Am marcat recent Ziua mondială a libertăţii presei. În acelaşi timp, la Senat era înregistrată iniţiativa legislativă nr. B 245/2022. Au stârnit deja valuri de revoltă în mediul de afaceri prevederile ca toate firmele din România să plătească taxe pentru nimic Camerei de Comerţ şi Industrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eu consider însă că prea uşor s-a trecut peste o altă prevedere, pe care eu aş numi-o otrăvită, a acestei iniţiative, care nu este pusă în dezbatere nici măcar pe site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie. Camerele de comerţ ar urma să certifice competenţele administratorilor fiecărei firme.

Revenind la presă, asta înseamnă că toţi ziariştii, dar mai ales cei vechi, cu experienţă, care şi-au înfiinţat o firmă pentru un ziar sau o televiziune online, să ceară un certificat care să ateste că sunt competenţi să îşi conducă afacerea de presă. De la cine să ceară? De la nişte funcţionari care nu au scris în viaţa lor o ştire.

Propun un mic exerciţiu de imaginaţie. Amar, ce-i drept. Să luăm trei mari ziare de după Revoluţie. ”România liberă”, înfiinţată în 1989 de ziariştii-dizidenţi Petre Mihai Băcanu, Mihai Creangă şi Anton Uncu, ”Cotidianul”, fondat în 1991 de Ion Raţiu şi condus de ziarista Doina Bâscă, şi ”Evenimentul zilei”, înfiinţat în 1993 de Ion Cristoiu. Cum ar fi fost ca jurnalişti care au făcut istorie în acea perioadă să dea examen de competenţe cu nişte funcţionari de la fostul Comitet de Cultură de Cultură şi Educaţie Socialistă? Având în vedere poziţia lor politică, probabil ar fi fost consideraţi incapabili să conducă o afacere în domeniul presei.

Nu este greu să intuim că drumul nostru spre libertate, democraţie şi mai ales spre Uniunea Europeană şi NATO ar fi fost şi mai anevoios. Asta dacă nu ar fi fost pur şi simplu închis.

Solicit, pe această bază, o mai mare responsabilitate atunci când noi, parlamentarii, semnăm iniţiative legislative despre care nu ştim de unde vin sau ce urmăresc, pentru a nu pune piedici democraţiei noastre. Iar democraţia nu poate exista fără presă liberă.

Deputat PNL Bacău

Elena Hărătău

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.