BRM inregistreaza in semestrul I - 2017 tranzactii record de peste 44 TWh pe piata gazelor naturale si pregateste noi instrumente de tranzactionare bursiera.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

1.       Prezentarea evolutiei tranzactiilor BRM – Semestrul I 2017:

In primul semestru al acestui an, tranzactiile cu gaze naturale inregistrate in intervalul ianuarie – iunie au atins un nivel record – 44,3 milioane MWh, reprezentand cca. 71 % din consumul la scara nationala realizat in aceeasi perioada si, practic, de aproape trei ori cat volumul tranzactiilor incheiate in anul 2016 pe platformele BRM.

Tranzactiile incheiate au vizat atat perioade de livrare pe termen scurt si mediu, cat si pe termen lung; atat active standard (livrare: luna, trimestru, semestru, an calendaristic), cat si active nestandardizate (inceperea /sfarsitul livrarii pe diferite intervale), asa dupa cum se poate constata din situatiile detaliate si cotatiile afisate pe site-ul nostru www.brm.ro .

Consideram ca aceasta evolutie remarcabila este meritul exclusiv al participantilor la piata care, deosebit de constrangerile legislative, au constientizat importanta, rolul si avantajele tranzactionarii intr-un mediu organizat, transparent si nediscriminator, care le-a pus la dispozitie instrumente adecvate, create pentru ei si adaptate permanent cerintelor lor. 

Aceasta realizare vine in completarea rezultatelor din anii anteriori, incepand cu primele licitatii in anul 2013, cu rezultate modeste (69 mii MWh) si continuand cu pasi mici dar siguri :  

§  2014 – 3,8 mil. MWh

§  2015 – 2,8 mil. MWh

§  2016 – 15,5 mil. MWh.

Si, nu in ultimul rand, dorim sa evidentiem faptul ca, la acest moment, aproape toti furnizorii de gaze naturale activi in piata sunt membrii afiliati ai BRM si participa la licitatiile organizate atat pe piata angro, cat si pe zona de retail: aproape 1200 de sesiuni, in patru ani de activitate.   

2.       Transparenta tranzactiilor prin BRM:

Informatiile publice referitoare la ordinele tranzactionate, inclusiv documentele de insotire (ordin initiator, contract, caiet de sarcini, prognoza consum/livrari etc), preturile aferente tranzactiilor (perioada 2013 – 2017), detaliile licitatiilor, precum si cotatiile pentru produsele standard tranzactionate pe semestrul I - 2017 pot fi accesate si descarcate, conform ultimei actualizari a site-ului, din locatia  www.brm.ro .

Pentru transparentizarea activitatii BRM pe piata gazelor naturale, incepand cu data de 18 iulie 2017, BRM ofera reprezentantilor presei posibilitatea accesarii platformei de tranzactionare, pentru a asista la licitatii live in premiera. Accesul se va face in baza unui cont (user si parola) alocat fiecarui solicitant, ca urmare a unei solicitari transmise pe mail la office@brm.ro, insotita de o imputernicire din partea firmei pe care o reprezinta persoana interesata.

3. Lansarea produselor  forward cu servicii de clearing asociate:

In momentul de fata, BRM a finalizat procedurile de interfatare cu Casa de Compensatii Keler CCP simultan cu finalizarea procedurilor de interfatare dintre BCR si Keller CCP, astfel incat tranzactiile in regim de casa de compensatii pot fi demarate imediat. In acest sens, mai sunt necesare aprobari formale din partea ASF, ANRE si a Bancii Nationale a Ungariei, pe care speram sa le obtinem in cel mai scurt timp posibil. Incepand cu luna septembrie a.c., vor fi incepute operatiunile de semnare a contractelor intre traderi si casa de compensatii si, incepand cu luna octombrie, activitatea va fi operationalizata in totalitate.

Incepand cu anul 2018, se va demara tranzactionarea contractelor futures cu optiuni. Clearingul reprezintă un proces de management si de calcul al pozitiilor financiare, in functie de care se stabileste cuantumul garantiilor care sa asigure riscul neplatii.Tranzactiile efectuate determina obligatiile ferme ale participantului de a livra gazele naturale, respectiv de a achizitiona gazele naturale in conformitate cu specificaţtile tranzactiilor confirmate. Rezultatele sedintei de tranzactionare se publica pe site-ul specializat al BRM.

Cu aproape 4 ani in urma, in 19 iulie 2013, BRM a obtinut din partea ANRE licenta de desfasurare a activitatii de administrare a pietelor centralizate in sectorul gazelor naturale, iar prima tranzactie a avut loc in 21.10.2013. De atunci, numerosi operatori economici au achizitionat gaze naturale pe platformele electronice ale BRM, la preturi foarte avantajoase, pe parcursul celor aproape 1200 de licitatii.

Despre BRM: Bursa Romana de Marfuri este o companie privata de interes public, infiintata  in noiembrie 1992, prima sedinta de tranzactionare avand loc in data de 10 decembrie 1992. In prezent, activitatea BRM este reglementată de Legea nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri si de Legea nr.297/2004 privind piata de capital.  BRM organizeaza mai multe tipuri de piete de interes public, activitatea principala fiind axata pe Piata la disponibil si Piata licitatiilor. Pe Piata la disponibil se tranzactioneaza in ringurile bursiere: produse petroliere, energie electrica, gaze naturale, carbune, procesare combustibili, certificate CO2, marfuri generale, materiale de constructii, legume, fructe, cereale. In anul 2007, BRM a emis in premiera pentru piata romaneasca primele cotatii  la produse petroliere, iar la finalul anului 2013 a emis primele cotatii la cereale. Pe Piata licitatiilor se deruleaza proceduri de achizitii, vanzari, inchirieri, BRM fiind cel mai important consultant in domeniul achizitiilor publice de produse, servicii si lucrari pentru orice tip de autoritate contractanta. Activitatea BRM se desfasoara la sediul central din Bucuresti si prin reteaua teritoriala care numara 20 terminale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.