În cazul în care doreşti să pleci vacanţă cu tânăra ta familie şi vrei să ai un concediu reuşit, nu uita de ponturile şi sfaturile pe care ţi le dă ECC România – Centrul European al Consumatorilor. Pentru a te asigura că toata lumea se simte bine!

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Călătoria cu o familie tânără sau când esti însărcinată poate fi o experienţă descurajatoare, dar cu puţină planificare şi o atitudine flexibilă poţi reuşi să nu ai parte de o tortura pentru tine sau pentru cei din jurul tău. În continuare, îţi oferim câteva sfaturi pe care să le iei în considerare când călătoreşti cu copii în cărucioare şi cum să călătoreşti în siguranţă dacă esti mamă în devenire.

Primul zbor al copiilor

Copiii născuţi fără complicaţii pot călători de la 7 zile, deşi unele companii aeriene nu dau voie cu copii mai mici de două săptămâni. Noile mămici au de aşteptat între 2 si 10 zile pentru a zbura, în funcţie de companiile aeriene sau de felul în care a fost adus pe lume copilul – cele care au născut prin cezariană au de aşteptat mai mult. Copiii între 6 luni şi 2 ani pot sta în braţele adulţilor sau într-un scaun de maşina aşezat pe un scaun al avionului. Celor care nu au scaunul lor personal li se poate imputa un procentaj din costul biletului sau o taxă de zbor. Copiii care au 2 ani sau peste trebuie să ocupe scaunul lor şi să plătească acelaşi preţ ca adulţii, deşi unele companii aeriene continuă să acorde o reducere copiiilor până în 12 ani. Câteodată există o limita a numărului de copii pe care companiile aeriene îi accepta, iar în cazul acesta trebuie să rezervi din timp biletele.

Şedere plăcută

În mod normal, companiile aeriene vor pune pasagerii la un loc cu copiii mici în locurile cu paravan (locuri aflate în spatele toaletelor sau coridoarelor care sunt greu de compartimentat), unde pătuţurile de călătorie pot fi puse pe locurile din faţa scaunelor. Acestea sunt de obicei disponibile la zborurile lungi şi pot fi ajustate ţn funcţie de greutate, înălţime sau vârstă. Copiii până la 6 luni trebuie să stea in braţele adulţilor la decolare şi aterizare.

Politicile companiilor aeriene referitoare la călătoria cu copiii mici variază. Unele cer adulţilor să ţină în braţe copiii sub 2 ani la decolare şi aterizare chiar dacă au propriul scaun pentru restul călătoriei. Pentru bebeluşii de până la 3 ani, unele companii aeriene furnizează scaune booster şi centuri de siguranţă pentru copii, în timp ce altele iţi cer să aduci un scaun de maşină sau un dispozitiv restrictiv dacă vrei să-ţi stea copilul independent. Între timp, o altă companie aeriană nu iţi va da voie să iei scaunul pentru maşină la bord, ceea ce înseamnă că nu ai altă alternativă decât să ţii bebeluşul (de până la 2 ani) în braţe pentru toată durata zborului. Oportunitatea scaunului de maşină va depinde de tipul avionului cu care călătoreşti. Înainte să faci rezervarea ar trebui să verifici dacă scaunul de maşină încape între braţele scaunelor, deoarece nu e aşa plăcut să ţii în brate un copil dacă este un zbor lung. Toate scaunele de maşină trebuie să fie cu faţa spre înainte. În cazul ţn care călătoriţi cu copiii încercaţi să faceţi rost de locuri în primul rând de scaune pentru a vă asigura că nu se lovesc de scaunul din faţa lor.

Copiii care călătoresc singuri – Vrei să îţi trimiţi copilul în vacanţă la bunica? Bunica din România vrea să îşi trimită nepotul la părinţii care lucrează în Europa?  

Atunci când un minor călătoreşte neînsoţit, trebuie să ştim că reglementările liniilor aeriene diferă, prin urmare trebuie să ne informăm înainte de a achiziţiona tichetul de călătorie. Unele companii nu oferă un astfel de serviciu. De obicei minorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani şi să fie adus la aeroport de un adult. Minorii care călătoresc la altă clasă, chiar dacă în acelaşi avion, sunt consideraţi a fi neînsoţiţi. Părintele sau tutorele completează un formular în care este menţionat un alt părinte sau tutore care îl va prelua pe copil la destinaţie. De cele mai multe ori, acest lucru este considerat un serviciu al companiei aeriene, prin urmare se solicită cost suplimentar. Pentru coborâre, minorul este mutat către cea mai apropiată ieşire astfel încât să poată coborî în siguranţă şi să poată fi preluat de o persoană care îl va duce până la locul de întâlnire cu persoana adultă ce îl va prelua.

Sfaturi pentru ora ceaiului

Câteva lucruri pe care să le iei în considerare când iei copii în vacanţa în străinătate:

  • Fii constient de faptul că în unele ţări mâncarea pentru copii poate conţine mai mult zahăr şi sare. Dacă vrei să prepari mâncare proaspătă în străinătate, un mixer de mână este folositor.
  • Părinţii cu experienţă ne-au relatat că pungile sterilizate sunt ideale dacă ştii că o să ai acces la un cuptor cu microunde.
  • Dacă în mod normal foloseşti laptele, iţi recomandăm varianta gata preparată, care de obicei este în cutii de carton. Dacă acest lucru nu este posibil, folosirea apei fierte şi răcite îmbuteliate este o bună alternativă. Folosirea pastilelor chimicale de purificare pentru sterilizarea apei nu este recomandată.
  • Alăptarea este cea mai indicată deoarece nu necesită sterilizarea echipamentului sau găsirea de apă curată şi astfel sunt mai puţine cazuri de diaree.
  • Programele companiilor aeriene pun în general la dispoziţie mâncare specială pentru copii, dar este de preferat să nu te bazezi pe acest lucru deoarece copilului tău i se poate face foame înainte ca personalul avionului să aduca mâncarea. Ia cu tine o porţie de mâncare sănătoasă. 
  • Nu uita că în avion nu ai voie să urci cu lichide la bord. Prin urmare, poţi pregăti biberoane de maxim 100 ml, pe care trebuie să le pui în pungi de plastic, transparente şi resigilabile, de 1 litru. Însă poţi lua cu tine 2-3 biberoane.

Zece sfaturi principale de la părinţi experimentaţi

1.   Scutece umede, băuturi, gustări şi haine de schimb sunt esenţiale într-o călătorie. Dacă este posibil, aşează-te pe un scaun uşor de accesat.

2.   Asigură-te că bagajul de mână nu este mare, în ideea de a ţine mâinile libere şi sacrifică din lucrurile voastre pentru cele de care poate avea nevoie copilul vostru.

3.   În avion, schimbarea presiunii cabinei, în timpul decolării şi aterizării, poate fi neconfortabilă. Poţi să scapi de disconfort prin alaptarea bebeluşilor sau dând copiiilor o suzetă sau o acadea.

4.   Distracţiile raţionale precum cărţile şi creioanele pe parcursul călătoriei produc o bucurie când se instalează plictiseala. Ia in bagajul de mână o jucărie în plus pentru a evita riscul pierderii jucăriei favorite. Jucăriile tăcute vor fi apreciate de ceilalţi pasageri.

5.   Ataşează de bagajul cu haine al copilului o etichetă cu numărul zborului şi numele.

6.   Incearcă pe cât posibil să menţii programul de somn şi de masă chiar dacă asta înseamnă să sacrifici alte activităţi.

7.   Cazarea cu autoservire este mai flexibilă, poate include facilităţi de spălătorie, ceea ce înseamnă că te poti relaxa în timp ce copiii dorm.

8.   Dacă ai copii foarte mici, ia cu tine un căruţ de spate/şold pentru copilaşi în locul unui cărucior cu roţi pentru ca mâinile tale să fie libere.

9.   Copiii sunt "portabili”, deci călătoriţi cât mai mult înainte să apara al doilea copil, când devine mai costisitor să călătoriţi. i.

10.   Nu te speria din cauza poveştilor despre calamităţi sau alte istorii – este muncă grea călătoria asta, dar merită!

Cu gravidele-n vacanţă!

Cu avionul

Călătoria cu avionul este cea mai uşoară dacă eşti în al doilea trimestru de sarcină. În primul trimestru, greţurile de dimineaţă pot face călătoria neplăcută, în al treilea trimestru există riscul creşterii presiunii sângelui, iar riscul să naşti prematur este mare. Femeile însărcinate nu sunt foarte rezistente, însă poate creşte riscul de a face varice, deci ar trebui să facă mişcare în timpul zborului şi să evite pe cât posibil zorurile lungi. 
  
 Nu există nici o dovadă care să susţină legătura dintre zbor şi riscul ridicat de a face avort sau de a naşte prematur când călătoreşti în străinătate, alta decât una indirectă (de exemplu, din cauza febrei mari provocate în urma unei infecţii sau deshidratarea cauzată de diaree), deşi femeile care au avut sau au înclinaţia spre avort sunt sfătuite să nu zboare în mijlocul sarcinii. 
  
Şi nu uita că, atunci când o femeie naşte în avion, copilul va luă cetăţenia avionului. Aşa că fii foarte atentă şi la acest aspect. 
 
Toate companiile aeriene mari dau voie femeilor însărcinate să călătorească până la a 28-a săptămână de sarcină, deşi este nevoie să dovedeşti când este stabilit termenul naşterii cu hârtiuţă de la doctor. Politicile companiilor aeriene variază. Pentru sarcinile simple şi cu un singur copil, multe companii pun limită la săptămâna 34. Unele permit totuşi să călătoriţi, în ciuda acestui fapt, din motive de compasiune sau urgenţe medicale. Cele mai multe companii aeriene pretind certificat medical după ce a început a 28-a săptămână de sarcină, în care trebuie să se precizeze când se ajunge la termen, că sarcina nu este complicată şi că poţi zbură. Sarcinile complicate sau cu gemeni sau mai mulţi copii înfruntă mai multe restricţii. Companiile aeriene se pot adresa doctorului direct pentru întrebări şi confirmări de zbor.   
  
 Cu feribot-ul, trenul sau maşina
  
Operatorii de feriboturi au aceleaşi reguli stricte ca şi companiile aeriene. În anumite situaţii, femeile însărcinate ar trebui să poarte centură de siguranţă sub burtă decât peste ea.   
  
 Asigurări 
  
Dacă ai o poliţă de asigurare anuală, verific-o cu atenţie pentru că unii asiguratori nu o acoperă dacă vei călători în timpul sarcinii, în special în ultimele faze ale sarcinii. De asemenea, poţi descoperi, înainte ca o companie să îţi facă asigurare, că ai nevoie de o declaraţie de la doctor în care să precizeze că sarcina nu prezintă riscuri. Verifică dacă politica asiguratorului acoperă cheltuielile în cazul unei naşteri premature sau îngrijirile şi asistentă medicală după naştere, ca o consecinţă a sarcinii.   
  
 Unde poţi merge? 
  
 Mamele în devenire nu ar trebui să călătorească cu avioane mici şi ar trebui să evite zonele în care există un risc mare de îmbolnăvire, precum şi destinaţiile cu înălţimi mai mari de 2500 de metri. Este posibil ca schimbările nivelului de oxigen la altitudini mari să ducă la o naşterea prematură.   
  
 Consideraţii medicale   

Înainte de a călători mergi întotdeauna la control la medicul ginecolog. Ia cu ţine  acte în care este precizată grupa sanguină şi toate documentele medicale. Este necesar să eviţi vaccinarea sau alăptarea altui copil în timpul sarcinii, deşi unii doctori consideră că unele vaccinuri se pot folosi în timpul sarcinii. Vaccinurile care trebuie evitate sunt acelea care „trăiesc”, adică cele care îţi dau o mică doză din boală pentru a atrage anticorpi. Dacă chiar trebuie să vizitezi zone cu un risc mare de îmbolnăvire, gândeşte-te dacă beneficiile vaccinului depăşesc riscul iîmbolnăvirii. 

Malaria, împreună cu Encefalita japoneză şi Febra Galbenă, sunt cele mai frecvente şi serioase cazuri de îmbolnăvire în timpul sarcinii. Cea mai buna metodă este să eviti zonele afectate de malarie. Copiii sunt sensibili la malarie încă din burtică, deci chiar dacă alăptaţi şi luaţi tablete trebuie să reduceţi doza de lapte a copilului. Principalele medicamente împotriva malariei sunt considerate sigure şi pentru copii.

Pentru mai multe informaţii, poţi găsi pe site-ul nostru o broşură numită "Cum să călătoreşti cu avionul în UE" - https://www.eccromania.ro/media/pdf/Cum_Sa_calatoresti_cu_avionul_in_UE.pdf

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.