Traficul ilicit cu produse din tutun provenite din Republica Moldova înregistrează o scădere record în anul curent. Potrivit datelor celui mai recent studiu Novel Research, ponderea ţigaretelor provenite din ţara noastră în comerţul ilicit din România, în anul 2019, a ajuns la 14%, comparativ cu 20% înregistrate în aceeaşi perioadă din 2018, ceea ce reprezintă o diminuare cu 6 p.p.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Datele au fost prezentate în cadrul celei de-a III-a ediţii a Conferinţei internaţionale cu genericul "Împreună în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete şi tutun", urmată de Competiţia Chinologică Internaţională, ambele organizate de Serviciul Vamal, în or. Vadul lui Vodă.

La eveniment au participat reprezentanţi ai marilor companii producătoare de tutun – Japan Tobacco International, British American Tobacco, Fhilip Morris şi Imperial Tobacco, reprezentanţi ai autorităţilor naţionale abilitate cu funcţii de prevenire şi combatere a traficului ilicit cu ţigarete, precum şi ai autorităţilor vamale din 13 ţări. 

La deschiderea evenimentului, Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a subliniat importanţa organizării anuale a Conferinţei, care are rolul de a susţine dezvoltarea cooperării internaţionale în lupta contra comerţului ilicit de ţigarete şi a evocat necesitatea consolidării şi intensificării eforturilor comune ale statelor din regiune în vederea eradicării contrabandei cu produse din tutun, menţionând, totodată, că acesta constituie unul dintre obiectivele majore ale instituţiei şi ale Guvernului Republicii Moldova.

În cadul Conferinţei au fost discutate aspecte privind cooperarea transfrontalieră a administraţiilor vamale din regiune, iar Serviciul Vamal a prezentat cele mai substanţiale descoperiri şi confiscări de ţigarete, fiind remarcat faptul că activitatea antifraudă pe acest segment contribuie semnificativ la securizarea frontierelor.

Totodată, reprezentanţii Serviciului Vamal al Republicii Moldova au relatat despre eforturile depuse şi evoluţiile înregistrate de către autoritatea vamală moldovenească în domeniul combaterii traficului ilicit de ţigări, în comun cu EUBAM, EUROPOL, OLAF etc.

Şi pentru că scopul Conferinţei constă în consolidarea capacităţilor serviciilor vamale în domeniu şi preluarea celor mai bune practici internaţionale, a fost organizată, în acest context, cea de-a III-a ediţie a Competiţiei Chinologice Internaţionale, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor vamale din 13 ţări precum Republica Moldova, România, Ucraina, Belarus, Estonia, Georgia, Polonia, Serbia, Germania şi Marea Britanie, Letonia, Federaţia Rusă şi Bulgaria.

În cadrul Competiţiei, echipele canine au concurat la patru probe, care au constat în căutarea şi depistarea produselor din tutun, disimulate în lăzi, autoturisme şi încăperi. La acest eveniment, ţara noastră a fost reprezentată de către cele mai bune echipe canine ale Serviciului Vamal şi  Poliţiei de Frontieră, care, alături de ceilalţi participanţi, s-au remarcat printr-o comunicare excelentă dintre patrupezi şi inspectorii chinologi şi au demonstrat rezultatele remarcabile pe parcursul întregii competiţii.

În rezultatul derulării tuturor probelor şi însumării punctajului acumulat, echipa canină a Poloniei a fost desemnată câştigătoarea Competiţiei, urmată de echipa Serviciului Vamal al Republicii Moldova, care s-a clasat pe locul II, iar poziţia a treia a fost ocupată de reprezentanţii Georgiei.

Prezent la încheierea Conferinţei, Directorul interimar al Vămii, Iurie Ceban, a apreciat interesul şi angajamentul tuturor participanţilor faţă de lupta comună împotriva acestui flagel, menţionând că Serviciul Vamal va desfăşura şi în viitor asemenea exerciţii, care contribuie la realizarea obiectivului comun la nivel regional - asigurarea securităţii la frontiere şi combaterea contrabandei transfrontaliere.

Mai multe imagini foto pot fi vizualizate pe pagina de Facebook a Serviciului Vamal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.