Viitoarea clădire a Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), programată să fie inaugurată în 2021, va fi revoluţionară pentru lumea culturală românească. Imobilul va avea cinci intrări de acces şi va fi şi primul spaţiu cultural care utilizează energie regenerabilă, cu ajutorul panourilor solare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totodată, noua sală a CNDB va pune la dispoziţie laboratoare de cercetare şi producţie, două săli de spectacole cu o capacitate de 350 de locuri, o mediatecă şi un spaţiu de cafenea cu lumină naturală, la ultimul etaj.

O delegaţie internaţională de la Bruxelles, formată din 20 de directori şi programatori de spectacole şi festivaluri din Europa, a ajuns în Bucureşti pentru a concepe o strategie pentru CNDB ca punct cultural strategic al Europei.

"Întâlnirea a avut o dublă miză: poziţionarea strategică pe care o capătă România, ca singură ţară din Europa Centrală şi de Est care a reuşit înfiinţarea unei instituţii publice de dans contemporan şi perspectiva relocării CNDB în Sala Omnia - în curând cea mai performantă sală de spectacole din Capitală", potrivit unui comunicat al CNDB.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale este pe cale să rezolve o veche problemă a întregii comunităţi de dansatori şi coregrafi care, în ciuda succeselor internaţionale, duc lipsă de condiţiile necesare pentru a profesa. În cadrul acestei întâlniri, echipa CNDB a prezentat în detaliu planurile viitoarei clădiri. Vava Ştefănescu, directorul CNDB, a expus schiţele din faza de proiectare, funcţiile şi capacităţile pe care le va avea viitoarea clădire, atât de aşteptată de profesioniştii dansului şi de societatea civilă, care au fost parte activă în procesul înfiinţării acestei instituţii.

Asa cum se arată în documentele de proiect de buget pentru anul 2019, o prioritate a MCIN este „finalizarea lucrărilor de proiectare a Sălii Omnia, apoi demararea lucrărilor de modernizare”. 

Proiectul este finanţat printr-un împrumut acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Împrumutul reprezintă 50% din totalul sumei de finantare, restul de 50% fiind acoperit de Guvernul României. Acordul de împrumut se referă la finantarea finalizării construcţiei, renovarea sau reabilitarea unui număr de 5 clădiri culturale de interes public din România, în care funcţionează instituţii de cultură de maximă importanţă. Rata de implementare a proiectului este de 92%.

Tot anul acesta, va avea loc în România o întâlnire care va reuni reprezentanţii tuturor Caselor de Dans din Europa, în contextul poziţionării strategice a CNDB şi a dezvoltării dansului contemporan românesc, la nivel internaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.