Organizaţia ActiveWatch a transmis joi o scrisoare deschisă în care cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea scutirii de impozit pentru jurnalişti, pentru că este „imorală” şi poate „finanţa propaganda politică”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 11 februarie, Camera Deputaţilor a votat un proiect de lege care contribuie la compromiterea profesiei de jurnalist, spune ActiveWatch.

Proiectul pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal propune scutirea jurnaliştilor de plata impozitului pe veniturile din salarii şi drepturi de autor.

„Domnule Preşedinte, vă solicităm să nu promulgaţi această lege şi să solicitaţi Parlamentului reexaminarea ei”, este îndemnul organizaţiei de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public.

Reprezentanţii ActiveWatch consideră că proiectul a fost iniţiat în baza unor motive „care nu oferă nicio informaţie de substanţă”. Soluţia propusă pentru salvarea mass-media – de asemenea, în absenţa oricăror date care să o susţină – este scutirea de la plata impozitelor a două categorii profesionale: jurnaliştii, respectiv tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune. În primul din cele două articole ale Legii este redefinită profesia de jurnalist, într-un mod care prezintă suficiente ambiguităţi pentru a fi considerat o invitaţie la abuz.

Pe traseul parlamentar, proiectul de lege a fost avizat negativ de guvern şi de toate comisiile parlamentare în care a fost dezbatut. Ajuns în plenul Camerei Deputaţilor (camera decizională), proiectul a fost întors în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci. Aici, aceiaşi deputaţi care îl respinseseră la prima dezbatere, la a doua încercare, i-au acordat, în unanimitate, aviz pozitiv.

Legea este imorală pentru că „include jurnaliştii în familia profesiilor beneficiare ale unui tratament preferenţial. Această condiţie de «speciali» este de natură a altera imaginea publică a profesiei, imagine aflată deja în declin sever”.

„Legea îi pune pe ziarişti într-o poziţie de conflict de interese. Declinul vertiginos al încrederii în mass-media este interpretat de specialişti ca fiind cauzat de calitatea îndoielnică a actului jurnalistic, de «angajarea partizană şi de discursul violent al unor redacţii» care a dominat discursul din media în ultimul an. Promovarea acestei Legi în pragul unui an electoral care se anunţă a fi extrem de tensionat poate să stârnească suspiciuni privind un eventual troc între instituţii media şi politicieni”, mai spune ActiveWatch.

Principalul motiv rămâne faptul că „jurnalistul este forţat să apară public ca fiind beneficiarul imoral al unor privilegii”. De altfel, mai spune organizaţia, există deja ziarişti care au declarat că vor refuza să folosească acest privilegiu şi vor continua să îşi plătească impozitele la fel ca orice cetăţean şi care au cerut preşedintelui să nu promulge legea.

„Ne exprimăm speranţa că veţi decide să protejaţi jurnaliştii din România, atâţia câţi mai există cu adevărat, de această degradantă iniţiativă legislativă şi să cereţi Parlamentului să reexamineze legea”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.