Copiii sunt inovatori, având o imaginaţie puternică, iar creativitatea oferă o sumă de beneficii intelectuale şi emoţionale, chiar şi pentru sănătatea fizică. Mulţi oameni consideră că imaginaţia şi creativitatea sunt native, că unele persoane se nasc cu ele. Ei cred faptul că micuţii lor fie le au, fie nu le au: la fel cum toţi copiii nu sunt la fel de inteligenţi, toţi copiii nu sunt la fel de creativi. De fapt, imaginaţia bogată este mai mult o abilitate decât un talent înnăscut, pe care părinţii o pot stimula.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetătorii au anunţat printr-un studiu internaţional că stimularea imaginaţiei copiilor îi ajută să facă faţă trecerii spre adolescenţă şi vieţii de adult. De asemenea, creativitatea ajută copiii să fie mai încrezători, să dezvolte abilităţi sociale şi să înveţe mai bine. 

Iată câteva moduri prin care părinţii pot încuraja dezvoltarea imaginaţiei copiilor lor:

1. Delimitează un spaţiu pentru creare, cum ar fi o cameră specială. Timpul pe care copilul tău îl petrece într-un astfel de loc este foarte important. Nu trebuie să îl amenajezi într-un mod special sau să îl încarci cu diferite jucării ori decoraţiuni, ci este nevoie doar să fie un mindset pentru prichindelul tău.

2. Permite „timpul liber”. Este important să oferi copilului tău timp nestructurat - petrece câteva ore acasă, fără activităţi programate, astfel încât să poată doar să se relaxeze şi să se joace, găsindu-şi singur activităţi care să îi stârnească şi curiozitatea, şi să îl provoace.

3. Ajută-ţi copilul să experimenteze cu simţurile sale. Expune-l la lumea exterioară, astfel încât să-şi poată folosi toate simţurile. Este important să se familiarizeze cu texturi, mirosuri, culori sau alţi stimuli care îl vor ajuta să aibă imaginaţia pe roate. 

4. Discută despre creativitate. Întreabă-ţi micuţul când vine cu ideile cele mai bune sau când are momentele cele mai creative. Îl poţi înregistra, filma sau poţi nota tot ceea ce îi trece prin cap într-un moment artistic. 

5. Ajută-ţi copilul să-şi urmeze pasiunile. Acordă atenţie intereselor sale şi pune-i la dispoziţie tot ceea ce are nevoie pentru acest lucru. Dacă este talentat la muzică, nu amâna achiziţionarea unui instrument muzical şi permite-i să exploreze orice domeniu. Dacă este interesat de desen, o carte de colorat este o idee foarte bună pentru început - îi poţi sugera chiar să îşi creeze propria bandă desenată.

6. Cultivă gândirea critică creativă. Pe măsură ce copilul creşte, întreabă-l cum abordează anumite probleme şi cum poate face lucrurile diferit. O ideea foarte bună este să îi sugerezi să-şi treacă ideile pe hârtie sau să folosească notiţe de fiecare dată. 

7. Acordă timp pentru propria creativitate. Întrucât copiii învaţă din comportamentul părinţilor lor, este bine să fii şi tu creativ! Acest lucru înseamnă să fii alături de cel mic atunci când desenează, când construieşte cu piese Lego sau când cântă.  Reponsabilizarea unui copil este importantă de la o vârstă cât mai fragedă - încurajează-l să îşi facă singur bagajul, să îşi redecoreze camera sau să te ajute la curăţenie. 

Concluzionând, nu limita niciodată când vine vorba de creativitatea micuţului tău. Nu ştii niciodată dacă ai în familie un Einstein sau un viitor Mozart, aşa că poţi descoperi talentul copilului tău când te aştepţi mai puţin. Experimentează şi asigură-te că imaginaţia prichindelului tău este constant alimentată!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.