„Este o onoare pentru mine să fiu aici şi să aflu mai multe despre cultura României. E o binecuvântare să putem cânta din nou, după pandemie. Îţi lipseşte fântâna doar atunci când seacă”, a declarat Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist contemporan, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia s-au anunţat invitaţii celei de-a XXI-a ediţii a Întâlnirilor JTI. Wynton Marsalis şi Jazz at Lincoln Center Orchestra din New York se află pentru prima dată în România, în primul lor turneu european organizat după pandemie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu a fost uşor pe durata pandemiei. Am făcut tot ceea ce a fost nevoie ca să supravieţuim. Formaţia noastră este însă ca o familie. În orice familie sunt şi disfuncţionalităţi, dar ceea ce ne leagă e iubirea. Am reuşit să-i păstrăm pe toţi oamenii noştri lângă noi. Am participat la evenimente educaţionale, am organizat spectacole online, interviuri. Nu ne-am oprit niciodată. Veniturile noastre au scăzut foarte mult, dar ne-am susţinut unii pe alţii. Toţi cei implicaţi, la toate nivelurile, ne-au susţinut. Această perioadă a fost de iluminare şi de smerenie. Pentru că e foarte dificil să ceri ajutor în permanenţă atâtor de mulţi oameni”, a povestit directorul muzical al Jazz at Lincoln Center Orchestra despre o perioadă foarte dificilă pentru cultura din întreaga lume.

„În vremuri de schimbare, întrebarea care se pune este – cine e dispus să se sacrifice? Iar răspunsul e foarte personal pentru fiecare. Unii sunt dispuşi să-şi dea viaţa, alţii banii, alţii îşi pot oferi timpul şi cunoştinţele ca să educe”, a mai spus Wynton Marsalis, referindu-se la contextul actual, nu doar pandemic, ci şi politic, inclusiv cel din SUA.

Wynton Marsalis şi Jazz at Lincoln Center Orchestra susţin un prim concert, de jazz, pe 1 iulie, la Sala Palatului, ora 20:00, pe aceeaşi scenă unde au mai fost prezenţi, cu decenii în urmă, ”monştrii sacri” ai genului, ca Louis Armstrong sau Dizzy Gillespie. 

În programul concertului din 1 iulie vom avea şi compoziţii ale lui Duke Ellington. O parte din muzicienii noştri au fost membri ai orchestrei cu care cânta Duke Ellington în anii ’60. I-am chemat să cânte cu noi mai mult în glumă, nu credeam că vor accepta. Eu aveam 20 de ani, iar ei aveau deja o vârstă şi o experienţă. În timp, ne-am format propriul stil, bazat pe inovaţie, dar şi pe tradiţie”, a spus Wynton Marsalis.

Despre publicul din Europa de Est şi cum asculta jazzul în anii comunismului, Wynton a reamintit că „Jazzul s-a născut în timpuri dificile ale istoriei, de aceea e legat de timp şi de istorie. Jazzul e o muzică foarte bună pentru vremurile de încercare. Am concertat în Polonia în 1983, apoi în ţara care se numea atunci Cehoslovacia şi în Germania de Est. Am descoperit o varietate de sentimente şi o cultură foarte bogată. Publicul din Europa de Est este un public entuziast”.

Al doilea concert al turneului va fi unul de jazz simfonic, pe 2 iulie, la ora 20:00, la Sala Radio. Wynton Marsalis şi ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” vor interpreta, împreună cu Orchestra Naţională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru, simfonia ”The Jungle”. Compusă de Wynton Marsalis la comanda Filarmonicii din New York pentru a aniversa 175 de ani de la înfinţarea orchestrei, Simfonia ”The Jungle” a avut premiera parţială în decembrie 2016. Interpretarea integrală a lucrării, alături de Orchestra Naţională Simfonică a României, condusă de Cristian Măcelaru, a avut loc pentru prima oară chiar la Jazz at Lincoln Center din New York, în ianuarie 2019.

„Concertul de jazz simfonic este singurul de acest tip din turneu şi se datorează colaborării cu Cristian Măcelaru. Eu nu am studiat compoziţie simfonică. A fost ca un hobby. Mi-a plăcut să învăţ de unul singur. Iar Cristi m-a ajutat. Eu şi Cristi avem multe în comun, dincolo de naţionalitate.”, a spus Wynton Marsalis.

„Mă bucur să fiu aici în această săptămână în care îl primim pe Wynton pentru prima dată în România. Chiar şi în lipsa pandemiei mi s-ar fi părut aproape imposibil, dar iată că e aici. Profunzimea lumii artistice stă şi în puterea colaborării. Am colaborat când am cântat în casa lor, la New York, iar acum vin ei aici. E important pentru mine personal, dar şi pentru mine ca român. Pentru că au ocazia să cunoască profunzimea culturală a României.

Am învăţat de la Wynton că totul în muzică e personal. E o experienţă personală pe care o dăruim. Wynton face asta de-o viaţă, iar noi primim ceea ne oferă.

‘The Jungle’ este o piesă pe care am ascultat-o prima dată interpretată de Filarmonica din New York şi m-am îndrăgostit imediat de ea. Wynton aduce cu el o istorie întreagă a muzicii de jazz. Fiecare frază muzicală se referă la o persoană, la un sentiment. El încurajează muzicienii să caute sensuri în afara partiturii, pentru că muzica lui are o latură emoţională foarte puternică”, a declarat Cristian Măcelaru.

Cel de al treilea concert, de jazz, va avea loc pe 3 iulie, ora 21:00, în Piaţa Mare din Sibiu, inima oraşului, devenită simbol al artelor spectacolului. Concertul se va desfăşura în cadrul Zilelor muzicale româno-americane, organizate de Filarmonica de Stat din Sibiu, fiind totodată o avanpremieră la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, partener special al Întâlnirilor JTI.

„Am cântat de multe ori în pieţe, de exemplu într-o piaţă din Mexico. Suntem flămânzi să cântăm, ne bucurăm foarte mult să cântăm în aer liber”, a mai spus Wynton Marsalis.

„E o mare bucurie pentru mine să fiu gazda acestei Întâlniri. Wynton Marsalis şi Cristian Măcelaru au un palmares atât de bogat, încât înfioară. Credeam că în faţa marilor artişti trebuie să ne smerim. Dar marii artişti ne înalţă. Iar când valoarea lor e dublată de modestie, cu atât mai mult. Trebuie să spun că aceste concerte sunt posibile datorită entuziasmului, dragostei pentru muzică şi prieteniei unor oameni care vor ca viaţa culturală să continue să pulseze în România”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Fiţi alături de noi la cea de-a XXI-a ediţie a Întâlnirilor JTI, o ediţie care aduce în România vigoarea şi profunzimea muzicii americane de jazz!

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi şi trupe celebre, printre care Alvin Ailey American Dance Theater, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Akram Khan Company, Martha Graham Dance Company, dar şi muzicii, mai ales în perioada de început. Întâlnirile JTI s-au desfăşurat anual, cu excepţia anului 2020, când au fost amânate din cauza pandemiei.

Pentru concertele din Bucureşti, biletele se găsesc în reţeaua Eventim.ro. La concertul de la Sibiu, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Producător general: Fundaţia Art Production. Coproducători: Radio România şi TVR. Organizatori: Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română", Filarmonica de Stat din Sibiu. Parteneri principali: Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Sibiu. Parteneri speciali: Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, Teatrul Naţional Radu Stanca. Parteneri instituţionali: Consulatul Germaniei la Sibiu, Ansamblul Folcloric Cindrelul-Junii Sibiului, Teatrul de Balet Sibiu, Biserica Evanghelică Sibiu. Parteneri comerciali: Athenee Palace Hilton, Hotel Împăratul Romanilor. Cu sprijinul: Rotary Club Pipera, Fundaţia prietenii muzicii “Serafim Antropov”. Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Observator Cultural, Pro Contemporania, Accente, BlitzTV, AmosNews, WebCultura, The Culture Club,  Mediatrust, Liternet, Eventim, QMagazine, Bookhub, 4arte.ro, Mişcarea de rezistenţă, Hermanstaedter Zeitung, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, Profil Cultural.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.