România are onoarea de a organiza în premieră, în perioada 1-9 aprilie 2017, la Bacău, Turneul de Calificare la Campionatul European de Fotbal pentru Nevăzători.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa Fotbalului a găzduit tragerea la sorţi a grupelor de calificare care vor trimite două reprezentative la cea de-a 11-a ediţie a întrecerii continentale. Extragerea a fost efectuată de fostul internaţional Ion Vlădoiu, alături de el fiind căpitanul naţionalei de fotbal pentru nevăzători, Mihai Nistor, vicepreşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Mihai Dima, şi antrenorul lotului naţional al nevăzătorilor, Sorin Octavian Lăpădatu.

Grupa A: România, Irlanda, Georgia, Albania

Grupa B: Grecia, Belarus, Croaţia, Moldova

Primele două clasate din fiecare grupă vor disputa semifinalele, ale căror câştigătoare vor merge la Campionatul European din Germania, programat la finalul lunii august.

- Toate competiţiile oficiale de fotbal pentru nevăzători sunt reglementate şi organizate de către Internaţional Blind Sport Assotiation (I.B.S.A. – Federaţia Internaţională a Sportului pentru Nevăzători).

- Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic, 5 contra 5, în două reprize de câte 25 de minute. Portarul nu are dizabilităţi de vedere, iar mingea folosită este una specială.

- Prima ediţie a Campionatului European de Fotbal pentru Nevăzători a avut loc în Spania, la Barcelona, în anul 1997.

- La Campionatul European de Fotbal pentru Nevăzători vor participa 10 echipe: primele opt clasate la ediţia precedentă (Anglia, 2015) şi primele două clasate în turneul de calificare găzduit de România.

- Echipa naţională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociaţia Nevăzătorilor din România.

- Asociaţia Nevăzătorilor din România este organizaţia reprezentativă care apără şi promovează, de peste şase decenii, interesele persoanelor cu deficienţă vizuală. Asociaţia cuprinde peste 50.000 de membri şi acoperă întregul teritoriu al ţării prin cele 34 de filiale ale sale, fiind, prin istorie şi realizări, una dintre cele mai cunoscute organizaţii nonguvernamentale din România. Este reprezentativă şi la nivel internaţional, făcând parte din structurile europene şi mondiale specifice. Desfăşoară activităţi socio-profesionale, cultural-educaţionale şi sportive pe care nu le oferă deficienţilor de vedere nici o instituţie din România. Tocmai de aceea, guvernul i-a acordat, în anul 2008, statutul de utilitate publică.

- Selecţionata României a disputat primul meci internaţional în anul 2014, în Germania, de atunci participând la o serie de turnee destinate ţărilor în care fotbalul pentru nevăzători este de abia la început.

Participarea la turneul de calificare la Campionatul European este cel mai important moment din scurta istorie a fotbalului pentru nevăzători din ţara noastră. Iar faptul că România găzduieşte o întrecere de asemenea anvergură întregeşte valoarea acestui eveniment inedit. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.