Opera Naţională Bucureşti prezintă vineri, 7 decembrie 2018, începând cu ora 18:30 „Don Carlo”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi. Regia, decorul, costumele şi luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naţionale Bucureşti va fi pregătit de către Daniel Jinga.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mario de Carlo despre spectacolul „Don Carlo” de Giuseppe Verdi ce se va desfăşura pe prima scenă lirică a ţării: ,,Rolul de regizor (şi decoruri, costume şi lumini) în cazul <Don Carlo> este ca şi cum te-ai arunca de pe stânca din Acapulco. Chiar dacă ştii că vei scăpa cu viaţă – pentru că alţii au făcut asta înaintea ta – riscul de a fi rănit este mare; şi, mai presus de toate, tensiunea adrenalinei se ridică la niveluri critice. Emoţiile atât de puternice şi pline de satisfacţii un sunt uşor de demonstrat, în faţa altor titluri. În Don Carlo ne aflăm faţă în faţă cu personaje enorme. Este adevărat că acest lucru se întâmplă în multe lucrări de Verdi (să ne gândim la Violetta, la Rigoletto, Azucena, dar nu numai), însa aici toţi sunt giganţi şi se mişcă toţi împreună!

Cu un libret în limba franceză semnat de Joseph Méry şi Camille du Locle, după tragedia lui Friedrich Schiller, opera „Don Carlos” i-a fost solicitată lui Verdi de către Opera din Paris – unde a avut loc şi premiera la data de 11 martie 1867. Compozitorul a revenit apoi asupra lucrării sale, dăruind contemporanilor şi o versiune în limba italiană care a fost prezentată la Teatro alla Scala din Milano la 10 ianuarie 1884. Astfel, opera „Don Carlos” comandată de francezi va fi denumită în ţara lui Verdi „Don Carlo”, versiune reprezentată frecvent în paralel cu cea originală, în limba franceză.

Povestea lucrării are ca punct incipient situaţia politică şi socială din Europa secolului al XVI-lea. Posibila căsătorie a tânărului Carlo, fiul regelui Filip al II-lea, cu prinţesa Elisabeta de Valois, fiica regelui Henri al II-lea, are ca scop aducerea păcii între Franţa şi Spania, ţări aflate în război la acea vreme. În ciuda aşteptărilor, cei doi se îndrăgostesc, însă regele Spaniei se împotriveşte dorinţei celor doi, căsătorindu-se el însuşi cu tânăra prinţesă. Istoria, politica, religia şi dragostea se împletesc ingenios într-un subiect ce conţine şi o mare parte de ficţiune, acurateţea istorică e relativă de dragul poveştii.

https://www.youtube.com/watch?v=iD8VnhnxTU4

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Naţională Bucureşti)

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ şi la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti (program luni – duminică între orele 10:00 - 13:00 şi 14:00 - 19:00).

viewscnt

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.