O nedreptate se desfăşoară, de ani de zile, în mediul universitar românesc. Victimele anuale sunt miile de studenţi români care vin din diaspora sau din zonele istorice din apropierea ţării noastre, în care românii reprezintă minoritatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbim de o situaţie ce priveşte aproximativ 9,7 milioane de români: 5,6 milioane în diaspora iar 4,1 milioane în comunităţile istorice din jurul României.

În prezent, 4.843 dintre românii de pretutindeni sunt înscrişi în învăţământul universitar din ţara noastră, inclusiv în universităţile gălăţene. Defalcat, situaţia lor se prezintă astfel: 2.979 învaţă la studii de licenţă, 1.683 la master, 44 la doctorat şi 137 în anul pregătitor.

Bursele acordate în cazul lor sunt de 65 de euro/ lună pentru studenţii de licenţă, 75 de euro lunar pentru masteranzi şi 85 de euro pentru doctoranzi. Aici apare prima nedreptate, deoarece bursa socială a unui student român este mult mai mare, de aproximativ 130 de euro lunar.

Diferenţierea nu se opreşte aici: românii născuţi în afara ţării nu beneficiază de sprijin financiar decât pe perioada cursurilor şi nu pe întreg anul, cum se întâmplă în cazul burselor sociale acordate celor născuţi în România.

Această dublă nedreptate a fost deja corectată la nivelul Senatului.

„Cuantumul minim al burselor românilo martie r de pretutindeni este egal cu valoarea burselor sociale acordate studenţilor români de la ciclurile de studii universitare de licenţă şi masterat, respectiv cu valoarea bursei doctorale pentru studenţii de la ciclul de studii universitare de doctorat. Bursele românilor de pretutindeni se acordă pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanţei de vară iar beneficiarii pot primi şi burse pentru performanţe academice, în aceleaşi condiţii cu studenţii români”, s-a decis la nivelul Senatului.

Un pas important în corectarea acestei deficienţe a avut loc astăzi, în Comisia pentru învăţământ, al cărei vicepreşedinte sunt. Colegii parlamentari au decis să avizeze favorabil proiectul de lege care prevede ca studenţii români de pretutindeni să beneficieze de aceleaşi drepturi cu colegii născuţi în ţară. Sper ca, în scurt timp, iniţiativa să fie supusă votului final şi adoptată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.