Există un timp potrivit pentru toate îşi spun părinţii când vine vorba ca propriul copil să înceapă şi aventura cunoaşterii unui nou domeniu. Îi sperie nesiguranţa, teama de eşec sau poate imposibilitatea de a mai fi plasa de siguranţă pentru micii năzdrăvani. Din fericire însă, la ora actuală există cu mult mai multe metode adaptate pentru ca un copil să încerce şi să înceapă un sport încă de la vârste fragede.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu bicicleta - primul sport practicat

Printre primele contacte cu un tip de sport prietenos se numără pedalatul. Piaţă abundă în opţiuni, ba chiar cele care se pretează încă din primii ani de viaţă ai copilului. Ce-i drept, astfel de modele dispun de ceva transformări ale clasicei biciclete – sunt triciclete, cu roţi ajutătoare, mici, ce se pot chiar manevra de adult prin împingere etc. Însă îşi fac loc în viaţa micilor curioşi întocmai din ideea de a intra în rândul celor practică un sport.

Urmează şi etapa de bicicletă fără pedale. Dacă la prima vedere pare să fie fără rost, ar fi bine să te mai gândeşti. Specialiştii spun că de fapt acest model este o trecere la clasica variantă şi este mai ajutătoare decât pare. Deşi în esenţă un copil va împinge cu picioarele pentru a se deplasa folosind o bicicletă fără pedale, în fapt acest joc îl ajută enorm. Va învăţa să îşi menţină echilibrul, să manevreze bicicleta, să îşi coordoneze mai bine mişcările, pentru ca la momentul în care va pedala astfel de abilităţi deja dobândite să facă mersul pe două roţi mai facil.

Trecerea treptată de la o bicicletă la alta este şi în beneficiul stării psihice pentru copil. Acesta va avea încredere în sine şi nu reţineri în a învăţa să meargă pe bicicletă. Adesea, cei care cad des şi se lovesc se vor confrunta şi cu un refuz ulterior de a mai încerca.

Mersul pe bicicletă nu se uită

Nici prima bicicletă nu se uită. Este acel moment în care orice părinte îşi dă seama câtă independenţă şi-a câştigat copilul. Dar pentru bucuria acestor clipe se recomandă achiziţia unei biciclete corespunzătoare, împreună cu un echipament complet de siguranţă şi protecţie. Se include cască în mod special, genunchere şi cotiere, după caz.

Alegerea unei biciclete se raportează la înălţimea copilului şi la dimensiunea bicicletei privind diametrul roţilor, exprimat în inch cel mai adesea. Primul prag este cel de 10, cea mai mare de 26. Desigur că ce se potriveşte cel mai exact depinde atât de copil şi ce ritm de dezvoltare are pentru vârsta sa – sunt copii sub medie ca înălţime sau peste medie, la categoria lor de vârstă. De asemenea, de la producător la producător dimensiunile diferă.

Mai important ca orice este că la prima achiziţie, deci prima bicicletă oferită, să se evite mărimea mai mare pe principiul că cel mic va creşte destul de repede.  Controlul pe care ar trebui să îl aibă un copil faţă de bicicletă se poate să nu mai fie acelaşi, greutatea fiind prea mare, căzătură va fi una pe măsură. Un aspect de referinţă aici, pentru a considera o bicicletă nici prea mare nici prea mică, este ca în momentul pedalatului piciorul să fie întins, în poziţia cea mai de jos a angrenajului. Pedalatul trebuie să fie confortabil în orice caz.

Sfaturi

Orice achiziţie de bicicletă ar trebui să se bazeze pe principiul calităţii. Va conta şi brandul însă mai degrabă şi tipul de produs şi ce avantaje prezintă. Merită ca o astfel de achiziţie să se realizeze din magazinele de specialitate. De preferat să se aleagă o marcă cunoscută şi care şi oferă un termen bun de garanţie.

Bicicletele sunt destul de grele, însă cele din oţel depăşesc acest prag şi pot fi numite chiar foarte grele. Sunt mai degrabă preferate cele din aluminiu, din punct de vedere al uşurinţei de manevrare. Desigur, şi preţul va fi unul ceva mai mare, însă merită.

Achiziţia sub un impuls de moment se poate dovedi a fi un eşec, poate chiar o pagubă pe termen lung sau un risc. Aşadar până la a vedea copilul pedalând şi bucurându-se de acest sport se merită cercetată piaţa de profil, alegând un model optim, sigur şi care va spori şi interesul copilului în a fi folosit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.