O statuetă din bronz, reprezentând unul dintre simbolurile zeului fulgerelor în mitologia greacă, a fost descoperită în apropiere de Templul lui Zeus din situl Olimpia, după ploi torenţiale, potrivit Le Figaro care citrează Ministerul grec al Culturii şi Sportului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statueta a fost descoperită de arheologul Zacharoula Leventouris în apropierea marelui templu al lui Zeus din Olimpia, unul dintre cele mai importante sanctuare din epoca Greciei antice. 

Reprezentând un taur - unul dintre simbolurile zeului grec -, obiectul este o figurină votivă, o ofrandă din bronz. 

Foarte bine conservată, statueta a fost trimisă într-un laborator de conservare al Ministerului Culturii şi Sportului. Cercetarea şi curăţarea obiectului au dezvăluit urme de arsuri şi de sedimente care indică faptul că statueta a fost oferită în timpul sacrificiului şi nu doar depusă. 

Un studiu tipologic detaliat este deja în pregătire: acesta ar putea oferi câteva specificaţii despre datare. 

Situl sacru precedă construirea celui mai faimos ansamblu arhitectural de mai multe secole, cunoscut drept Templul lui Zeus, ridicat la mijlocul epocii clasice, în cursul secolului V înainte de Hristos. Ofrandele de figurine de animale votive erau obişnuite în această perioadă de tranziţie între epoca arhaică şi clasică. 

Sanctuarul lui Zeus din Olimpia era, împreună cu cel al lui Apollo din Delphi, unul dintre cele mai importante panelene din lumea greacă. 

Situl găzduia Jocurile Olimpice de la începutul secolului VIII înainte de Hristos. Templul lui Zeus era una dintre minunile arhitecturale ale Antichităţii. Concepută de sculptorul grec Phidias, statuia criselefantină a lui Zeus, care trona în interiorul templului, este considerată una dintre cele şapte minuni ale lumii.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.