Cele mai bune rezultate până astăzi în absorbţia de fonduri europene a avut-o mediul privat, în vreme ce zona publică se confruntă în continuare cu mari probleme în cheltuirea banilor europeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abia astăzi, pe fondul unei guvernări stabile şi prin mari eforturi pe care colegii mei le depun, începând cu Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, vedem ţinte ambiţioase şi planuri concrete pentru a nu pierde banii din perioada de programare 2014-2020.

Pe 31 decembrie 2023 Guvernul României trebuie să trimită declaraţiile finale de cheltuieli. Instituţiile publice din România cu responsabilităţi în acest domeniu sunt într-o cursă contra cronometru, în condiţiile în care intrăm şi în noua perioadă de programare şi avem de implementat şi PNRR-ul. Premierul României, Nicolae Ciucă, a spus-o de multe ori: nu ne permitem să pierdem nici un euro din aceste sume!

Schimbările foarte dese de guverne şi de miniştri şi, laolaltă cu ei, schimbările dese în eşaloanele de conducere de la nivelul instituţiilor bugetare, rod capacitatea administrativă a României. Şi, după cum s-a văzut, determină pierderea unor bani care înseamnă şi autostrăzile despre care tot vorbim, şi proiecte precum Drumul Expres Brăila-Tulcea-Constanţa.

Marile investiţii în infrastructură însă nu le poate face mediul privat, care, s-a văzut, fiind deosebit de competitiv reuşeşte să atragă toate sumele care îi sunt dedicate din cadrul programărilor financiare ale UE. România are astăzi o altă faţă în primul rând datorită antreprenoriatului care a beneficiat de bani europeni nerambursabili şi care a învăţat cum să le atragă şi să le folosească mai bine. Este timpul ca şi statul român să dovedească faptul că poate!

Nu poţi să ai rezultate deosebite în mediul public, atâta vreme cât semestrial vine un alt şef, cu alte priorităţi şi, la rândul său, schimbă toţi şefii din subordine pentru că vrea şi poate. Nu poţi să conduci cu rezultate o ţară dacă principala activitate este schimbarea unei garnituri cu alta!

Văd după atât de mult timp că ministerele din România reuşesc să mişte proiecte şi să îşi asume ţinte ambiţioase, cu termene foarte precise. Pe lângă sursă de finanţare, astăzi avem şi orizonturi de timp clare pentru majoritatea proiectelor mari de infrastructură ale României.

Sigur, nevoile tuturor comunităţilor sunt uriaşe, iar o parte dintre acestea nu mai pot fi acoperite din fondurile europene, deoarece guvernele precedente au pierdut acest tren. Este motivul pentru care noi, liberalii, ne-am luptat atât de mult pentru ca Programul Naţional de Dezvoltare „Anghel Saligny“ să existe şi să vină direct în sprijinul comunităţilor care au nevoi de bază pentru a aduce standardele normale de civilizaţie – apă, canalizare, reţele de gaz metan, drumuri.

România, dacă ne facem treaba aşa cum se cuvine, devine în perioada următoare un mare şantier. Trebuie să recuperăm timp şi decalaje acumulate în prea mulţi ani. Dar asta nu poate fi posibil decât dacă avem stabilitate politică. Pentru guvernări solide e nevoie de majorităţi parlamentare la fel de solide, chiar dacă uneori ele vin şi cu preţul scăderii temporare în sondajele de opinie. Sunt sigur că, în final, românii vor aprecia PNL pentru că a ales calea dificilă, a construcţiei şi a stabilităţii, în defavoarea unor interese de moment, în care strigatul de după gard ar fi fost poate mai profitabil.

George Şişcu

Deputat PNL

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.