Secretarul general al Guvernului, Sorin Chelmu, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, ministrul Muncii, Ana Costea, alături de personalităţi culturale, au participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Corului Naţional de Cameră “Madrigal - Marin Constantin”, care a fost amenajat în Sala Mare a Palatului, corpul C, etajul 3, din Capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu această ocazie, muzicienii au sărbătorit şi împlinirea a 53 de ani de la primul concert al celebrului ansamblu, care a avut loc la Braşov.

Corul Madrigal, alături de câţiva copii din Programul Naţional Cantus Mundi, a susţinut un mic recital în faţa auditoriului.

Spaţiile în care Madrigalul îşi va desfăşura activitatea măsoară 600 de metri pătraţi şi au dotările necesare, atât din punct de vedere artistic, cât şi pentru personalul administrativ. Printre ele se numără o sală de repetiţii a corului, numită “Marin Constantin”, sala “Madrigal”, dedicată repetiţiilor pe partide, sala “Cantus Mundi”, utilizată pentru programul omonim şi opt birouri administrative.

Printre invitaţii la eveniment s-au aflat Secretarul General al Guvernului - Sorin Chelmu, Consilierul Preşedintelui României - Sergiu Nistor, Ministrul Culturii - Vlad Alexandrescu, Ministrul Muncii - Ana Costea, soprana Felicia Filip - managerul Operei Comice pentru Copii, pianistul Dan Grigore, fagotistul Miltiade Nenoiu - preşedintele UNIMIR, actriţele Emilia Popescu şi Rodica Mandache şi ”madrigalişti” din generaţii anterioare, precum Maria Stoica şi Virgil Ianţu.

Cuvintele de deschidere au aparţinut dirijorului Ion Marin, Directorul de Onoare al Corului Naţional de Cameră ”Madrigal - Marin Constantin” şi lui Emil Pantelimon, managerul instituţiei.

”Pentru mine este o mare bucurie să pot realiza un deziderat pe care Madrigalul l-a avut dintotdeauna - chiar şi în timpul vieţii tatălui meu: un sediu propriu, o casă. Un spaţiu potrivit, unde să poată lucra în linişte, cu senzaţia că acest «acasă» există. Acum este o întoarcere din exil, într-un anumit sens. După 53 de ani!...”, a spus Ion Marin, directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră ”Madrigal” - Marin Constantin. 

”Madrigalul s-a distins întotdeauna prin clasă şi profesionalism. Faptul că funcţionează astăzi alături de Programul Naţional «Cantus Mundi» arată că a dobândit reţeta tinereţii veşnice. Dar Madrigalul se înnoieşte şi prin noul sediu, nu doar prin copiii Cantus Mundi. E o conjunctură fericită acum, în care a convins specialiştii, publicul, televiziunile”, au fost cuvintele lui Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

”În an nou, în casă nouă, cel mai tânăr Madrigal şi cel mai frumos Program Naţional pentru integrare socială prin cânt coral încep un nou drum. Este un moment istoric, pentru că în cei 53 de ani de existenţă, corul nu a avut un sediu adecvat organizării şi funcţionării sale.  Alături de profesioniştii care îşi vor desfăşura activitatea aici - Madrigal şi Cantus Mundi - în scurt timp, vom avea o altă Românie. La mulţi ani!”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului ”Madrigal”. 

”Pentru membrii corului a fost o surpriză totală această seară. Înainte de concert a fost momentul în care au văzut noul sediu, ce cred că va avea o importanţă majoră în viaţa profesională a Corului Madrigal. Statutul de «madrigalist» ne-a obligat întotdeauna la performanţă, iar condiţiile de acum cred că ne vor ajuta în scopul nostru artistic”, a spus Anna Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră ”Madrigal” - Marin Constantin.

Sorin Chelmu, Secretarul General al Guvernului a afirmat: ”Corul Naţional de Cameră «Madrigal - Marin Constantin» este unul dintre cele mai celebre ansambluri corale din lume. Aş îndrăzni să spun chiar că este cel mai cunoscut. Este o mândrie pentru România să-l avem, la aniversarea a 53 de ani”.

”Activitatea Madrigalului e cât o viaţă de om. Doresc acestui cor să rămână la acelaşi nivel de performanţă la care ne-a obişnuit. Cât despre Programul Naţional «Cantus Mundi» - mă bucur într-o dublă calitate: de cetăţean român şi de Ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Atât domnul Preşedinte, cât şi domnul prim-ministru au hotărât să facă din acest proiect al Madrigalului, un program de incluziune socială”, au fost cuvintele Anei Costea, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii a spus: ”Am multe amintiri alături de Madrigal. Şi astăzi am simţit că Marin Constantin este îngerul păzitor al acestor artişti. De fiecare dată când Madrigalul apare pe scenă şi începe să cânte, se deschid cerurile. Şi, de acolo, cu un gest de generozitate, veghează maestrul Marin Constantin”. 

”Urez Madrigalului să aibă succes în continuare, să reprezinte muzica pretutindeni. Dintotdeauna am avut sufletul alături de Madrigal şi am o copleşitoare emoţie când mă gândesc la maestrul Marin Constantin”, a fost urarea preşedintelui UNIMIR Miltiade Nenoiu.

”Sunt «madrigalistă» de 40 de ani. Constat că Madrigalul este atât de puternic ca spirit şi ca profesionalism, încât merge înainte cu o putere extraordinară. Acesta este un moment în care se deschid alte perspective, datorită facilităţilor din noul sediu, a declarat Maria Stoica, membră în Corul Naţional de Cameră.

Pianistul Dan Grigore a spus: ”E bine că în timpul ”vieţii” (a avut loc inaugurarea noului sediu, n.r), în timpul funcţionării şi nu mult după. Aşa cum se întâmplă acum, de exemplu, cu Brâncuşi. Românii au o lentoare, un fel de decalaj istoric, pe care alte popoare, care sunt mai curajoase, nu îl au. Sunt popoare care îşi exprimă voinţa pe loc. Noi avem un mic delay, de frământat căciula în mână, cum face ţăranul. Mă bucur mult pentru reuşitele Madrigalului!”. 

”E posibil ca şi nepoţica mea să facă parte din generaţia Cantus Mundi. A văzut deja câteva repetiţii şi a fost captivată. Cantus Mundi este începutul unei legende, aşa cum s-a întâmplat şi cu Madrigalul, acum 53 de ani”, a spus actriţa Rodica Mandache.

Actriţa Emilia Popescu a vorbit despre Madrigal pe care îl consideră ”un însemn foarte important în cultura românească”. ”Madrigalul este lumina unui timp întunecat, simbolizează speranţa unor ani în care aproape totul era interzis, iar corul acesta ne putea cânta de Sărbători. Era o bătălie foarte mare să faci rost de un disc cu Madrigal şi să fii în sală, la concert. Mă bucur mult că Madrigalul continuă să îşi scrie povestea frumos”, a adăugat artista.

”Am fost în Madrigal din 1990 până în 1999. Încă mă mai visez cântând alături de acest cor. Pentru mine, Madrigalul înseamnă cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. Am intrat în Madrigal la vârsta de 19 ani şi acolo m-am format. Poate că, într-o zi, fetiţa mea va cânta alături de Cantus Mundi. I-am testat talentul şi are ureche foarte bună”, au fost câteva dintre amintirile lui Virgil Ianţu.

Înfiinţat în anul 1963, de reputatul dirijor Marin Constantin, Corul Naţional de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” a susţinut peste 4.100 de concerte pe cele mai prestigioase scene din Europa, America şi Asia. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renaşterea europeană, creaţia bizantină şi muzica contemporană românească şi universală.

Iniţiat în anul 2011, de dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Naţional Cantus Mundi a fost instituţionalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcţie a instituţiei aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Naţional de Cameră "Madrigal-Marin Constantin".

În şapte ani, 4.100 de dirijori şi 250.000 de corişti din cele 41 de judeţe ale României vor face parte din Programul Naţional Cantus Mundi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.