“Spitalul Nostru” a fost tema principală a celei de-a 6-a ediţii a Convenţiei Române a Spitalelor ROHO, care a avut loc pe 23 şi 24 septembrie 2021, la Hotel Caro din Bucureşti. Ediţia din acest an a fost dedicată rolului vital al spitalului în comunitate, rol amplificat de pandemia Covid-19, proiectelor de sănătate pentru comunitate şi investiţiilor în sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

135 de vorbitori au abordat în cele 2 zile de conferinţe şi dezbateri teme actuale precum percepţia spitalului în comunitate, nevoia de actualizare a spitalelor, aducerea în prezent a acestor spaţii medical esenţiale, creşterea calităţii actului medical şi a calităţii managementului spitalelor: managementul resurselor umane, atragerea fondurilor europene, investiţiile publice şi private, digitalizarea, decontarea serviciilor medicale şi ranking-ul spitalelor; rolul inovaţiei în dezvoltarea sistemului de sănătate din România, spitalul digital, spitalul viitorului, spitalul nostru.

Au participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate - ANMCS, Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti - ASSMB, Băncii Europene de Investiţii, ai principalelor spitale publice şi private din România, ai companiilor de tehnologie medicală şi din industria farmaceutică.

Sesiunile europene din cadrul Convenţiei au abordat temele majore din sănătate provocate de pandemia Covid-19, în context internaţional: creşterea calităţii serviciilor medicale, a actului medical şi a siguranţei pacientului. Prima parte şi-a propus să răspundă la câteva întrebări principale: Care sunt provocările actuale în domeniul sănătăţii? Ce probleme a generat pandemia? Ce soluţii au fost identificate? Ce oportunităţi de dezvoltare a sistemelor medicale europene au apărut în noul context? Au participat lideri ai organizaţiilor internaţionale, europene şi naţionale din domeniul managementului calităţii în sănătate din Belgia, Franţa, Danemarca, Bulgaria şi România. A doua parte a abordat următoarele teme: soluţii pentru prevenirea infecţiilor în spitale; impactul major al bolilor cardiovasculare asupra sistemului de sănătate şi a îngrijirilor spitaliceşti; rolul serviciilor de consultanţă în îmbunătăţirea eficienţei operaţionale, creşterea satisfacţiei pacienţilor şi optimizarea costurilor pe întreg ciclul de îngrijire al pacientului; necesitatea unei reorganizări totale a proceselor spitaliceşti actuale, pentru a răspunde situaţiilor neprevăzute impuse de nevoile pacientului; studiul de caz al Spitalului Universitar “La Fe” din Valencia, considerat unul dintre cele mai performante spitale publice din Europa în domeniul managementului logistic.

Sesiunile plenare ale Convenţiei din 23 septembrie s-au încheiat cu studiul de caz dedicat provocărilor actuale din sănătate din Statele Unite referitor la calitatea serviciilor medicale şi cu viziunea americană pentru viitorul sistemului de sănătate.

Ziua de 24 septembrie a fost dedicată investiţiilor în infrastructura medicală şi finanţării spitalelor. Au fost prezentate programele şi oportunităţile de finanţare pentru sănătate, europene şi naţionale, noile investiţii publice şi private din sănătate, viitoarele spitale din România. Au participat, în prima parte a zilei, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ai Băncii Europene de Investiţii, ai administraţiei publice locale, ai mediul privat, experţi în sănătate şi în finanţarea infrastructurii medicale.

Programul a continuat cu sesiunile dedicate arhitecturii medicale, construcţiilor din sănătate şi calităţii spaţiului medical, în cadrul Building Health Bucharest International Forum, unde au fost dezbătute următoarele subiecte: construcţia de noi spitale; standardele de calitate; managementul proiectelor de construcţii din sănătate şi abordarea multidisciplinară a acestor proiecte; soluţii integrate şi tehnologii pentru creşterea calităţii spaţiilor medicale. Au participat arhitecţi, constructori, consultaţi, manageri de proiecte şi reprezentanţi ai furnizorilor de soluţii pentru spaţiile medicale, cu invitaţi din Danemarca, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Belgia, Olanda şi România.

Sesiunea dedicată viziunii americane pentru dezvoltarea infrastructurii medicale şi rolului administraţiei publice în buna guvernanţă a spitalelor şi în construcţia de noi spaţii medicale a încheiat cea de-a doua zi a Convenţiei, cu intervenţiile reprezentanţilor administraţiei publice americane din sănătate şi ai Institutului American al Arhitecţilor.

În paralel cu sesiunile plenare ale Convenţiei au avut loc, timp de două zile, mai multe Xgrupuri specializate: mese de lucru şi dezbateri, astfel:

Xgrupul de Oncologie al Spaţiului Medical (23 septembrie), în parteneriat cu MSD, BMS şi Philips

Întâlnire de lucru despre provocările actuale în tratarea pacienţilor oncologici, cu tema “Return-To-Care”, despre recuperarea întârzierilor provocate de pandemia Covid-19 pentru accesul pacienţilor cu cancer la diagnostic şi tratament. Vom vorbi despre îmbunătăţirea ratelor de diagnostic şi tratament, despre evoluţia ratei de diagnosticare în perioada pandemiei versus pre pandemie, despre scurtarea traseului pacientului oncologic, despre nevoia unor pachetele integrate de diagnostic decontate de CNAS, despre investiţiile în infrastructura de diagnostic, despre abordarea multidisciplinară în cazurile oncologice complexe şi despre politicile sanitare.

Xgrupul de Dermatologie al Spaţiului Medical (23 septembrie), în parteneriat cu Abbvie

“Psoriazisul dincolo de aparenţe” este tema principală de discuţie în cadrul Xgrupului, o abordare holistică a managementului pacientului cu psoriazis. Dezbaterea va avea ca linii directoare de discuţie: traseul diagnosticării, tratamentul personalizat şi impactul bolii asupra vieţii pacientului cu psoriazis moderat până la sever. De asemenea, vom avea posibilitatea de a prezenta în cadrul întâlnirii primul studiu sociologic: „Prevalenţa şi caracteristicile psoriazisului în România”, unic la nivel naţional, precum şi o analiză de cost-eficacitate a terapiei cu Risankizumab cu date locale din România.

Xgrupul de Neurologie al Spaţiului Medical (23 septembrie), în parteneriat cu Affidea şi Philips

Întâlnire de lucru despre provocările recente în tratarea pacienţilor cu boli neurologice, abordarea multidisciplinară în cazurile neurologice complexe, politicile sanitare şi traseul pacientului în sistemul de sănătate din România.

Xgrupul de Cardiologie al Spaţiului Medical (24 septembrie), în parteneriat cu Novartis

Întâlnire de lucru dedicată politicilor de sănătate publică pentru prevenirea secundară a sindroamelor coronariene acute. Alături de bolile oncologice, bolile aparatului circulator reprezintă o provocare pentru toate sistemele de sănătate la nivel global, european şi naţional. Rata mortalităţii cauzate de boala cardiacă ischemică este de aproape trei ori mai mare în România decât în UE în ansamblu. În rândul bolilor cardiovasculare, boala cardiacă ischemică şi accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de deces în România. Prioritizarea bolilor cardiovasculare trebuie să devină o urgenţă majoră în strategia de politică sanitară din România. Este necesară identificarea de soluţii pentru îmbunătăţirea managementului acestor pacienţi, care să beneficieze de un Program de măsuri clare pentru îmbunătăţirea prognosticului şi creşterea calităţii vieţii lor.

Xgrupul Siguranţa Pacientului al Spaţiului Medical (24 septembrie), în parteneriat cu ANMCS

Întâlnire de lucru dedicată calităţii serviciilor medicale şi siguranţei pacientului, cu următoarele teme: iniţiativa “Spitalul Prieten al Copilului”: trecut, prezent şi viitor; o nouă ierarhizare a maternităţilor; modele de bune practici privind scăderea numărului de naşteri prin cezariană; evenimente adverse asociate asistenţei medicale; rolul medicinei primare în asigurarea sănătăţii mamei şi nou-născutului.

Convenţia Română a Spitalelor ROHO este un proiect dezvoltat din 2015 de BORO Communication şi Spaţiul Medical. Mai multe pe www.spatiulmedical.ro şi, în social media, pe @spatiulmedical

Master Partner ROHO 2021: Philips

Parteneri şi Susţinători: MSD, Roche, BMS, Kapamed, Affidea, Spitalul de Oncologie Monza, Ethicon, Novartis, Abbvie, Medtronic, Hygienium, Kadra, Haelvoet, Icemed, HospitalNet, Novomed, ASSMB, RFI

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.