Acum circa 13 luni, la 22 ianuarie 2017, într-o zi de duminică, domnul preşedinte Klaus Iohannis îşi lua pe el canadiana roşie şi ieşea în Piaţa Universităţii, în mijlocul a zeci de mii de români care doreau să apere statul de drept. „Am venit aici (…) ca să-mi arat indignarea că o gaşcă de oameni politici vrea să slăbească statul de drept”, a spus el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O zi mai târziu, a ridicat miza: „Este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor Penale şi a graţierii, şi (…) voi supune această temă (…) votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum”. Punct.

Pentru că despre referendumul pentru stat de drept şi pentru Justiţie nu s-a mai auzit nimic concret, doar vorbe şi tergiversări. Asta deşi PSD a făcut praf Codul penal, iar graţierea s-a produs mascat, prin legea recursului compensatoriu, care a scos din puşcării aproape 5.000 de condamnaţi, inclusiv criminali şi violatori (lege semnată fără obiecţii de domnul Iohannis). Joi seara, la conferinţa de la Cotroceni, preşedintele nu a făcut decât să caute noi scuze pentru a îngropa subiectul referendumului.

În aceste zile, PSD se mai confruntă cu un singur obstacol major înainte de a putea să fure în linişte: DNA-ul condus de doamna Kovesi. Şi a pornit asaltul împotriva acestei instituţii: haite întregi de inculpaţi şi condamnaţi, plus slugile plătite de ei, se adună seară de seară şi îşi recită, agresiv, minciunile. Eu sunt convins că vor obţine exact efectul contrar. Cetăţenii realizează că mafioţii vor să scape de pedeapsă şi, din acest motiv, îi atacă pe procurori.

Acum era momentul ca preşedintele României să dea o lovitură de imagine acestei bande şi să-i arate că poporul român susţine lupta anti-corupţie: trebuia să anunţe că referendumul pentru justiţie va fi organizat cât de curând, de preferinţă până la sfârşitul lunii martie. Dar conferinţa de presă organizată joi la Cotroceni, dincolo de obişnuiata perdea de fum despre “penali”, a devoalat doar cooperarea dintre Iohannis şi regimul Dragnea:

·         Şeful statului s-a întâlnit cu primul-ministru şi cu şeful ei, Liviu Dragnea, şi au discutat despre DNA. Ce să discuţi despre DNA cu un condamnat, care mai are două dosare pe rol? Mie îmi sună a negociere.

·         Domnul Iohannis are numai cuvinte de laudă faţă de ministrul Justiţiei, deşi ştie că acesta a ajuns în Guvern pus de Tăriceanu şi Dragnea ca să distrugă lupta anti-corupţie. Tudorel Toader a beneficiat numai de laude din partea lui Klaus Iohannis – “este un profesionist renumit” – cuvinte pe care domnul preşedinte nu le-a spus despre Kovesi.

Vă avertizez din nou: nu vă lăsaţi amăgiţi de cuvintele ieftine ale domnului preşedinte, adevărul este că între Dragnea şi Iohannis există o înţelegere de partajare a puterii. Preşedintele a abandonat lupta anti-corupţie, dar nu are curaj să o spună public. Ieşirea curajoasă, de miercuri, a doamnei Kovesi, i-a făcut pe mafioţi să bată, temporar în retragere: de aceea Tudorel Toader a refuzat să anunţe ceea ce toată lumea ştie că va face, şi anume să ceară revocarea şefei DNA.

Să nu ne facem iluzii, atacurile împotriva DNA vor fi reluate. Opoziţia bine plătită din Palatul Parlamentului şi din Palatul Cotroceni, oportunistă, speriată şi adesea coruptă, nu se va opune.

Din nou, doar strada poate salva statul de drept! 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.