•Pregătirea serioasă face kilometrii să zboare este îndemnul pe care timp de o săptămână maratonul îl lansează iubitorilor de competiţii sportive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
  • Specialişti în sport şi nutriţie, alergători cu experienţă şi persoane publice susţin importanţa informării despre obligaţiile în sport.

În ultimii ani s-a observat o creştere continuă a competiţiilor sportive de anduranţă pentru publicul larg, în special a numărului de maratoane organizate în oraş, dar şi în afara lui. Mulţi români au început să aprecieze din ce în ce mai mult alergarea, să o practice cu regularitate şi să participe la cel puţin un maraton pe an.

Practicarea sportului ajută la menţinerea sănătăţii, dezvoltarea spiritului de echipă, dar şi la exersarea responsabilităţii. Participarea la competiţii sportive în lipsa unei stări bune de sănătate sau într-un mod neglijent faţă de regulile impuse de competiţie poate avea serioase efecte negative.

Din acest motiv, Maratonul DHL Ştafeta Carpaţilor susţine responabilitatea în sport sub îndemnul Pregătirea serioasă face kilometri să zboare. Împreună cu specialişti în sport şi nutriţie, persoane publice, dar şi alergători cu experienţă, Maratonul DHL Ştafeta Carpaţilor îşi propune să informeze publicul larg despre importanţa respectării regulilor într-o competiţie.

“Sportul este o metodă de terapie pentru corp, minte şi spirit foarte eficientă în vremurile pe care le trăim. Te ajută să fii sănătos, echilibrat, puternic atât din punct de vedere fizic, cât şi mental.” a declarat referitor la subiect Carmen Brumă, ambasador Maraton DHL.

Alergarea este probabil cea mai complexă formă de mişcare şi este la îndemâna oricui. Este necesar să abordezi această de activitate fizică responsabil, cu grijă faţă de tine şi întelegerea fenomenelor ce apar pe parcursul unei evoluţii care poate dura ani. O alimentaţie echilibrată, vizitele regulate la medic pentru controalele de rutină şi odihnă reprezintă metode de prevenţie şi sunt componente esenţiale pentru cei care vor să aibă o viaţă activă în deplină siguranţă. Iar rezultatele nu vor conteni să te mulţumească şi vei putea înţelege exact ceea ce Pierre de Coubertin a vrut să spună despre sport! "Sportul este cultivarea consecventă şi voluntară a efortului fizic intensiv", ne-a spus Sonia Argint Ionescu, ambasador Maraton DHL.

Majoritatea accidentărilor sunt cauzate de factori precum lipsa informării şi educaţiei despre potenţiale accidentări şi măsuri de precauţie, echipament şi antrenament neadecvat, stare de sănătate precară. Recomandările specialiştilor pentru a preveni accidentările sunt: utilizarea unui echipament sportiv potrivit tipului de competiţie, buna cunoaştere a regulilor de siguranţă şi ale desfaşurării competiţiei, hidratarea continuă atât în timpul competiţiei cât şi după, pauze în timpul antrenamentelor pentru a preveni eventualele accidente.

Maratonul DHL Ştafeta Carpaţilor a pregătit o serie de sfaturi pentru toţi participanţii la evenimente sportive de alergare şi, în special, pentru cei care spun prezent pe data de 19 iunie la Poiana Braşov.

            1. INFORMEAZĂ-TE!

Regulile de bună desfăşurare a competiţiei de la locul de ridicarea a kiturilor de participare până la organizarea ştafetelor şi traseu pot fi găsite pe site-ul www.maratondhl.ro şi este în obligaţia fiecărui participant să le cunoască.

De asemenea, e importanta informarea cu privire la starea vremii cu 2 zile înainte de competiţie pentru a fi pregătit cu echipament adecvat.

În ziua maratonului, apelează la voluntarii de pe traseu. Ei te pot ajuta cu anunţarea urgenţelor de orice fel, sfaturi pentru urgenţele medicale, sfaturi privind aspectele de trafic auto.

          2. FII ATENT LA ANTRENAMENT!

În privinţa încălzirii şi antrenamentului pentru un maraton, specialiştii World Class recomandă pentru început  o alergare uşoară timp de cinci minute, exerciţii de stretching pentru acelaşi interval de timp, apoi alergare cu joc de glezne, cu genunchii sus. Încălzirea ar trebui să se încheie cu pendularea gambelor către înapoi.

          3. HRĂNEŞTE-TE CORESPUNZĂTOR!

Medicul nutriţionist Şerban Damian recomandă să mănânci cu 1 ora şi jumătate maxim 2 ore înainte de a începe alergarea pentru a avea timp să asimilezi ceea ce ai consumat. Alimentele ideale sunt cele  bogate în carbohidraţi, cu un conţinut scăzut de grăsimi, fibre sau proteine.

Foarte important înainte de alergare este să te hidratezi foarte bine. În funcţie de intensitatea efortului pe care urmează să-l faci este bine să bei 400-500ml de apă cu 2 ore înainte de antrenament şi 150 -200 ml de apă înainte de a începe alergarea. În funcţie de distanţa pe care vei alerga trebuie să te hidratezi şi în timpul alergării, iar dacă antrenamentul depăşeşte 90 de minute va trebui să foloseşti pe parcursul acestuia şi băuturi sportive pentru a reface necesarul de săruri şi de electroliţi pierduţi în timpul antrenamentului.

După terminarea antrenamentului, scopul alimentaţiei este refacerea rezervelor de glicogen din muşchi. Ideal ar fi să mănânci după 15 minute de la terminarea antrenamentului până la maxim o oră, încercând să te alimentezi atât cu carbohidraţi cât şi cu proteine,  păstrând o proporţie de 4 la 1 – pentru fiecare patru grame de carbohidraţi trebuie să adaugi şi un gram de proteină.

Află mai multe pe pagina de Facebook a Maraton DHL Ştafeta Carpaţilor https://www.facebook.com/dhlmaraton/?fref=ts şi pe pagina www.maratondhl.ro.

 

-       Încheiere -

Media Contact:

Nume: Luana Dumitrescu

Mobil: +40 740 305 264

E-mail: luana.dumitrescu@dhl.com

dhl.ro

maratondhl.ro

https://www.facebook.com/dhlmaraton

 

Nume: Cristina Fulea

Mobil: + 40 757 021 793

E-mail: cristina.fulea@wunderman.com

 

Maratonul DHL Ştafeta Carpaţilor 

Maratonul DHL Ştafeta Carpaţilor este un eveniment aflat la a şaptea ediţie, devenind unul dintre cele mai populare evenimente de acest gen din România cu un număr de participanţi în continuă creştere. Prima ediţie a avut loc în 2005. Maratonul DHL Ştafeta Carpaţilor s-a impus ca un eveniment de notorietate, numărul total al alergătorilor fiind de peste 3700, în timp ce, mai mult de 300 de companii importante şi-au aliniat echipe proprii la start. Maratonul DHL este un eveniment de alergare unic în România, având elemente specifice, cum ar fi: traseu, detalii de organizare, componenta de caritate şi de promovare a sportului în rândul tinerilor. Fondurile strânse ajung la 100,000 de euro şi au fost donate unor ONG-urilor dedicate copiilor suferinzi sau aflati în dificultate: Fundaţia Hospice Casa Speranţei, Asociaţia Noi Orizonturi - Familia, Fundatia Light Into Europe şi Salvaţi Copiii România. În 2015 şi în 2016 am ales să fim alături de Comitetul Naţional Paralimpic şi să susţinem cel mai mare lot paralimpic român din istorie care va participa la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro din septembrie 2016.

Comitetul Naţional Paralimpic este dedicat promovării şi progresului mişcării paralimpice din România.  Principalele sale obiective sunt:

  • Promovează sportul paralimpic fără nici o discriminare în România, pentru a oferi o lume mai bună persoanelor cu dizabilităţi sau dezavantajate;
  • Creşte nivelul de conştientizare a mişcării paralimpice în România, asigură şanse şi sprijin financiar egale între sportivii cu dizabilităţi şi cei fără dizabilităţi;
  • Încurajează tinerii cu dizabilităţi de a practica un sport, precum şi popularizează sportul paralimpic ca provocare, motivaţie şi mod de integrare socială, îmbunătăţeşte starea de sănătate prin antrenarea reflexelor, a forţei corpului şi puterii de concentrare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.