"Am ajuns într-un moment în care vocea nespecialiştilor şi a adepţilor teoriilor conspirative este mai auzită şi mai promovată decât cea a medicilor. Considerăm că este nevoie de un efort comun al autorităţilor, specialiştilor şi societăţii civile pentru ca sănătatea publică să nu fie pusă în pericol şi pentru a se evita riscul izbucnirii unor noi epidemii,” a declarat Dr. Anca Drăgănescu, Preşedinte Asociaţia Pro Imunizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

•       “Cred că cea mai bună soluţie este cea reglementată, pentru că poate să aducă linişte şi încredere populaţiei în ceea ce priveşte programul naţional de vaccinare. De asemenea, cred că trebuie să discutăm sincer şi cu argumente despre vaccinare. Din nefericire, site-urile care promovează antivaccinismul nu acceptă opinii contrare, documentate ştiinţific,” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Preşedintele Societatea Română de Microbiologie, Membru în Comitetul  Permanent al Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Europa.

•       “ Există  un segment de părinţi nehotărâţi, nelămuriţi, un pic temători, la care putem încă să ajungem cu argumente ştiinţifice, însă există o mare masă de părinţi care s-au radicalizat şi la care nu mai ajunge niciun argument. Pentru ei este nevoie de lege,“ a menţionat preşedintele Asociaţiei „Mame pentru Mame”, Ana Măiţă.

 

•       “Când vine vorba de vaccinarea generală sunt foarte multe lucruri de făcut în zona de încredere şi confort. Totul se rezumă la încredere şi  informaţie corectă, în contextul în care multe ţări din Europa se confruntă cu o scădere a acoperirii vaccinale", a menţionat Dr. Pasi Penttinen, Coordonator al Programului de Supraveghere pentru Gripă şi Virusuri Respiratorii, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Bucureşti, 7 octombrie 2016 – Asociaţia Pro Imunizare în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor şi Societatea Română de Microbiologie au organizat cea de-a cincea ediţie a Forumului Naţional STOP GRIPĂ, un eveniment dedicat prevenţiei prin vaccinare ca element fundamental al reformei sectorului de sănătate din România. Profesionişti şi oficiali din domeniul sănătăţii  din România şi străinătate, alături de reprezentanţi ai societăţii civile au adus argumete fundamentate ştiinţific pe parcursul dezbaterii cu tema „Vaccinarea: act de prevenţie responsabil”.

“Prevenţie înseamnă asumare, responsabilitate şi, în egală măsură, decizii informate. În contextul scăderii acoperirii vaccinale care face deja victime, mă refer la epidemia de rujeolă, considerăm că România are nevoie de un cadru legal care să reglementeze procedurile administrative legate de vaccinare, cât şi de unul care să instituie obligativitatea autorităţilor de a asigura acces constant la informaţie specializată,” a declarat Dr. Anca Drăgănescu, Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

 

Acoperirea vaccinală în România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%.

La această ediţie a Forumului Stop Gripă cei prezenţi au fost fost invitaţi să facă un exerciţiu de prevenţie  şi să se vaccineze antigripal. Până la finalul evenimentului mai multe persoane s-au vaccinat antigripal, printre care consilierul de stat din cadrul Departamentului de Sănătate Publică a Administraţiei Prezidenţiale, Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun, preşedintele Asociaţiei „Mame pentru Mame”, Ana Măiţă, prezentatorul ştirilor TVR, Mihai Constantin,  medici şi reprezentanţi  ai presei.

“La nivel mondial, vaccinarea reprezintă metoda cea mai eficientă de combatere şi eradicare a multor boli transmisibile. În ceea ce priveşte situaţia campaniilor de vaccinare în România, în opinia publică sunt adesea difuzate informaţii eronate, care nu vin de la specialişti avizaţi şi care nu au fundament ştiinţific, ceea ce influenţează negativ acoperirea vaccinală şi eforturile autorităţilor de sănătate publică de a asigura sănătatea populaţiei. Principalul argument în schimbarea mentalităţii populaţiei în privinţa vaccinării nu trebuie să fie constrângerea, ci informarea,” a menţionat Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier de stat, Departamentul Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială.

Avem sau nu nevoie de o lege a vaccinării?

În 2015, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, o echipă interdiciplinară a elaborat un proiect legislativ care să reglementeze procesul de imunizare în România, acesta fiind încă aşteptat pentru dezbatere publică.

Prin acest proiect de lege statul român ar urma să îşi asume o serie de responsabilităţi cu privire la actul de vaccinare şi să pună la dispoziţia populaţiei informaţii corecte legate de procesul de vaccinare şi vaccinuri. Din informaţiile făcute publice până acum, proiectul de lege prevede şi alocarea  unui suport social, financiar şi uman în cazul posibilelor reacţii adverse apărute post vaccinare. De asemena, proiectul ar urma să reglementeze şi procedurile administrative de achiziţie a vaccinurilor, în prezent acestea nepermiţând crearea unui stoc de vaccin.

”Noi, cei care lucrăm în zona de sănătate publică, ar trebui să venim cu o propunere legislativă pentru a reglementa aspecte care ţin de zona organizatorică a programului naţional de vaccinare din România. Cred că cea mai bună soluţie este cea reglementată, pentru că poate să aducă linişte şi încredere populaţiei în ceea ce priveşte programul naţional de vaccinare”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, Membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

Medicii de familie, ca principali vaccinatori, sunt de părere că acceptarea programelor de vaccinare la copii poate fi realizată doar printr-un efort de comunicare constant şi transparent şi prin asumarea responsabilităţii împreună cu părinţii.

“Pacienţii simt nevoia unui dialog realist cu medicul de familie. Pe lângă problemele administrative (aprovizionare cu vaccinuri), faptul că informaţiile sunt luate de pe un site sau afiş sau de la televizor dintr-o emisiune, creşte neîncrederea în vaccinare în România. Cred că este momentul să deschidem calea dialogului. În cadrul SNMF există un grup de medici care se ocupă de problema vaccinării şi care au intrat exact în acele medii în care se desfăşoară “luptele”. Aş zice că uneori ajunge să fie un adevărat război, pentru că rolul nostru e să îi ajutăm pe cei care n-au încredere sau sunt indecişi să aleagă ce e mai bine pentru copilul lor, dar mai ales să o facă singuri, din convingere,” a declarat Dr. Sandra Alexiu, Vicepreşedinte, Societatea Naţională de Medicina Familiei  (SNMF)

Ana Măiţă, în calitate de  mamă şi preşedinte al Asociaţiei “Mame pentru Mame”, a tras încă odată un semnal de alarma în ce priveşte sănătatea publică, invitând la informare corectă şi asumare.

„Nu ştiu ce ne mai trebuie ca la nivel de autorităţi să declarăm stare de urgenţă, pentru că, repet, suntem în mijlocul unei catastrofe. Nu se cutremură pământul, dar ne mor copiii şi ne vor muri din ce în ce mai mulţi copii, fie că părinţii lor sunt pro-vaccinare sau contra-vaccinare. Atâta timp cât permitem democraţie în ceea ce priveşte consensul ştiinţific şi permitem oamenilor să ia decizii de viaţă şi de moarte pentru copiii lor şi ai altora, negând evidenţele ştiinţifice, nu facem decât să ne îndreptăm inevitabil către epidemii periculoase”, a declarant Ana Măiţă, Asociaţia “Mame pentru Mame”.

Vaccinarea – act de prevenţie responsabil

Statisticile din ultimii ani au arătat o scădere considerabilă a acoperirii vaccinale atât în rândul adulţilor, dar mai ales în rândul copiilor. Scăderea numărului de copii vaccinaţi în România reprezintă un semnal de alarmă atât pentru specialişti, cât şi pentru autorităţi. Opinia comună formulată de specialişti indică necesitatea informării corecte şi obiective a părinţilor, aceştia trebuind să conştientizeze şi să îşi asume riscurile la care îşi expun copiii.

“În condiţiile scăderii acoperirii vaccinale putem vorbi de emergenţa unor boli grave, prevenibile prin vaccinare (poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola) cu evoluţie potenţial severă sau cu preţul supravieţurii în condiţiile unor sechele grave ce implică efort şi costuri imense în terapia de recuperare şi integrare în societate. Studiile demonstrează eficacitatea vaccinurilor, dovadă stând boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Aceste dovezi sunt mult mai numeroase şi riguroase, răspunzând tuturor întrebărilor celor care au încă un semn de întrebare în privinţa vaccinării,” a declarat Dr. Anca Drăgănescu, Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

Biserica Ortodoxă Română, prin parteneriatele încheiate cu Ministerul Sănătăţii, încurajează orice act medical menit să aducă vindecare pacienţilor.

„Prin vocea Bisericii Ortodoxe se doreşte creşterea credibilităţii şi transparenţei promovării şi implementării programelor de  imunizare. În cazul în care se va propune spre dezbatere publică termenul de obligativitate în ceea ce priveşte vaccinarea populaţiei, Biseria, instituţie flexibilă ce se pronunţă în zona morală din spaţiu public, îşi rezervă dreptul de a pune în discuţie această temă în vederea unei comunicări menite să lămurească argumentat ceea ce s-a propus,” a declarat Preot Horia Prioteasa, Biserica Ortodoxă Română (Biserica Spitalului Fundeni, Bucureşti)

Specialiştilor  prezenţi li s-au alăturat şi reprezentanţi ai societăţii civile, Dr. Cornelia Scărlătescu Paraschiv, Manager Programe de Sănătate, Fundaţia World Vision România şi Teo Trandafir, realizator de televiziune şi susţinător al imunizării prin vaccinare.

Pentru mai multe referinţe accesaţi www.proimunizare.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.