România va avea la sfârşitul anului 2026 un număr de 18.000 de staţii de încărcare pentru autoturismele electrice, raliindu-se astfel trendului internaţional în domeniu, precum şi recomandărilor europene, privind utilizarea cu preponderenţă a energiei verzi în toate domeniile de activitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul liberal Nicolae Ciucă a dat asigurări ferme investitorilor cu privire la o serie de demersuri importante pe care Guvernul urmează să le iniţieze, în vederea favorizării dinamizării investiţiilor private în România, astfel încât să fie încurajat procesul de modernizare şi dezvoltare al ţării.

Continuarea programelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere şi, în mod deosebit, a dezvoltării reţelei de alimentare electrică a acestor autovehicule, constituie o prioritate a Executivului. Acesta şi-a asumat deja, inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), definitivarea unei strategii naţionale care să permită ca, la finele anului 2026, să avem 18.000 de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, pe întreg teritoriu ţării, 13.000 finanţate din fonduri europene, iar 5.000 de la bugetul de stat.

În contextul tranziţiei la autoturismele electrice, recomandare expresă a Comisiei Europene, este edificator faptul că Guvernul a reacţionat ferm la obligaţiile impuse de noile investiţii ce se prefigurează în România. Statul român a înţeles că trebuie să se implice în reuşita acestor infuzii de capital străin, prin angajamente clare ale Guvernului,  astfel încât să putem să susţinem corespunzător şi cu rezultate concrete tranziţia de la motoarele pe combustie la motoarele complet electrice.

În această idee, este salutar faptul că Ford Otosan va produce în România, la Craiova, primul autovehicul complet electric. Noua investiţie din ţara noastră sprijină proiectele guvernamentale, astfel încât să ne putem atinge, în termenii fixaţi, obiectivele asumate la nivelul Uniunii Europene pentru tranziţia verde, conform cărora, din anul 2035, vom produce şi folosi autovehicule care vor avea emisii de dioxid de carbon zero.

În paralel cu finalizarea acestor investiţii, în energie şi combustibilii nepoluanţi, vor fi dezvoltate noi capacităţi de producţie pe orizontală, ce vor redimensiona întreg mediul de afaceri autohton, ceea ce va însemna noi locuri de muncă şi salarii atractive pentru români.

Consider că Guvernul face ce trebuie în susţinerea sectorului de afaceri, dând dovadă de stabilitate şi predictibilitate, astfel încât să creştem ponderea investiţiilor străine în România, în scopul modernizării ţării şi a oferi un viitor încurajator pentru români.

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

 

7 iulie 2022

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.