Proiectul noii legi a educaţiei naţionale va fi completat cu propunerile pertinente ale tuturor celor implicaţi în acest domeniu, astfel încât, la final, să rezulte un act normativ complet şi complex, cu beneficii evidente pentru învăţământul românesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Una dintre componentele esenţiale ale acestei reforme iniţiate de PNL este legată de digitalizare, capitol la care Ministerul Educaţiei va aloca un miliard de lei pentru digitalizarea universităţilor româneşti acreditate. Suma va fi folosită pentru implementarea unor proceduri standardizate de predare online, în condiţiile respectării tuturor standardelor de calitate, având în vedere că, în urma pandemiei coronavirusului, a crescut considerabil importanţa comunicării online în activitatea didactică universitară.

Conform proiectului noii legi a învăţământului superior, se doreşte accelerarea integrării cursurilor online în activităţile curente de predare - învăţare – evaluare organizate de universităţile româneşti. De altfel, în întreg spaţiul universitar european, se menţine această tendinţă crescătoare a participării online a studenţilor la cursuri, în condiţiile incertitudinilor existente în prezent pe tema abordării efectelor pandemiei în educaţiei.

În aceste condiţii, digitalizarea este un obiectiv fundamental pentru reforma educaţiei în învăţământul universitar românesc, iar acest demers însemnat este cuprins în noul pachet legislativ al învăţământului, aflat în dezbatere publică naţională.

Cu ajutorul finanţărilor primite de către universităţi, toate activităţile aferente digitalizării şi dezvoltării procedurilor de predare - învăţare - evaluare pe sistem online vor fi dinamizate şi organizate corespunzător, astfel încât diferenţele dintre participarea fizică şi cea de la distanţă a studenţilor să fie total estompate.

Nu în ultimul rând, investiţia Ministerului Educaţiei în digitalizare va contribui esenţial la susţinerea unui program naţional de creştere a competitivităţii universităţilor noastre în plan internaţional.

Traversăm o nouă etapă a dezvoltării învăţământului, nu doar în România, ci peste tot, în Europa şi în lume, iar aceste programe de studii digitalizate, introduse deja de facultăţi din întreaga lume, constituie motive solide pentru atragerea unui număr cât mai mare de studenţi pe plan internaţional.

În plus, proiectul noii legi a educaţiei mai prevede, pe segmentul învăţământului universitar, creşterea cu 50% a finanţării burselor acordate studenţilor, de la 201 lei/lună la 300 lei/lună, pe toată durata anului universitar.

Acest fapt reprezintă un motiv concludent pentru creşterea motivaţiei studenţilor din universităţile româneşti acreditate, precum şi o condiţie benefică în vederea scăderii riscului de abandon pe perioada cursurilor.

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.