A treia ediţia a festivalului "News from Polska" va avea loc în perioada 31 martie - 9 aprilie, pe scena Centrului Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB), unde vor urca cei mai interesanţi creatori polonezi ai tinerei generaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ediţia din acest an a festivalului poartă titlul "The Tickler and the Ticklee”. Spectacolele şi reprezentările selectate în programul "News from Polska” de curatoarea Larisa Crunţeanu folosesc dramaturgii complexe bazate pe dialogul sau monologul interior.

"În timpul festivalului, la CNDB vor putea fi văzute cinci performance-uri, de la monodrame la forme mai complexe. A fost important pentru noi ca artiştii polonezi invitaţi la Bucureşti să abordeze teme apropiate omului contemporan, indiferent de locul în care acesta trăieşte şi de contextul cultural”, a spus Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, iniţiatorul festivalului.

Festivalul începe pe 31 martie cu performance-ul "Daughters of Lust”, un duet coregrafiat de Zuzanna Ratajczyk, în care artista dansează alături de Eoghan Ryan. O formă de experiment în colaborare, spectacolul celor doi extenuează dansul, care devine astfel platformă pentru alienare, acţionând ca un catalizator al expresiei umane în replică la drama existenţială.

"Mi-am dorit ca aceasta să fie piesa de deschidere a festivalului pentru că ea oferă cheia de înţelegere a conceptului propus, atât prin subiect (deconstrucţia unui text religios prescriptiv), cât şi prin includerea în dramaturgia lucrării a ideii de discurs interior ca formă de acţiune. Aşa cum anunţă numele The Tickler and the Ticklee, conceptul festivalului este bazat pe un aparent paradox - incapacitatea omului de a se gâdila singur”, explică Larisa Crunţeanu.

În acelaşi weekend (1-2 aprilie) va fi pus în scenă şi performance-ul "Offering What We Don’t Have to Those Who Don’t Want It”, conceput de Ania Nowak. Piesa este o interpretare scenică a unor teme aparţinând unei cercetări de lungă durată asupra dragostei ca gen politic. Nowak este interesată printre altele şi de iubirea nenormativă, ca practică a trupului şi limbajului. După cele două reprezentaţii de la CNDB, pe 3 aprilie artista va susţine un artist talk la tranzit.ro/ Bucureşti, în care va prezenta o parte din documentare şi va vorbi despre felul în care această cercetare artistică a dus la crearea mai multor piese de performance live. Accesul la artist talk este gratuit.

Tot în weekend, în timpul zilei, artiştii Zuzanna Ratajczyk şi Eoghan Ryan vor susţine workshop-ul "New Breed Tournament”. Accesul la workshop se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail ana.papadima@cndb.ro (maxim 20 participanţi) şi este gratuit. Workshop-ul se adresează performerilor cu (minimă) experienţă scenică.

Joi, 6 aprilie, pe scena CNDB va putea fi văzut Piotr Wach.Reprezentaţia sa "Richard. Un trup din furie” este o analiză a personalităţii lui Richard al III-lea şi se inspiră din piesa lui William Shakespeare şi din "Anul lui Richard” al dramaturgei spaniole Angélica Lidell. Punând faţă în faţă două lucrări - cea istorică şi cea contemporană - actorul construieşte un erou monumental şi înspăimântător.

O tematică complet diferită tratează spectacolul "Make Yourself” (7-8 aprilie). Lucrarea concepută de Marta Ziółek, în care aceasta performează pe scenă alături de 6 alţi coregrafi şi o cântăreaţă, creează un univers futuristic în care corpurile şi vocile personajelor se abandonează unei voinţe corporate-pop. În cuvintele autoarei, ne aflăm undeva între o sală de gimnastică, o biserică şi o corporaţie.

Festivalul se încheie duminică, 9 aprilie, cu performance-ul "pURe” al Ramonei Nagabczyńska. Lucrarea abordează prin coregrafie ideea de corp natural, de stare ce precede iluzia reprezentării şi este inspirată de renumitul regizor de teatru şi pictor polonez Tadeusz Kantor. Spectacolul va fi urmat de proiecţia video a filmului-operă "The Tower”, în care regizoarea Karolina Breguła prezintă povestea absurdă a unui colectiv de oameni care decid să construiască un turn de zahăr.

Seara de duminică se va încheia cu "Exit Promises”. Oaspetele de origine australiană ZONE-L renegociază natura spaţiilor de artă printr-un experiment video şi sonor ce propune o experienţă comunală la limita dintre petrecere şi conferinţă de dezvoltare personală.

Organizatorii festivalului "News from Polska” sunt Institutul Polonez din Bucureşti şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. 

Biletele costă 35 de lei (preţ întreg) sau 20 de lei (preţ redus) şi se pot achiziţiona online, de pe www.kompostor.ro, sau de la Sala "Stere Popescu" a Centrului Naţional al Dansului Bucureşti (bd. Mărăşeşti nr. 80-82) înainte de începerea fiecărui spectacol. Accesul la workshop şi artist talk sunt gratuite. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.