Cea mai înaltă instanţă din Turcia a deschis, vineri, calea către transformarea în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia, unul dintre simbolurile Istanbulului, care a fost convertită în muzeu în anii 1930. Monumentul a fost clasat în patrimoniul mondial UNESCO şi este adesea subiect de controverse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maiestuoasa lucrare a fost construită în secolul VI, sub împăratul bizantin Iustinian. Sfânta Sofia este considerată în prezent una dintre cele mai importante moşteniri din epoca bizantină, scrie AFP.             

După cucerirea Constantinopolului de otomani în 1453, bazilica a fost transformată în moschee. Dar după căderea Imperiului la finalul Primului Război Mondial, preşedintele tinerei Republici turce Mustafa Kemal a decis, în 1934, să devină muzeu.                

În prezent, Sfânta Sofia este un muzeu vizitat de milioane de turişti în fiecare an. Anul trecut, a fost cel mai vizitat obiectiv turistic din Turcia, cu 3,8 milioane de persoane. 

În orice caz, Sfânta Sofia a fost locul mai multor activităţi legate de islam în ultimii ani. 

În 2018, preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a citit aici un verset din Coran.

Decizia anunţată vineri este apogeul unui lung proces judiciar. 

În 2018, Curtea constituţională a respins cererea unei asociaţii turce care solicita redeschiderea catedralei cultului musulman. 

Însă, dezbaterea actuală intervine în contextul în care Erdogan caută prin toate mijloacele să îşi apropie conservatorii, dintre care o bună parte l-au dezamăgit la alegerile municipale de anul trecut, câştigate de opoziţie la Istanbul şi Ankara.                  

Principalul partid de opoziţie, CHP (social-democrat), îl acuză pe preşedintele turc că se foloseşte de Sfânta Sofia pentru a ascunde proasta situaţie economică actuală.                

"Sfânta Sofia este probabil simbolul cel mai vizibil al trecutului otoman al Turciei şi Erdogan se foloseşte pentru a-şi atrage electorat şi a-i îndepărta pe rivalii săi de acasă dar şi din străinătate", a spus Anthony Skinner de la cabinetul Verisk Maplecroft.

Statele Unite, precum şi Grecia şi Rusia care urmăresc atent soarta moştenirii bizantine în Turcia, şi-au exprimat îngrijorarea. 

"Solicităm autorităţilor turce să continue să păstreze Sfânta Sofia drept muzeu, ca angajament pentru respectarea tradiţiilor culturale şi a bogatei istorii care au creat Republica turcă, şi să asigure că rămâne deschisă tuturor", a declarat la începutul lunii iulie secretarul de stat american Mike Pompeo.      

La Moscova, patriarhul rus Kirill s-a arătat "profund preocupat" de un eventual schimb de statut al "unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine" şi "în special dragă Bisericii ruse", moştenire a tradiţiilor bizantine.           

Ministrul grec al Culturii Lina Mendoni a afirmat că "un monument al cărui scop este universal (...) este pe cale de a instrumentaliza pentru a servi intereselor de politică internă".

UNESCO a solicitat Turciei un dialog înainte de decizia care ar putea afecta "valoarea universală" a acestui monument de patrimoniu mondial. 

În caz de reconversie, turiştii de orice confesiune vor putea intra în Sfânta Sofia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.