Cântăreţul american Bob Dylan, un artist care a marcat profund cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea, a devenit, joi, primul muzician din lume recompensat cu Nobelul pentru literatură de la înfiinţarea acestui trofeu literar în 1901.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bob Dylan reprezintă el însuşi istoria Americii, sintetizând în operele sale poezia suprarealistă din Generaţia Beat, austeritatea militantă a folk-ului, melancolia blues-ului, energia revoltată a rock-ului şi cronica vieţii cotidiene, atât de specifică muzicii country.

Prezentat de Academia Suedeză ca o ”legendă”, celebrul cântăreţ folk american şi-a lansat cel de-al 37-lea album, ”Fallen Angels”, în martie 2016.

Bob Dylan s-a născut pe 24 mai 1941, în Duluth, o localitate din statul american Minnesota. A crescut într-o familie evreiască din clasa de mijloc, petrecându-şi copilăria în oraşul Hibbing. În adolescenţă a cântat în numeroase trupe şi, cu timpul, interesul lui pentru muzică a devenit tot mai pronunţat, în special faţă de blues şi muzica folk americană. 

Unul dintre idolii lui a fost cântăreţul folk Woody Guthrie. A fost influenţat şi de primii scriitori din ”Generaţia Beat”, dar şi de poeţii modernişti.

Bob Dylan s-a mutat la New York în 1961 şi a început să cânte în cluburile şi cafenelele din Greenwich Village. L-a cunoscut pe producătorul muzical John Hammond, cu care a semnat un contract pentru albumul său de debut, intitulat ”Bob Dylan” (1962). 

În anii următori a înregistrat mai multe albume, care au avut un impact uriaş asupra muzicii populare americane: ”Bringing It All Back Home” şi Highway 61 Revisited” în 1965, ”Blonde On Blonde” în 1966 şi ”Blood On The Tracks” în 1975. 

A rămas extrem de prolific şi în deceniile următoare, lansând capodopere precum ”Oh Mercy” (1989), ”Time Out Of Mind” (1997) şi ”Modern Times” (2006). 

Turneele muzicale susţinute de Bob Dylan din 1965 şi 1966 au atras atenţia presei de specialitate şi a publicului larg. Pentru o anumită perioadă, artistul a fost însoţit de cineastul D.A. Pennebaker, care a surprins pe peliculă viaţa cântăreţului pe scenă şi în afara ei, într-un film care s-a intitulat ”Dont Look Back” (1967). 

Bob Dylan a înregistrat un număr mare de albume cu piese care tratau subiecte precum condiţia socială a omului, religia, politica şi iubirea. Versurile cântecelor sale sunt publicate în mod continuu în noi ediţii, sub titlul oficial ”Lyrics”. 

Bob Dylan este un artist total şi uluitor de versatil. A avut succes şi ca pictor, actor şi scenarist.

În afară de discografia lui uriaşă, Dylan a publicat şi opere experimentale, precum ”Tarantula” (1971) şi colecţia ”Writings and Drawings” (1973). A scris autobiografia ”Chronicles” (2004), care descrie amintirile sale din timpul primilor ani petrecuţi la New York. Acel volum oferă cititorilor posibilitatea de a pătrunde în universul privat al artistului, aflat în centrul culturii populare. 

Începând cu sfârşitul anilor 1980, Bob Dylan a susţinut un turneu mondial aproape fără întrerupere, intitulat ”Never-Ending Tour”. 

Bob Dylan are statutul unei legende. Influenţa lui asupra muzicii contemporane este profundă, iar el este obiectul unui flux constant de ”literatură secundară”, reprezentând sursa de inspiraţie principală pentru numeroşi scriitori.

Prin versurile sale, publicate în volume sau transpuse pe muzică, Bob Dylan a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea. 

Majoritatea compoziţiilor sale au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială.

Dintre albumele care au marcat istoria muzicii se numără ”The Times They Are a-Changin'” (1964), ”Blonde on Blonde” (1966), ”Oh Mercy” (1989), ”Good as I Been to You (1992)” şi ”Together Through Life” (2009).

În cariera sa de peste 55 de ani a primit 43 de nominalizări la premiile Grammy, a câştigat 12 astfel de trofee, a primit un Oscar, în 2000, pentru cel mai bun cântec, ”Things Have Changed" din ”Wonder Boys”, melodie care i-a adus şi un Glob de Aur.

Bob Dylan a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1982, iar cinci cântece ale sale au fost listate între 500 piese care au configurat rock & roll-ul, clasament realizat de The Rock and Roll Hall of Fame and Museum în 2007.

Scrierile sale au devenit volume de poezie şi memorii, iar lucrările sale - pictură şi scultură - sunt prezentate în mai multe albume de artă.

În România, volumele sale au fost publicate sub titluri precum ”Suflare în vânt - 100 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu”, ”Tarantula” şi ”Cronica vieţii mele”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.