Toată lumea îşi doreşte un stil de viaţă sănătos. Acesta presupune o dietă echilibrată, activitatea fizică zilnică, evitarea stresului şi somnul odihnitor. În ceea ce priveşte cel din urmă aspect, s-a răspândit conceptul de „igiena somnului”. Dar ce presupune mai exact acesta?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Citeşte în continuare pentru a afla ce înseamnă igiena somnului şi cum poţi adopta acest concept

Igiena somnului are în vedere anumite măsuri de comportament şi de mediu care pot avea un impact major asupra calităţii şi duratei somnului. Printre principalele măsuri care te pot ajuta se numără:

  1. Orarul regulat de odihnă

Acesta este cel mai important pas pentru a te asigura că vei avea parte de un somn de calitate pentru mult timp de acum încolo. Trebuie să respecţi o oră de culcare şi o oră la care să te trezeşti în fiecare zi (da, chiar şi în weekend). Încearcă mai multe variante până când o vei descoperi pe cea care se potriveşte cel mai bine stilului tău de viaţă.

Totuşi, dacă se întâmplă să nu poţi să adormi, nu sta în pat forţându-te! Dacă au trecut aproximativ 20 de minute de când te-ai pus în pat şi încă nu ai adormit, alege sa citeşti o carte sau să îţi faci un ceai (evită să citeşti ultimele ştiri sau să verifici ce mai e nou pe reţelele de socializare). Aceste activităţi au menirea să te relaxeze şi să îţi pregătească corpul pentru odihnă.

  1. Atmosfera potrivită în dormitor

Pentru a te putea odihni, dormitorul trebuie să fie un loc liniştit, bine aerisit şi cu o temperatură de aproximativ 18 grade (dacă e prea cald sau prea frig nu vei avea parte de un somn de calitate). De asemenea, patul trebuie să fie comod. Alege mereu aşternuturi care să îţi asigure confortul. Evită zgomotele şi luminile puternice, mai ales cele venite de la ecranele telefonului, televizorului, calculatorului, tabletei sau laptopului. Este indicat să nu îţi îndrepţi privirea spre astfel de device-uri cu cel puţin o oră înainte să adormi.

  1. Evitarea anumitor băuturi

În ciuda mitului urban că alcoolul te ajută să dormi mai rapid, este imperativ să nu consumi înainte de somn. Deşi probabil vei adormi cu uşurinţă, calitatea somnului va fi grav afectată. De asemenea, trebuie să eviţi:

  • cafeaua
  • ceaiurile (cel verde sau cel negru)
  • băuturile energizante sau cele carbogazoase
  1. Remedierea stărilor de stres, de nervozitate sau anxietate

Stresul, nervozitatea sau anxietatea trebuie controlate pentru că, de cele mai multe ori, persoanele care suferă de aceste stări au probleme cu odihna. Poţi încerca fie uleiul CBD, fie tehnici de respiraţie sau gândire pozitivă înainte să te pui în pat. Şi în acest caz, trebuie să găseşti varianta care funcţionează cel mai bine pentru tine şi să reuşeşti să te odihneşti.

În cazul în care nu ai parte de cele 7-9 ore de somn pe noapte recomandate, vei putea fi pus în faţa:

  • problemelor de greutate
  • afecţiunilor cardiovasculare
  • afecţiunilor metabolice
  • problemelor cu memoria şi concentrarea
  • scăderii imunităţii
  • afecţiunilor neurologice

Dacă vrei să scapi de odihna superficială şi agitată din timpul nopţii şi să eviţi problemele enumerate mai sus, încearcă să pui în practică măsurile vizate de igiena somnului. Vei observa diferenţa după câteva seri în care ai urmat aceste „reguli” şi vei avea parte de toate beneficiile aduse de somnul de calitate!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.