Când vine vorba despre generatoare electrice, majoritatea oamenilor se gândesc la campinguri sau cabane aflate în pustietate. Da, sunt extrem de utile în aceste locaţii, însă ele nu sunt folosite doar acolo. Atunci când îţi construieşti o casă sau faci diverse lucrări de renovare, cu greu te poţi descurca fără ele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, există foarte multe modele de uz casnic, ce pot fi pregătite în cazul unor pene de curent. Căci, în aceste vremuri, se poate spune că aproape nimic nu funcţionează fără electricitate. Sau, de ce nu, un generator poate fi utilizat în grădină, astfel încât să nu mai fie necesar să întinzi prelungitoare foarte lungi, ce aduc cu ele anumite riscuri. Generatoarele de curent sunt uşor de achiziţionat de la un magazin de utilaje şi scule, la departamentul de construcţii.

Iată ce trebuie să afli despre generatoarele de curent:

Ce tipuri de generatoare există?

În general, se pot distinge convertoarele şi generatoarele de energie invertoare, diferenţa constând în faptul că, în cazul primelor, există fluctuaţii de tensiune, ceea ce poate duce la deteriorarea dispozitivelor sensibile la tensiune, precum televizoarele sau computerele.

Generatoarele pot utiliza diferiţi combustibili, cele pe benzină fiind cele mai comune, însă există şi modele care funcţionează pe motorină sau gaz.

De asemenea, există şi generatoare electrice cu energie solară, însă acestea livrează o cantitate mult mai mică de electricitate. Pentru a creşte acea cantitate, ar trebui utilizate panouri solare mari, ceea ce nu ar mai fi convenabil pentru un generator mobil. Prin urmare, un astfel de model poate fi eficient doar atunci când este vorba despre încărcarea telefonului mobil.

Are nevoie de împământare un astfel de generator?

În cazul unui generator electric, împământarea depinde de mai mulţi factori. Există anumite modele unde este clar specificat faptul că trebuie împământat şi este recomandat să ţii cont de aceste instrucţiuni. Dacă nu există astfel de specificaţii, atunci, cel mai probabil, nu este necesară împământarea şi nu este periculos să manipulezi generatorul.

Dacă este un model de generator de până la 10 kilowaţi, atunci trebuie să ştii că acesta este realizat pentru a proteja în cazul unui şoc electric şi nu are nevoie să fie conectat la pământ.

Cum trebuie întreţinut un generator?

Acele modele de generatoare care sunt acţionate de un motor cu ardere internă necesită o întreţinere regulată, pentru a asigura buna funcţionare a acestuia pe termen lung.

Printre măsurile de care trebuie să ţii cont, se pot enumera:

  • Uleiul de motor şi filtrul de ulei trebuie schimbate după aproximativ 100 de ore de funcţionare sau, dacă este utilizat foarte rar, acestea trebuie înlocuite o dată pe an
  • Trebuie verificate constant bujiile, iar dacă acestea dau semne de deteriorare, ele trebuie înlocuite
  • Filtrul de aer trebuie schimbat, dacă este murdar
  • Piesele uzate trebuie verificate şi înlocuite în permanenţă, însă este necesară şi o întreţinere regulată a generatorului
  • Când nu este utilizat, dispozitivul trebuie păstrat într-un loc uscat

Reguli importante pentru funcţionarea generatorului

Înainte de a achiziţiona şi folosi un generator, este important să cunoşti câteva reguli de bază:

  • Generatorul nu trebuie niciodată folosit în spaţii închise sau slab ventilate
  • Nu trebuie utilizat în medii umede, iar în caz contrar, este recomandat să fie protejat adecvat
  • Dacă este folosit în spaţii unde există mult praf, acesta poate pătrunde în interior prin orificiile de admisie a aerului
  • Nu completa cu benzină în rezervor până când motorul nu s-a răcit, căci există riscul de arsuri cauzate de lichidele inflamabile sau aburii acestora
  • Nu ai voie să conectezi generatorul de curent direct la reţeaua electrică a casei, dar dacă vrei, totuşi, să faci asta, cere ajutorul unui specialist

Generatorul de energie electrică este unul dintre dispozitivele care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie, datorită numeroaselor avantaje pe care le aduce. Ţine cont, însă, de modelul pe care îl vei alege şi de sfaturile privind întreţinerea şi utilizarea lui. Doar în acest fel vei reuşi să-l foloseşti o perioadă foarte mare de timp şi în siguranţă!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.