fie cu adevărat îndeplinit”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.