Comisia Europeană a lansat apelul la dialog "Competenţe, Formare şi Transfer de Cunoştinţe: meserii tradiţionale şi emergente din domeniul patrimoniului", la care sunt invitate să participe ONG-uri şi instituţii culturale, candidaturile fiind acceptate exclusiv online până pe 14 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apelul la dialog îşi propune identificarea a 35 de reprezentanţi ai societăţii civile din sectorul cultural în vederea iniţierii unui schimb de idei pe tema meseriilor tradiţionale şi emergente în domeniul patrimoniului cultural, în două etape: o sesiune de brainstorming (15 -16 iunie 2017) şi un dialog (luna septembrie 2017) în cadrul căruia vor fi prezentate Comisiei Europene ideile rezultate în urma sesiunii de brainstorming, anunţă Ministerul Culturii. 

Apelul "Competenţe, Formare şi Transfer de Cunoştinţe: meserii tradiţionale şi emergente din domeniul patrimoniului (Skills, Training And Knowledge Transfer: Traditional And Emerging Heritage)" este deschis reprezentanţilor sectoarelor culturale şi creative - organizaţii profesionale, instituţii culturale, organizaţii non-guvernamentale, reţele europene, fundaţii, organizaţii private etc. - cu expertiză în aria transferului de cunoştinţe şi al formării în domeniul patrimoniului cultural şi care doresc să ia parte la dialogul iniţiat de Comisia Europeană.

Din anul 2014, comunicarea Comisiei Europene spre o abordare integrată a patrimoniului cultural european sublinia multiplele provocări cu care se confruntă patrimoniul cultural, precum şi nevoia de a revitaliza competenţe în domeniu şi de a dezvolta noi competenţe profesionale. Sectorul competenţelor şi meşteşugurilor tradiţionale cunoaşte o reducere treptată a numărului profesioniştilor şi practicienilor, iar competenţele mai noi, uneori bazate pe tehnologia informaţiei, sunt adesea insuficiente.

De asemenea, Planul de lucru al Consiliului pentru perioada 2015 - 2018 recunoaşte patrimoniul cultural ca prioritate, acordând o atenţie sporită profesiilor tradiţionale şi emergente, inclusiv în contextul trecerii la era digitală.

În plus, unul dintre obiectivele Anului European al Patrimoniului Cultural (2018) se concentrează asupra competenţelor specializate, precum şi a managementului şi transferului de cunoştinţe în sectorul patrimoniului cultural.

Formularul de candidatură poate fi completat exclusiv online până la data de 14 martie, pe voicesofculture.eu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.