Grupul KRUK (indice bursier Bursa de Valori Varşovia: KRU), liderul pieţei de management al creanţelor din Europa Centrală, a făcut publice rezultatele financiare pentru anul 2015.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

§  Sumele recuperate aferente portofoliilor cesionate au crescut cu 16%, comparativ cu perioada similară a anului precedent, de la approx. 734 milioane RON** (712 milioane zloţi) în 2014, la 851 milioane RON (826 milioane zloţi);

§  Investiţia totală a Grupului KRUK în achiziţia de portofolii a fost de 504 milioane RON (489 milioane zloţi), în şase ţări: Polonia, România, Republlica Cehă, Slovacia, Germania şi Italia, comparativ cu cifra record a anului 2014, când investiţiile au atins valoarea de 588 milioane RON (571 milioane zloţi), (86% din totalul investiţiilor pentru 2014 şi 178% din cheltuieli, netul a două portofolii de creanţe ipotecare achiziţionate în 2014; cheltuiala de 504 milioane RON ( 489 milioane zloţi) din 2015 nu include tranzacţia P.R.E.S.C.O.);

§  Cifra de afaceri a Grupului a crescut la 630 milioane RON (611 milioane zloţi), de la 503 milioane RON ( 488 milioane zloţi) în 2014, în creştere cu 25%;

§  Cash EBITDA* a crescut cu 7%, atingând 540 milioane RON (524 milioane zloţi) în 2015;

§  Profitul net consolidat a atins cifra de 210 milioane RON (204 milioane zloţi), comparativ cu 156 milioane RON ( 151 milioane zloţi) în 2014 , în creştere cu 35%;

§  Rezultatul net per acţiune a crescut cu 32%, la 12 RON, iar randamentul capitalurilor proprii a rămas stabil la 26%;

§  Pe baza acestor rezultate financiare solide, Consiliul de Administraţie al KRUK S.A. intenţionează să propună în cadrul viitoarei Adunări Generale, plata unui dividend în valoare de 2,06 RON per acţiune din profitul net consolidat; în 2014, compania a plătit un dividend în valoare de 1,54 RON per acţiune;

§  Grupul KRUK se află în prezent în faza de încheiere a achiziţiei porotofoliului P.R.E.S.C.O. şi intenţionează să înceapă acţiunile de colectare în T2 / 2016;

§  În 2015, Grupul KRUK a înregistrat progrese în aplicarea strategiei sale pentru 2015−2019 şi a deschis sucursale în Italia şi Spania; de asemenea a făcut şi primele investiţii în portofolii de creanţe în Germania şi Italia;

§  Pe 1 decembrie 2015, KRUK a fost inclus în prestigiosul index bursier MSCI Global Small Cap, iar pe 21 martie 2016 a intrat pe FTSE EM

* Cash EBITDA = EBITDA + sume colectate din achiziţia de portofolii de creanţe – veniturile rezultate din colectarea portofoliilor de creanţe achiziţionate; sursa: KRUK S.A.

        ** Curs de schimb BNR din data de 7 martie, 2016: 1 zlot = 1.0303 lei

“Prin înregistrarea unui profit record de 210 milioane RON (204 milioane zloţi), am încheiat cu succes un an foarte important din istoria Grupului KRUK. Sumele colectate aferente portofoliilor de creanţe achiziţionate au atins valoarea de 851 milioane RON, aceasta fiind cea mai mare valoare înregistrată până în prezent. Dar mai important este faptul că mai mult de 500 de milioane RON din sumă a fost colectată pe cale amiabilă. Consolidarea relaţilor cu clienţii şi soluţionarea pe cale amiabilă a problemei datoriilor reprezintă baza succesului nostru. Vom continua să dezvoltăm acest model, atât în Polonia, cât şi pe celelalte pieţe europene. În 2015, am făcut investiţii semnificative, care reprezintă fundamentul viitoarelor performanţe financiare KRUK. Am investit 504 milioane RON în 86 de portofolii, în şase ţări. Comparativ cu 2014, ne-am extins operaţiunile prin intrarea pe pieţele din Germania şi Italia. Am identificat potenţial adiţional în Spania, unde am deschis deja o sucursală. Mai mult, tranzacţia P.R.E.S.C.O., care se finalizează în prezent, ne deschide o piaţă secundară de tranzacţionare a creanţelor pe piaţa poloneză. În anul 2015 am făcut un pas mare spre mai departe, care ne-a adus mai aproape de îndeplinirea obiectivelor noastre strategice pe perioada 2015−2019 şi au crescut valoarea Grupului,” a spus Piotr Krupa, preşedintele Consiliului de Admnistraţie al KRUK S.A.

 

Sume record recuperate şi investiţii semnificative

Performanţa financiară îmbunătăţită este efectul creşterii sumelor recuperate aferente portofoliilor de creanţe cesionate. În 2015, acestea au atins suma record de 851 milioane RON, în creştere cu 16% comparativ cu anul 2014. În T4 , KRUK a raportat sume recuperate în valoare de 227 milioane RON.

 

“Modelul nostru de afaceri unic bazat pe colectarea pe cale amiabilă are un efect pozitiv asupra sumelor colectate în numerar. Angajamentele încheiate cu debitorii au generat aproape două treimi din sumele în numerar colectate în anul 2015. Acest lucru este important mai ales prin prisma îmbunătăţirii situaţiei economice. Este de remarcat faptul că acest fenomen nu este vizibil numai în Polonia, ci şi pe celelalte pieţe unde avem operaţiuni,” a mai spus Piotr Krupa.

 

În 2015, companiile membre ale Grupului KRUK au investit 504 milioane RON în 86 de noi portofolii de creanţe în Polonia (265,81 milioane zloţi ), România (161,75 milioane RON) şi pe celelalte pieţe (75 milioane RON). Valoarea nominală totală a portofoliilor achiziţionate a fost de 5,04 miliarde RON. Conform obiectivelor strategice pentru perioada 2015–2019, Grupul KRUK şi-a extins activitatea în Europa, a achiziţionat primele portofolii de creanţe în Germania şi Italia şi a înfiinţat de asemenea o sucursală în Spania.

 

“A fost un moment de referinţă în istoria Grupului nostru. Pe parcursul unui an, am achiziţionat primul portofoliu pe piaţa din Germania, am investit în primul portofoliu în Italia şi am efectuat primele evaluări de portofolii în Spania. Obiectivele îndeplinite în 2015 ne-au adus mai aproape de îndeplinirea obiectivului strategic de a deveni una dintre cele mai mari companii de management al creanţelor din Europa. După cum putem observa, cele şapte pieţe pe care desfăşurăm operaţiuni ne oferă oportunităţi semnificative de investiţii, iar debitorii din aceste ţări se pot baza pe strategia noastră operaţională unică de soluţionare a problemei datoriilor. S-au anunţat deja câteva licitaţii sau se aşteaptă altele cât de curând, ceea ce indică faptul că vor fi scoase suficiente portofolii de creanţe pe piaţă în 2016, în ţările unde suntem prezenţi,” a spus Piotr Krupa.

 

Contractul de investiţie cu P.R.E.S.C.O. a fost finalizat

Cheltuielile efectuate în 2015 nu includ suma de 224 milioane RON destinată contractului de investiţie pentru achiziţia portofoliului de la Grupul P.R.E.S.C.O.. Grupul KRUK şi P.R.E.S.C.O. au semnat un contract prin care KRUK S.A. achiziţionează 100% din acţiunile Presco Investments s.à r.l., care, împreună cu fondul de investiţii P.R.E.S.C.O. Investment I NS FIZ, deţine un portofoliu de creanţe pe piaţa poloneză. Acest portofoliu are două millioane de cazuri, cu o valoare nominală totală de 2,78 miliarde RON.

 

“Am început procesarea portofoliului achiziţionat şi suntem pe cale de a finaliza această tranzacţie în următoatele luni. Acordul cu P.R.E.S.C.O. reprezintă o evoluţie importantă nu numai pentru KRUK, ci şi pentru întreaga industrie de management al creanţelor din Polonia. A fost prima tranzacţie de o asemenea anvergură pe piaţa secundară de tranzacţionare a creanţelor din Polonia. Ne aşteptăm la mai multe astfel de tranzacţii în următorii ani, iar KRUK, concentrat asupra soluţiilor inovatoare, va continua să fie un deschizător de drumuri, folosind fiecare oportunitate pe care piaţa o va oferi,” a adăugat Piotr Krupa.

 

Facilităţi bune de finanţare

Grupul KRUK este pregătit pentru noi investiţii în fiecare ţară unde are operaţiuni, pe baza facilităţilor solide de finanţare de care dispune. La sfârşitul anului 2015, KRUK avea acces la facilităţi de finanţare în valoare de 577 milioane RON, inclusiv 227 milioane RON ce pot fi atrase în Euro.

 

“În 2015, am iniţiat relaţii de afaceri cu noi instituţii financiare dispuse să susţină creşterea operaţiunilor Grupului KRUK. Continuăm să ne bucurăm de încrederea celor mai mari bănci poloneze. Mai mult, partenerii noştri doresc să facă parte din expansiunea geografică a Grupului în zona Europei occidentale, fapt reliefat de facilităţile de credit obţinute în 2015, denominate în Euro,” a spus Piotr Krupa.

 

Bilanţul Grupului KRUK, arătând o valoare foarte mică a datoriei, va face posibilă achiziţia de noi portofolii. La sfârşitul anului 2015, raportul dintre datoria netă şi capitalul propriu era de 1.0x, valoare minimă record, din T1 2011. Raportul dintre datoria netă pe 12 luni şi cash EBITDA a fost de 1.5x, similară cu cea înregistrată la sfârşitul T3 2015.

La finele anului 2015, KRUK a iniţiat al Treilea Program de Emitere de Obligaţiuni Publice cu o valoare nominală de 309 milioane RON şi a decis un plasament privat de obligaţiuni în valoare de până la 155 milioane RON.

 

“Dorim să facem o ofertă de obligaţiuni atât către investitorii retail, cât şi către cei instituţionali. Decizia de a iniţia un nou program de emisiuni de obligaţiuni publice este o consecinţă a cooperării de success de până acum, cu investitorii retail. Emisiunea anterioară, din noiembrie 2015, a trezit un interes deosebit din partea investitorilor retail. Apreciem, de asemenea, încrederea constantă a investitorilor instituţionali. Suntem hotărâţi să depăşim recordurile nu numai în termeni de rezultate finale: continuăm să ne dezvoltăm operaţiunile şi vedem numeroase oportunităţi de investiţii, astfel încât emisiunea de obligaţiuni de 155 milioane RON adresată acestui grup de investitori va fi cea mai mare din istoria noastră,” a adăugat Piotr Krupa.

 

Potrivit estimărilor Grupului, valoarea nominală a creanţelor vândute (tranzacţii finalizate până în decembrie 2015) sau externalizate spre colectare de bănci sau alte entităţi pe piaţa din România, a fost de approximativ 8,96 miliarde RON , comparativ cu valoarea de aproximativ 14 miliarde RON în 2014, din care:

§  Valoarea nominală a portofoliilor de creanţe vândute (tranzacţii finalizate până în decembrie 2015) a fost 4,5 miliarde RON, faţă de 9,3 miliarde RON în 2014

§  Valoarea nominală a portofoliilor externalizate spre colectare (servicing) a fost de 4,3 miliarde RON, comparativ cu 4,7 miliarde RON în 2014

 

În 2015, au continuat să existe tranzacţii de mare valoare de creanţe corporate şi ipotecare (în 2014, valoarea nominală a acestor tranzacţii a fost de aprox. 5,3 miliarde RON şi respectiv 1,9 miliarde RON), însă două tranzacţii majore (într-un cuantum de peste 1,5 miliarde Euro, în valoare nominală) au fost semnate în decembrie 2015, cu finalizare prognozată în 2016. Piaţa creanţelor ipotecare se poate dezvolta semnificativ în următorii ani, similar cu tendinţa de creştere observată în Polonia.

 

În 2015, investiţiile Grupului în achiziţia de portofolii pe piaţa românească au fost de aproximativ 163 milioane RON (majoritatea pentru achiziţia de portofolii retail), comparativ cu aprox. 98 milioane RON în 2014. Investiţiile din 2015 i-au asigurat Grupului KRUK o cotă de piaţă de 37% pe piaţa segmentului de creanţe cesionate, raportat la tranzacţiile finalizate în 2015. În următorii ani, Grupul intenţionează să fie mai activ pe segmentul creanţelor ipotecare şi a celor corporate”, a spus Tomasz Ignaczak, Director General al KRUK Romania.

 

În anul 2015, pe piaţa din România, Grupul a acceptat spre colectare creanţe externalizate (servicing) cu o valoare nominală de 371 milioane RON, comparativ cu 360 milioane RON în 2014.

Piaţa creanţelor externalizate spre colectare în România este mai puţin fragmentată decât piaţa din Polonia, chiar dacă numărul entităţilor interesate să achiziţioneze portofolii de creanţe este în creştere.

 

KRUK distribuie dividende

Consiliul de Administraţie al KRUK va recomanda distribuirea de dividende cu o valoare de 2,06 RON per acţiune, în valoare de aproximativ 36 milioane RON, din profitul net consolidat. Suma rămasă va fi alocată fondurilor de rezerve statutare. În cazul în care Adunarea Generală aprobă această recomandare, va fi cel de-al doilea an consecutiv în care KRUK va distribui din profitul său acţionarilor. Anul trecut, valoarea unui dividend a fost de 1,54 RON per acţiune.

“A fost încă un an de succes. Am dovedit că suntem capabili să creştem rapid şi să ne extindem pe noi pieţe, dar şi să distribuim profitul înregistrat cu acţionarii. Decizia de a plăti dividende şi suma aferentă acestei plăţi ţine cont de viitoarele necesităţi de finanţare, cât şi de nivelul actual al datoriei. Sunt convins, că asemenea anului trecut, distribuirea de dividende va relief cultura orientată spre generarea de profit şi va încuraja acţionarii să acumuleze acţiuni KRUK,” s spus Piotr Krupa.

 

Dspre Grupul KRUK

KRUK S.A. este cea mai mare companie de management al creanţelor din Polonia. În 2015, Valoarea nominală a creanţelor acceptate spre colectare în saşe ţări unde desfăşoară operaţiuni − Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania şi Italia, a atins cifra de approx. 9,1 miliarde RON. Compania este listată pe Bursa de Valori Varşovia din anul 2011. Pentru anul 2015, Grupul a raportat o cifră de afaceri consolidată de approx. 630 milioane RON.

Despre KRUK România S.R.L

Compania a fost înfiinţată în anul 2007 de Grupul KRUK  şi este specializată în managementul integrat al creanţelor, având clienţi atât din sectorul financiar, cât şi companii de servicii. KRUK a dezvoltat activităţi de colectare a creanţelor bancare, a creanţelor companiilor de asigurări şi leasing, operatorilor de telefonie fixă şi mobilă, utilităţi, cât şi ale companiilor de distribuţie a bunurilor de larg consum. Compania este, de asemenea, un jucător important pe piaţa achiziţiei de portofolii de creanţe, în special de la bănci.

            

Pentru mai multe detalii:

Daniela Dochia – Senior Specialist Comunicare & PR KRUK România S.R.L.

tel. +4031 413 20 00; mobil: 0758 066 790; e-mail: daniela.dochia@kruk.com.ro

Mai multe detalii despre companie şi proiectele educaţionale:  www.ro.kruk.eu şi www.datoriamea.ro

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.