Potrivit unui studiu realizat de GfK, tichetele valorice reprezintă un instrument de motivare cu popularitate ridicată în rândul angajaţilor, angajatorilor şi comercianţilor parteneri care le acceptă la plată. Între acestea, tichetele de masă şi tichetele cadou sunt cele mai cunoscute, cele mai des acordate şi cele mai dorite de către salariaţi. Trei din patru angajaţi care primesc tichete de masă le consideră ca fiind esenţiale pentru ei. Companiile care îşi motivează salariaţii prin tichete valorice se declară în proporţie de 96% mulţumite şi foarte mulţumite de sistemul de tichete, pe care îl apreciază pentru că este uşor de implementat şi aduce beneficii importante. Patru din cinci angajatori care acordă tichete valorice consideră că tichetele de masă sunt esenţiale pentru bunul mers al afacerii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bucureşti, 15 Noiembrie 2017 – Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET)  a realizat, în luna septembrie 2017, un studiu de percepţie asupra sistemului de tichete valorice, prin intermediul GfK România, institutul nr. 1 de cercetare de piaţă. Rezultatele studiului arată că tichetele valorice se bucură de un larg sprijin în rândul salariaţilor şi angajatorilor din România, fiind totodată foarte apreciate de comercianţii parteneri unde sunt utilizate.

„Rezultatele studiului confirmă faptul că mare parte dintre salariaţii români apreciază tichetele de masă, considerându-le un beneficiu extrasalarial important care le creşte puterea de cumpărare, îi sprijină în eforturile lor de a se hrăni sănătos şi le îmbunătăţeşte performanţa în cadrul organizaţiei. Totodată, studiul realizat de GfK arată că angajatorii apreciază sistemul de tichete pentru beneficiile pe care le aduce, precum facilităţile fiscale, ameliorarea climatului de lucru şi creşterea productivităţii. Ne bucurăm aşadar de rezultatele studiului, care evidenţiază dinamica pozitivă a pieţei tichetelor din România şi tendinţele favorabile de care se bucură acest instrument de motivare a angajaţilor”, a declarat Elena Pap, preşedintele APET.

La 20 de ani de la introducerea pe piaţa din România, tichetul de masă este considerat de către angajaţi drept un beneficiu valoros şi o componentă esenţială a pachetului salarial. Tichetul de masă înseamnă pentru salariaţi creşterea puterii de cumpărare (77% dintre respondenţi), sprijin pentru achiziţia de alimente (66% dintre respondenţi), motivare crescută la locul de muncă (63% dintre respondenţi) şi hrană de calitate mai bună (31%). De asemenea, 88% dintre salariaţii beneficiari respondenţi ai studiului percep tichetele de masă ca fiind un beneficiu valoros, iar 90% dintre ei susţin că utilizarea lor este uşoară. Un procent de 45% dintre salariaţi declară că acordarea tichetelor de masă este un aspect de care ţin cont la angajare, considerându-le chiar un drept indispensabil. 62% dintre angajaţii care beneficiază de tichete de masă aşteaptă momentul distribuirii tichetelor de masă pentru că acestea constituie o parte importantă a veniturilor (70% dintre respondenţi).

84% dintre angajatorii care acordă tichete valorice apreciază avantajele fiscale asociate sistemului de tichete, iar 75% şi, respectiv, 46% dintre companiile respondente consideră că acordarea de tichete valorice a condus la îmbunătăţirea atmosferei la locul de muncă şi, respectiv, la creşterea productivităţii angajaţilor. 80% dintre angajatorii care acordă tichete valorice susţin că tichetele de masă sunt esenţiale pentru bunul mers al afacerii lor, iar unul din trei respondenţi (36%) menţionează contribuţia acestora la reducerea absenteismului în rândul salariaţilor.

Principalele motive pentru care companiile din România aleg să îşi motiveze salariaţii prin intermediul tichetelor de masă constau în optimizarea costurilor prin facilităţile fiscale (46% dintre respondenţi) şi creşterea motivării angajaţilor, cu impact direct asupra competitivităţii companiei, a atragerii şi retenţiei de personal (36% dintre angajatorii care au participat la studiu).

În rândul companiilor care nu acordă tichete valorice, gradul de conştientizare a avantajelor acestora este mai redus comparativ cu cele care o fac. Aproape unul din doi angajatori care nu acordă tichete de masă (46%) consideră că acestea sunt esenţiale pentru bunul mers al afacerii.

În ceea ce priveşte comercianţii parteneri şi tichetele acceptate la plată, aceştia se declară, în proporţie de 77%, satisfăcuţi şi foarte satisfăcuţi de tichetele de masă electronice şi, în proporţie de 75%, satisfăcuţi şi foarte satisfăcuţi de tichetele cadou. 73% dintre comercianţii participanţi la studiu au declarat că sunt satisfăcuţi şi foarte satisfăcuţi de tichetele de masă pe suport de hârtie. În privinţa voucherelor de vacanţă, 79% dintre partenerii acceptanţi (hoteluri, pensiuni, agenţii de turism) sunt satisfăcuţi şi foarte satisfăcuţi de această modalitate de plată.

67% dintre comercianţi declară că implementarea sistemului de tichete valorice le-a adus reale beneficii, cum ar fi creşterea vânzărilor şi a numărului de clienţi. De asemenea, 59% dintre comercianţi menţionează că acest sistem a dus la creşterea valorii medii a unei tranzacţii, iar 48% dintre ei consideră că el a contribuit la fidelizarea clienţilor. De notat că principalul motiv pentru acceptarea la plată a tichetelor valorice pentru toate categoriile de comercianţi este cererea din partea beneficiarilor.

Studiul mai relevă faptul că tichetele de masă cresc puterea de cumpărare a beneficiarilor şi, implicit, valoarea medie a coşului de cumpărături. Supermarketurile şi magazinele de proximitate sunt primele beneficiare ale acestei creşteri, în proporţie de 67% şi respectiv 52%.

Metodologia studiului

Studiul „Percepţia asupra sistemului de tichete valorice” a fost realizat de GfK România la cererea Asociaţiei Profesionale a Emitenţilor de Tichete (APET). Studiul a fost derulat în luna septembrie 2017, folosind tehnici de cercetare calitativă şi cantitativă. Studiul a abordat reprezentanţi ai angajatorilor din România care acordă sau nu tichete valorice (companii segmentate în funcţie de numărul de angajaţi - 0-9; 10-49; 50-249; > 249 angajaţi), reprezentanţi ai comercianţilor parteneri şi utilizatori finali ai tichetelor valorice.

Despre APET

Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET) reuneşte principalii trei emitenţi de tichete valorice din România – Edenred, Sodexo şi Up România. De la înfiinţarea sa în 2004, APET s-a implicat în dezvoltarea sistemului de tichete din România : tichete de masă, tichete cadou, tichete/vouchere de vacanţă, tichete sociale şi tichete de creşă. Prin activitatea sa, APET îşi propune să susţină şi să promoveze interesele profesionale ale membrilor şi partenerilor săi implicaţi în sistemul de tichete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.