Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat, marţi, 26 noiembrie, conferinţa internaţională la nivel înalt „Împreună combatem risipa alimentară”, dedicată măsurilor pentru reducerea risipei alimentare, incluse în obiectivul de dezvoltare durabilă 12 din Strategia naţională de dezvoltare durabilă a României 2030. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociaţia Sărbătoarea Gustului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ne bucurăm că am reuşit să organizăm o conferinţă de asemenea amploare pe tema combaterii risipei alimentare, una dintre cele mai importante componente ale dezvoltarii durabile. Impactul acestei probleme este mai mare decât pare la prima vedere. Românii aruncă zilnic 6000 de tone de alimente. Vorbim despre resurse risipite, de impact negativ asupra mediului, dar şi despre o problemă etică, având în vedere că sunt încă foarte mulţi oameni care nu reuşesc să îşi asigure hrana zilnică”, a declarat consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Scopul conferinţei a fost de a oferi o platformă pentru dezbatere între decidenţi la nivel înalt din cadrul instituţiilor europene, miniştri din Guvernul României, parlamentari şi alţi reprezentanţi de seamă din mediul academic, institute de cercetare, societatea civilă, bănci de alimente, mari companii din retail şi industria HoReCa, legat de acţiuni concrete şi bune practici.

În cadrul conferinţei a ţinut un discurs şi Nabil Gangi, director adjunct al Departamentului Regional pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care a subliniat amploarea fenomenului la nivel mondial: Fenomenul risipei alimentare generează gaze cu efect de seră comparabile cu cele produse de o ţară ca India.

Din partea autorităţilor au luat cuvântul, în deschiderea evenimentului, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Adrian OROS şi vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat, Barna TÁNCZOS.

Conferinţa a reunit aproximativ 150 de participanţi şi a avut trei sesiuni. În prima sesiune discuţiile s-au concentrat asupra cadrului legal privind combaterea risipei alimentare şi a reunit reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai patronatelor din industria alimentară şi HoReCa. În partea a doua mari companii de retail, băncile de alimente şi societatea civilă au expus modul în care acţionează pentru combaterea risipei şi care sunt principalele provocări din acest domeniu.

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea cărţii „Arta de a mânca bine”, avându-l ca autor pe cunoscutul Chef cu o stea Michelin Alain Alexanian. Publicarea cărţii a fost sprijinită de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă şi va ajunge la şcolile din toată ţara.

„Dezvoltarea durabilă presupune o schimbare la nivel de mentalitate, iar acest lucru înseamnă că trebuie să ne concentrăm foarte mult pe educaţie. Am sprijinit publicarea acestei cărţi în peste 6000 de exemplare, care vor ajunge la şcolile din România. Vom distribui, de asemenea, în 19.000 de exemplare o broşură educativă către elevii de şcoală primară din Bucureşti. Este un exemplu de acţiune concretă pe care o facem pentru implementarea Agendei 2030 în România. Alimentaţia reprezintă o componentă extrem de importantă a unui stil de viaţă sănătos. Dacă ne dorim ca generaţiile viitoare să aibă o viaţă durabilă, trebuie să le oferim o educaţie pe măsură”, a completat László Borbély.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.