Procesul alegerii unei lustre, in special daca este vorba de camera de zi, poate sa fie unul destul de dificil. Dat fiind faptul ca va ocupa o pozitie centrala in incapere, acest corp de iluminat va influenta decisiv atat functionalitatea spatiului, cat si atmosfera din respectiva camera in fiecare moment al zilei. Practic, lumina oferita de lustre are ca prim scop asigurarea confortului functional si vizual, iar forma si elementele decorative ale modelului pe care il alegi vor contribui la alcatuirea unei unitati vizuale in incaperea respectiva, completand "tabloul" compus din nuantele, texturile si corpurile de mobilier si decoratiunile prezente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tocmai de aceea, in decursul procesului de identificare a lustrei potrivite nu ar trebui sa pierzi din vedere nici factorii functionali, nici cei estetici, astfel incat o punere in balanta a acestora sa poata oferi atmosfera si confortul de care doresti sa te bucuri in camera pe care o redecorezi.

In randurile urmatoare, vom dezbate putin pe tema esteticului, iar la acest capitol intra proportiile potrivite, designul de produs si locul in care amplasezi lustrele.

Marimea lustrei

Dimensiunile unei lustre nu vor influenta doar intensitatea luminii dintr-o incapere, ci si echilibrul vizual. Practic, dimensiunile lustrei pentru care optezi trebuie sa fie proportionale cu suprafata camerei, altfel va fi o senzatie de nepotrivire. Daca simti ca acest echilibru vizual ti-ar putea scapa de sub control, recomandarea este sa alegi un model de lustra de dimensiuni reduse, iar completarea functionalitatii si "punerea in lumina" a diverselor zone din incapere pot fi lasate "pe umerii" altor corpuri de iluminat amplasate local. Pentru un plus de stil, poti dota corpurile de iluminat secundare cu surse (becuri) diferite ca intensitate si culoare de cele ale lustrei.

Inaltimea potrivita

Distanta la care este montata lustra fata de podea poate schimba atat atmosfera dintr-o incapere, cat si functionalitatea respectivei camere. Daca tavanul nu este foarte inalt, ca in cazul celor mai multe apartamente, nu trebuie sa alegi lustre foarte lungi doar pentru ca aratau excelent in showroom sau in fotografiile de prezentare. Ce ar fi recomandat sa faci, in schimb, este sa alegi un model care se poate regla pe inaltime, astfel incat sa poti personaliza dimensiunile lustrei in functie de caracteristicile incaperii.

Stilul

Daca ai ales ceva cu adevarat specific, care depaseste diferentele generale dintre clasic si modern, atunci va trebui sa te echipezi si cu rabdare in procesul de identificare a lustrei perfecte. Bineinteles, exista si modele care se subscriu stilului industrial, vintage, organic, minimalist sau fusion, insa nu sunt foarte numeroase. In plus, planificarea detaliilor legate de stil va trebui facuta inca de la inceputul amenajarii incaperii, luand in calcul si modelele de lustre disponibile si alte corpuri de iluminat care ar putea fi folosite.

Reglarea intensitatii si alegerea temperaturii de culoare

Desi poate parea mai mult de ordin functional, detinerea controlului absolut asupra intensitatii luminoase din camera in fiecare moment al zilei poate contribui decisiv la atmosfera creata. Rezolvarea in acest sens este una simpla: montarea unui variator de tensiune. Retine, totusi, ca si becurile cu care echipezi lustra trebuie sa permita varierea intensitatii (sa fie "dimmable").

Temperatura de culoare a luminii poate influenta perceptia elementelor prezente in camera, precum si senzatia resimtita de persoanele aflate acolo. Astfel, pentru activitatile ce necesita concentrare este recomandata o lumina rece (apartinand spectrului albastru), in timp ce odihna si relaxarea vor fi ideale in prezenta unei lumini calde (galben-portocaliu).

Fie ca te orientezi numai in functie de aspect, fie ca vrei sa obtii functionalitatea maxima, un detaliu deosebit de important pe care va trebui sa il verifici la achizitionarea oricarei lustre este garantia. Un produs de calitate si un magazin de incredere, precum eOrion.ro, iti vor oferi intotdeauna o garantie de cel putin 24 de luni, astfel incat sa poti evita surprizele neplacute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.