Noul val al campaniei „Contrabanda este crimă organizată!” a debutat în această săptămână pe panotaj stradal în judeţele de frontieră Timiş, Arad, Suceava, Neamţ, Iaşi, Mehedinţi, Dolj, Olt şi în Bucureşti, pe postul public de televiziune, canalele regionale TVR Iaşi şi Cluj, precum şi în online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansată în parteneriat cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcţia Generală a Vămilor (DGV), Poliţia de Frontieră, Poliţia Română, cu sprijinul JTI România, prin www.faracontrabanda.ro, campania se derulează în lunile noiembrie şi decembrie. Materiale şi informaţii suplimentare pot fi găsite pe www.faracontrabanda.ro şi pe www.facebook.com/faracontrabanda..

„Datele prelucrate în perioada martie-iulie arată o scădere a pieţei negre la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 12,1% cât se înregistra înainte de declararea pandemiei. Este cel mai redus nivel din 2008, anul în care am demarat cercetarea pieţei negre a produselor din tutun, iar datele pe septembrie arată un procent aproximativ similar, şi anume 8,5%. În majoritatea regiunilor ţării comerţul ilicit cu ţigarete a scăzut. Nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu un procent de 18,7%, cu toate că se află în scădere. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră,  ponderea „cheap whites” se află în creştere şi depăşeşte 60%, iar Moldova şi Ucraina continuă să scadă faţă de martie-iulie până la 8,1%, respectiv 2%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„Potrivit execuţiei bugetare din septembrie, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au crescut cu 13% (an/an), unul dintre motive fiind scăderea contrabandei. Astfel, în condiţiile reducerii semnificative a traficului transfrontalier generat de măsurile de combatere a răspândirii infecţiei cu virusul COVID-19, în perioada ianuarie-septembrie 2020, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat un număr de peste 18,4 milioane bucăţi ţigarete, evitând astfel punerea lor pe piaţa neagră din România sau alte state membre UE. Totodată, în lunile septembrie şi octombrie, Direcţia Generală a Vămilor, în cooperare cu administraţiile vamale din statele vecine ( R. Moldova, Ucraina, Serbia) a organizat „ OPERAŢIUNEA STOP CONTRABANDA”  în scopul prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu produse din tutun şi altor tipuri de produse în zona frontierei României, respectiv frontiera externă a Uniunii Europene. Comerţul ilegal cu ţigarete creşte criminalitatea, dar aduce şi prejudicii grave bugetului de stat. Ca urmare, Direcţia Generală a Vămilor susţine pe mai departe, în parteneriat cu instituţiile interne şi internaţionale, precum şi cu mediul privat onest, acţiunile de combatere a contrabandei”, a declarat directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu.

„Aceste luni de restricţii au făcut mult mai dificil traficul ilegal. Cu toate acestea, Poliţia de Frontieră a continuat să depisteze cantităţi semnificative de ţigarete de contrabandă şi să destructureze grupări de crimă organizată. În primele nouă luni ale anului 2020, au fost reţinute aproximativ 2,4 milioane pachete ţigări cu o valoare de peste 30 milioane lei şi au fost identificate şi destructurate 7 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 36 de persoane. Din cazuistica înregistrată în ultimele luni, s-a constatat şi o tendinţă de introduce în ţară, prin punctele de frontieră de la graniţa cu Bulgaria, a tutunului vrac neprelucrat, disimulat printre diverse produse transportate legal. Numai în ultima lună, poliţiştii de frontieră au confiscat peste 10 tone de tutun vrac, echivalentul în pachete de ţigări a acestei cantităţi fiind de aproximativ 535.000 de pachete cu ţigări. Dat fiind că ţigaretele sunt cele mai traficate produse la frontierele ţării, iar în lunile de iarnă de obicei nivelul pieţei negre creşte, Poliţia de Frontieră Română va fi în continuare în prima linie pentru combaterea acestui fenomen” a declarat şeful Poliţiei de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

„Poliţia Română a continuat să abordeze prioritar în cursul anului 2020 organizarea şi desfăşurarea de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii săvârşite în domeniul traficului, prelucrării şi comerţului ilegal cu ţigarete şi a altor produse din tutun, în scopul diminuării impactului negativ asupra bugetului general consolidat al statului, depistării mecanismelor de funcţionare a pieţei ilegale, eliminării concurenţei neloiale şi protejării sănătăţii populaţiei. La aceste acţiuni au participat atât poliţişti din structurile de investigare a criminalităţii economice, cât şi cele de ordine publică, poliţie rutieră, poliţie transporturi şi combaterea criminalităţii organizate. Faţă de perioada similară a anului precedent se observă o uşoară creştere a capturilor de ţigarete (+0,1%), ceea ce reflectă prioritizarea acestei activităţi la nivelul Poliţiei Române, mai ales în contextul actual al măsurilor de prevenire şi combatere a pandemiei cu noul corononavirus COVID 19 şi al trendului descendent al pieţei negre a ţigaretelor,  a declarat comisar-şef de poliţie Aurel Dobre, directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română.

„Comerţul ilegal cu ţigarete este principala activitate economică în regiunile de frontieră, nefiind perceput ca un pericol social grav, un fenomen  infracţional care prejudiciază bugetul de stat cu circa jumătate de miliard de euro anual. De aceea, mesajul campaniei e clar: ”contrabanda este crimă organizată”, alături de traficul de droguri, arme sau persoane. JTI iniţiază astfel de campanii publice anuale, de conştientizare a efectelor profund negative ale contrabandei asupra societăţii şi economiei, încă din 2010, constatând că, în perioada de difuzare a mesajelor, piaţa neagră scade. Dorim ca tendinţa de scădere fără precedent consemnată anul acesta de Novel să se menţină”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

JTI a virat anul trecut la bugetul statului 4,2 miliarde de lei, însemnând accize, TVA şi alte taxe. Suma reprezintă 78% din cifra de afaceri înregistrată de cele două entităţi din România – JTI Trading şi JTI Manufacturing.

JTI a fost prima companie de tutun din Romania care a semnat, în 2005, un Protocol de colaborare în scopul combaterii comerţului ilicit cu ţigarete, cu ANAF şi, ulterior, cu Vama, Poliţia de Frontieră şi IGPR. Compania a donat Vămii Române, începând din 2010, peste 50 de câini, susţinând logistic pregătirea echipelor canine. În 2018, JTI a donat Poliţiei de Frontieră patru drone de ultimă generaţie şi alte echipamente necesare supravegherii şi monitorizării graniţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.