Locuinţa trebuie să fie un mediu liniştit, care să cheme la odihnă şi relaxare, fără factori de stres. După o zi lungă, ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să te aştepte acasă o sufragerie dezorganizată, o bucătărie murdară sau aparate electrocasnice zgomotoase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stresul poate avea efecte negative asupra sănătăţii: depresie, dureri de cap, insomnii, lipsă de energie, scăderea puterii de concentrare, probleme cu stomacul şi lipsa apetitului, risc crescut de colesterol şi probleme cu inima.

Care sunt micile schimbări pentru o locuinţă fără factori de stres?

Concentrează-te pe ordine

Studiile au arătat că atunci când camerele sunt dezordonate, poate fi declanşată creşterea anumitor hormoni de stres. Oamenii nu se pot concentra şi nu se pot relaxa într-un mediu prea încărcat. Acest aspect a căpătat o importanţă vitală în ultima perioadă, datorită faptului că tot mai multe persoane lucrează de acasă. Locuinţa trebuie să permită atât productivitatea în timpul programului de lucru, cât şi relaxarea după terminarea programului.

Astfel, eliminarea abundenţei obiectelor inutile poate reduce nivelul de stres şi îţi poate da oportunitatea de a face anumite schimbări în ceea ce priveşte decorul interior. Poţi dona lucrurile de care nu mai ai nevoie sau, dacă obiectele se află în stare bună, le poţi vinde.

Sporeşte elementele de confort

Căminul poate fi un factor de stres dacă că nu ai plănuit designul interior pentru a-ţi servi nevoilor zilnice. Câteva dintre cele mai uşoare schimbări pentru ca locuinţa să devină funcţională:

  • pune la punct o staţie de preparare a băuturilor - unde să pui aparatul sau aparatele de cafea, zahărul (dacă e cazul) şi cănile preferate
  • reorganizează bucătăria pentru a face din gătit o sarcină mai uşoară - poţi instala un suport pentru telefon sau tabletă pentru a urmări tutorialele în timp ce găteşti sau pentru a asculta muzică
  • transformă baia într-o cameră cu o atmosferă aparte, dar practică - investeşte în aparatură de calitate, precum uscător de păr, periuţă de dinţi electrică şi maşini de tuns şi bărbierit

Dacă electrocasnicele din locuinţa ta sunt vechi sau nu funcţionează cum ar trebui, gândul că trebuie reparate sau schimbate poate fi stresant. Din moment ce nu poţi fi sigur cât de mult vor mai funcţiona, cel mai bine e să pui la punct un buget şi să investeşti, treptat, în electrocasnice noi. Pe dexo.ro găseşti toate aparatele menţionate mai sus, la preţuri care te vor surprinde plăcut. Vei vedea că vei fi mult mai relaxat dacă totul funcţionează optim şi nu trebuie să asculţi acel bâzâit de la un aparat vechi.

Adaugă plante şi flori

Poţi alege plante cu un miros plăcut sau cu frunze mari (dacă dispui de spaţiu), pentru o ambianţă destinsă. Studiile au demonstrat că prezenţa plantelor şi a florilor reduce stresul şi creează un mediu liniştit. În plus, ele purifică aerul, stimulează productivitatea şi creativitatea.

Efectele relaxării îşi vor face simţite prezenţa rapid. Te poţi aştepta la abilitatea de a gândi mai limpede şi de a lua decizii mai bune, puterea de a rezista stresului în viitor, o perspectivă mai pozitivă asupra vieţii, un corp mai sănătos şi tensiune mai mică.

Locuinţa trebuie să reprezinte un loc în care te poţi retrage liniştit la finalul fiecărei zile, unde te poţi relaxa şi poţi contempla în linişte. Din fericire, fiecare persoană are puterea de a acţiona în consecinţă şi de a-şi transforma casa într-un astfel de templu. Micile modificări produc un progres treptat pentru crearea unui mediu fără stres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.