Potrivit studiilor recente, sectorul comercial a cunoscut scăderi în consumul de energie, în perioada pandemiei. Însă, în ciuda faptului că majoritatea forţei de munca a fost nevoită să lucreze de acasă, clădirile comerciale neocupate au continuat să consume circa 40% din consumul obişnuit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Multe companii şi-au schimbat complet modul de lucru după aceasta perioada unică, însă multe nişe sunt în continuare dependente de sedii fizice. Sume considerabile pot fi economisite prin optimizarea modului în care consumăm energie la locul de munca.

Mai jos exemplificăm câteva moduri prin care poţi optimiza consumul de energie pentru locul de muncă pe care îl administrezi

1. Realizează un audit energetic cu o firma specializată

Ca în cazul oricărei probleme, în primă fază este de preferat să o identifici. În cazul problemelor legate de consumul de energie, acest lucru este posibil prin realizarea unui audit energetic pentru spaţiul tău comercial. Auditul energetic evidenţiază principalele caracteristici termice şi energetice ale unei construcţii, cât şi a instalaţiilor aferente acesteia. De asemenea, auditul te ajută să decizi dacă spaţiul în care îţi desfăşori activitatea necesită înlocuirea anumitor componente sau instalaţii. Poţi solicita astfel de servicii direct la furnizorii mari din piaţa de energie.

2. Evaluează calitatea sistemului de izolare al spaţiului de lucru.

Arhitecţii folosesc un termen pentru a defini “bariera” interiorului unei clădiri, faţă de mediul exterior – anvelopa clădirii.  Aceasta se referă la tot ansamblu de elemente care formează învelişul termic al clădirii (uşi, ferestre, tavan, panouri termoizolante, pereţi etc.). Punctele slabe ale anvelopei clădirii reprezintă cauzele principale ale unei ineficienţe în ceea ce priveşte consumul de energie.

 Astfel, cu ajutorul unei firme specializate, este indicat să verifici toate aceste elemente, pentru a te asigura ca nu exista pierderi de căldură.

3. Modernizează-ţi aparatura pentru un consum eficient de energie

Exista trei consumatori principali în cadrul unui spaţiu de lucru: încălzirea-răcirea,  iluminarea şi echipamente electronice. Putem enumera câteva schimbări care îţi pot elimina multe dintre problemele care determină costuri crescute la factura de energie electrică:

• Încălzire - răcire:

o Investeşte într-un termostat inteligent care îţi va permite să controlezi de pe telefon temperatura spaţiului de birou, astfel încât să îl adaptezi la programul de lucru. Poţi seta profile speciale pentru orele din afara programului de lucru, mai ales weekenduri, astfel încât să scazi consumul inutil.

o Schimbă periodic toate filtrele sistemelor HVAC (încălzire şi răcire). Vor fi mult mai eficiente, din punct de vedere al consumului.

o Foloseşte o aerotermă cu agent termic, dedicată spaţiilor comerciale sau industriale. Spre deosebire de aerotermele pe gaz, aerotermele cu agent termic folosesc un sistem descentralizat de încălzire, pe baza de apa. Dacă vrei să aflii mai multe detalii despre acest tip de aeroterme, poţi intra pe site-ul celor de la Rosolar-shop.ro.

• Iluminat interior:

o Înlocuieşte toate becurile vechi cu becuri economice.

o Instaleaza-ti obiecte de iluminat cu senzor, pentru zonele cu trafic redus din cadrul spaţiului de lucru (holuri, grupuri sanitare, spaţii de depozitare).

o Închide iluminatul exterior al spaţiului de lucru, în afara programului.

• Echipamente electronice:

o În cazul în care, nişa în care activezi determină un consum ridicat de energie din cauza echipamentelor electronice, asigură-te că acestea sunt complet închise în afara orelor de lucru. Instruieşte-ţi echipa/angajaţii cu privire la risipa de consum.

     Nu numai ca eficientizarea consumului va duce la facturi mai mici pentru compania ta, dar va contribui şi la responsabilitatea civică, pe care o avem cu toţii, faţă de mediul înconjurător, aşadar sperăm că articolul nostru te va inspira să faci mici schimbări care să te ajute să economiseşti atât energie, dar şi bani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.