Cei mai mari creatori vizuali din artă şi jurnalism la nivel international vor ocupa centrul Bucureştiului între 5 şi 29 mai, aducând cu ei o viziune ce integrează cele mai de inovatoare, captivante şi interactive proiecte ale momentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

unfinished va aduce în prim plan producţii revoluţionare ale ultimilor ani în materie de jurnalism multimedia, instalaţii, film, realitate virtuală şi artă computaţională şi digitală. Festivalul organizat de Fundaţia Eidos este o urmare firească a interesului înregistrat de expoziţia World Press Photo precum şi a celorlate programe derulate de fundaţie în ultimii 7 ani.

Într-o perioadă în care peisajul de informaţie de ne înconjoară e dominat de conflict - refugiaţi, violenţă şi crize ecologice majore – festivalul invită prin tema aleasă în 2016, “Umanitate”, la meditaţie asupra condiţiei umane şi re-evaluarea modului în care relaţionăm şi ne raportăm unul la celălalt. unfinished îşi propune ca printr-o varietate de forme de artă vizuală, cu ajutorul unor curatori şi creatori de conţinut de talie internaţională şi prin parteneriatele încheiate cu instituţii globale, reprezentanţi mass-media şi muzee, să atragă şi să implice publicul într-un dialog pe tema condiţiei umane in lumea de azi.

Scopul este acela de a prezenta publicului un nou fel de a întâlni şi trăi lumea povestită prin artă, de a crea un mediu interactiv şi captivant în care tehnologia şi talentul transformă viziuni globale în experienţe personale. Actul artistic vine către public ca o poveste incompletă care devine întreagă prin includerea interacţiunii personale.

unfinished îşi propune să fie o platformă de dialog şi interacţiune între fotografia tradiţională, jurnalismul vizual, film şi artă, aduse împreună de tehnologie. Festivalul va cuprinde documentare web multimedia jurnalistice şi interactive, artă informatică şi vizuală, VR, instalaţii video şi evenimente live. Conferinţele şi workshop-urile organizate în cadrul festivalului vor pune în context proiectele expuse, cu ajutorul jurnaliştilor, oamenilor de ştiinţă, artiştilor şi a decidenţilor politici. Totodată, festivalul va oferi artiştilor şi fotografilor oportunităţi de networking şi de accesare a unor programe de training internaţionale.

Arta e un proces. Nu un mesaj, nu un produs, nu o bula încremenită de spaţiu si timp. Ciclul care începe cu artistul interpretând un stimul - fie că e o poveste a lumii în care trăim sau o experienţă interioară – e unul care nu se termină niciodată. La actul iniţial se adaugă mii, milioane de interacţiuni – cu publicul, cu povestea zilelor noastre, cu mai multă artă care i se alătură, cu schimbările din artistul însuşi. Cu fiecare om care trăieşte, privind, un act artistic, arta se schimbă. De aceea am ajuns la “unfinished”.

Pentru că actul creativ e doar naşterea unei conversaţii artistice între creator şi public – una care nu se sfârşeşte niciodată. Şi asta ne dorim şi de la festival – o angajare continuă în spaţiul cultural. Dincolo de cele trei săptămâni, festivalul va continua această conversaţie prin dialogul cu publicul, prin prezenţa noastră online, şi prin evenimentele organizate de-a lungul anuluideclară Cristian Movilă, director şi fondator al festivalului.

Festivalul va fi găzduit între 5 şi 29 mai de unele dintre cele mai noi şi active spaţii expoziţionale ale momentului, din Bucureşti: Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti – ARCUB, Piaţa Universităţii, şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” care va pune la dispoziţie nou înfiinţatul Centru Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ – Creative – CINETic.

Festivalul de Arte Vizuale unfinished va include expoziţia de fotojurnalism World Press Photo 2016 în acelaşi timp extinzându-se cu instalaţii video, storytelling interactiv, realitate virtuală şi artă digitală, aducând în Bucureşti creatori, colective de artă şi parteneri recunoscuţi la nivel global.

Printre principalii parteneri de conţinut se numără The New York Times, Time, United Nations VR Series, The Marshall Project, Al Jazeera şi Consiliul Naţional al Filmului din Canada. Vor fi prezente proiecte individuale de la mari artişti de pe platforme diverse precum pionierul jurnalismului transmedia Tim Hetherington şi artistul vizual Chris Milk.

Artişti vizuali şi jurnalişti care au dezvoltat un limbaj specific pentru imagini în mişcare foarte diferit de ce exista deja în contextele foarte bine definite ale filmului şi transmisiilor video vor împărtăşi din cunoştiinţele, experienţa şi sfaturile lor în ceea ce priveşte navigarea acestui nou peisaj narativ. Ne angajăm să oferim o gamă largă de dezbateri, interacţiuni şi discuţii într-o serie de workshop-uri şi prezentări care vor constitui componenta educaţională a festivalului.

#unifinished Instagram

#unfinished Facebook Page

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.