Pianistul rus Nikolai Demidenko va cânta duminică, pe scena Ateneului Român, de la ora 19.00, alături de Camerata Regală, dirijată de maestrul Horia Andreescu, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Serile Lipatti, în parteneriat cu Filarmonica “George Enescu”, l-a invitat pe pianistul rus Nikolai Demidenko să concerteze la Ateneul Român în cadrul sărbătoririi centenarului Lipatti. Specialist în creaţia chopiniană, Demidenko va delecta publicul cu una dintre lucrările preferate ale lui Lipatti, Concertul nr. 1 de Fr. Chopin. Evenimentul legat de prezenţa lui Nikolai Demidenko este organizat de Asociaţia Art à la carte, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Nikolai Demidenko
Nikolai Demidenko

Alături de pianistul rus, solişti vor fi Mihai Ungureanu şi Dana Borşan. În program sunt lucrări de Dinu Lipatti (Concertino in stil clasic pentru pian şi orchestră de cameră, op. 3, solist: Mihai Ungureanu), Wolfgang Amadeus Mozart (Concertul nr. 9 pentru pian şi orchestră, Jeunehomme, KV 271, solistă: Dana Borşan). 

Numele pianistului Mihai Ungureanu, cu un palmares foarte bogat, este strâns legat de Filarmonica Oltenia din Craiova. În calitate de solist concertist al ansamblului, a susţinut numeroase concerte în ţară, dar şi turnee în Italia, Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Gibraltar.

Solista Dana Borşan are un repertoriu vast şi complex, abordând cu succes şi genul cameral. În paralel cu activitatea concertistică, solista desfăşoară o prestigioasă carieră didactică, începând din 1990, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din 2001 deţine funcţia de şef al Catedrei de pian.

Dinu Lipatti s-a născut în 19 martie 1917 la Bucureşti. Elev al eminentei Florica Musicescu şi, mai târziu, al compozitorului Mihail Jora, se prezintă în 1933, la doar 16 ani, la un mare concurs de pian din Viena, unde îl întâlneşte pe legendarul Alfred Cortot, care îi va deveni profesor la École Normale de Musique din Paris.

Odată cu primul recital de la Paris, Dinu Lipatti devine un nume cu rezonanţă în viaţa muzicală a Franţei şi continuă pe drumul unei cariere strălucitoare. Şi în ţară va susţine multe recitaluri, unele dintre ele în compania lui George Enescu.

Din 1943 Lipatti este diagnosticat cu o formă de leucemie, ceea ce însă nu-l împiedică ca în următorul an să devină profesor la Conservatorul din Geneva. Totodată, şi-a continuat cariera concertistică dând recitaluri de pian sau ca solist împreună cu renumite ansambluri orchestrale din toată Europa. Colaborează cu şefi de orchestră ca Herbert von Karajan, Ernest Ansermet sau Alceo Galliera. În 1946 încheie un contract exclusiv cu casa de înregistrări Columbia, realizând înregistrări ce vor deveni un adevărat tezaur pentru o lume întreagă.

În anul 1950, în ciuda agravării bolii, Lipatti susţine în septembrie la Besançon un ultim recital, care din fericire a fost şi înregistrat. Pentru noi toţi acest recital reprezintă un rămas bun al unuia dintre cei mai mari pianişti ai secolului XX, căci Lipatti se stinge din viaţă trei luni mai târziu. De atunci şi până acum s-au publicat şi republicat în lumea întreagă înregistrările sale, Lipatti rămânând şi un reper pentru pianiştii de pretutindeni.

Concertele dedicate aniversării celor 100 de ani de la naşterea lui Lipatti vor fi transmise în direct pe TVR3, TVR HD şi www.tvrplus.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.