Poate că unii au fost şocaţi de decizia PSD de a numi persoane cu probleme penale în Guvern. Poate că unora li se pare că a trecut prea puţin timp de la momentul în care PSD, condus chiar de Liviu Dragnea, a adoptat un cod de conduită care interzicea persoanelor cu probleme penale şi plagiatorilor să candideze sau să ocupe funcţii de demnitate publică. „Nu vom putea recâştiga încrederea oamenilor dacă nu vom înlătura stigmatul corupţiei (...) În viziunea mea, criteriile de integritate au rolul să prevină, şi nu să pedepsească”, spunea, demagogic, Dragnea, în octombrie 2015.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ce s-a întâmplat în 27 de luni? Nu este vorba doar de faptul că PSD a câştigat alegerile parlamentare. Schimbarea crucială cred că s-a petrecut pe parcursul anului 2017, când Dragnea şi-a dat seama că, în afară de oamenii din stradă, nu mai există opoziţie la PSD. Ba dimpotrivă, domnul preşedinte s-a acomodat tot mai mult cu penalii domnului Dragnea.

a) Primul semnal: abandonând regulile de până atunci, preşedintele Iohannis invită la recepţia oferită cu ocazia Zilei Europei, în mai 2017, şi persoane cu probleme penale.

b) Al doilea semnal: şeful statului acceptă ca Mihai Tudose să fie desemnat premier, în pofida acuzaţiilor de plagiat. În campania electorală din 2014, acelaşi Klaus Iohannis îi spunea lui Ponta: „Oriunde în lume când cineva e prins că a plagiat, şi numai trei rânduri şi a plagiat, e obligat să se retragă în politică”.

c) Al treilea semnal: în iulie 2017, preşedintele României promulgă fără obiecţii legea recursului compensatoriu şi legea prin care se desfiinţează conflictul de interese, în pofida obiecţiilor Parchetului general şi a DNA.

În consecinţă, domnul Klaus Iohannis îşi asumă moral toţi penalii pe care anticipăm că Dragnea îi va pune în viitorul Guvern:

-          Rovana Plumb, dată afară din Executiv chiar de către colegul ei Mihai Tudose, în momentul în care a început urmărirea penală în dosarul Belina

-          Paul Stănescu, baronul de Olt, a cărui urmărire penală este pe cale să fie redeschisă

-          Nu m-ar mira ca în viitorul cabinet PSD să se regăsească şi alte persoane cu probleme penale, de la Darius Vâlcov la Sevil Shhaideh sau cine ştie ce-i mai trece prin cap condamnatului Dragnea.

Să nu ne facem, deci, iluzii în legătură cu relaţia dintre Iohannis şi PSD: domnul preşedinte a predat conştient ţara pe mâinile grupării infracţionale conduse de Liviu Dragnea, probabil în schimbul unui non-kombat la prezidenţialele din 2019. Mai clar: domnul Iohannis speră că va beneficia de sprijinul tacit al USL. Rămâne ca oamenii care cred că România trebuie să se cureţe de corupţie să-şi găsească un candidat integru, nepătat de compromisuri compromiţătoare şi de alianţe subterane cu Dragnea şi Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.