Lipsa forţei de muncă este principalul factor care determină automatizarea fluxurilor şi proceselor de lucru în organizaţiile din România. Companiile locale sunt, astfel, motivate să compenseze, în primul rând, deficitul de resurse umane, fiind mai puţin interesate de factorul inovaţie şi beneficiile pe termen lung pe care le pot obţine din digitalizare, potrivit DigiSinergy, compania de tehnologie care dezvoltă InvOn, cea mai complexă soluţie de procesare automată a facturilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fac excepţie noile generaţii de antreprenori români, care îşi doresc să se alinieze standardelor internaţionale la nivel de management operaţional, procese şi fluxuri de lucru, şi multinaţionalele, unde bugetul de automatizare este inclus încă din stadiul de planificare, pe când în cele mai multe companii autohtone alocarea in avans lipseşte.

Rata de creştere a digitalizării în România este mult sub media altor pieţe, principalul factor fiind rezistenţa la schimbare a mediului de business local. Acest lucru aduce un risc suplimentar de a largi „digitalization gap-ul” între România şi alte pieţe, într-un moment de transformare digitală la nivel global.

Adopţia soluţiilor integrate pentru managementul IMM-urilor este, însă, una dintre principalele tendinţe din sfera digitalizării mediului local de business şi va fi accelerată odată cu absorbţia noilor fonduri europene alocate României. Într-un interval de 5-10 ani, soluţiile software integrate de automatizare vor fi democratizate, astfel încât costul de implementare şi utilizare al acestora să fie accesibil oricărei companii, indiferent de dimensiune.

O companie care automatizează fluxuri şi procese de lucru are costuri iniţiale cuprinse între 2.000-5.000 de euro

În prezent, o companie care automatizează procese precum prelucrarea automată a documentelor contabile, fluxul de numerar, monitorizarea stocurilor şi generarea automată de comenzi are costuri iniţiale de 2.000-5.000 de euro, pe care le poate recupera în 3-12 luni.

„O companie antreprenorială, spre exemplu, poate eficientiza departamentele de contabilitate şi HR, reducând cu 90% implicarea umană, doar prin automatizarea fluxului de documente. Costurile operaţionale scad, în acest caz, cu cel puţin 50%, iar beneficiile sunt pe termen lung şi de natură să schimbe dinamica business-ului, în condiţiile în care, pe lângă eficientizarea resurselor, automatizarea poate elimina ierarhiile decizionale umane pe baza unor reguli prestabilite care eficientizează timpul de răspuns într-un anumit pas al procesului., spune Natalia Lepădatu, cofondator DigiSinergy, compania de tehnologie care dezvoltă InvOn, aplicaţia de procesare automată a documentelor contabile (facturi, extrase, bonuri, NIR-urilor etc.).

Pe lângă soluţia InvOn, DigiSinergy are în portofoliu produse în completare ce degrevează companiile de task-uri repetitive şi le eficientizează costurile, precum CashOn, pentru automatizarea procesului de flux de numerar, care centralizează informaţii pentru o imagine clară în deciziile manageriale, şi StockOn, care permite monitorizarea automată a stocurilor, produselor, termenilor de garanţie, expirării şi poate genera automat comenzi de aprovizionare etc.

DigiSinergy se află în discuţii cu mai mulţi clienţi din vestul Europei şi SUA pentru implementarea soluţiilor dezvoltate, fructificând o tendinţă în rândul companiilor din aceste regiuni de a automatiza deciziile pe fluxul operaţional ce nu necesită implicare umană şi sunt repetitive. Un rol important în proces îl are inteligenţa artificială, care învaţă din acţiunile umane, creându-se reguli ce, ulterior, îmbunătăţesc rata de precizie a deciziilor.

Compania de tehnologie DigiSinergy este parte a grupului Producton, ce îşi propune să pună în piaţă produse inovatoare, digitale, disruptive, care vor crea o sinergie cu utilizatorii, pentru a spori performanţa afacerilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.