Casa Fotbalului a găzduit astăzi, 6 octombrie, evenimentul de lansare „Săptămânile Acţiunilor - Oamenii fotbalului”, realizat de Asociaţia Semper Musica în parteneriat cu Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Reţeaua Fare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul a avut la bază două componente - o dezbatere, urmată de meciurile de fotbal de la Arena Naţională. Jucătorii care marchează pentru non-discriminare sunt cei pentru care fotbalul este un vehicul al schimbării, o ocazie de a aduce împreună oameni cu diferite poveşti, urmând ca acestea, odată povestite, să distrugă mituri, stereotipuri şi orice forme de discriminare. Jucătorii sunt copii de etnie romă, din comunităţi dezavantajate şi din centre socialepentru care fotbalul este un mod de exprimare, de socializare şi o platformă pentru schimbare socială.

Proiectul organizat de Asociaţia Semper Musica sub umbrela Reţelei Fare îşi propune să organizeze o caravană, prin utilizarea unei remorci de tip prezentare, în 3 judeţe (Buzău, Galaţi, Vrancea) şi Bucureşti, ocazie cu care cetăţenii comunităţilor vor avea acces la workshop-uri pe teme ce ţin de discriminare, livrate chiar de reprezentanţii celor mai discriminate grupuri din România, o expoziţie internaţională de fotografie legată de modul în care fotbalul uneşte oamenii şi meciuri de fotbal împotriva discriminării din fotbal şi nu numai.

„Săptămânile Acţiunilor-Oamenii fotbalului” este o mişcare internaţională care se desfăşoară în aceeaşi perioadă în numeroase ţări de la nivel european. Anul acesta, mişcarea internaţională va avea loc în perioada 05-19 octombrie 2017.

„Educaţia este un pilon important în combaterea comportamentelor şi atitudinilor discriminatorii iar, noi, societatea civilă putem contribui la excluderea fenomenului. Şcoala este în continuare spaţiul cel mai important atât pentru educaţia sportivilor cât şi pentru cea a spectatorilor”, a afirmat Bogdan Istrate, Coordonator proiect Asociaţia Semper Musica.

Proiectul vine în contextul în care, în România, în 2015, conform Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, percepţia dominantă cu privire la grupurile discriminate face referire, în primul rând, la persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA (65%), persoanele dependente de droguri (57%) şi persoanele cu dizabilităţi fizice şi psihice (55-56%). Peste jumătate dintre respondenţii studiului CNCD au indicat aceste categorii ca fiind discriminate mult şi foarte mult în România.

„Îmi exprim ingrijorarea cu privire la manifestările rasiste care au reapărut în ultima perioadă cu o frecvenţă din ce în ce mai mare. Recomand suporterilor să respecte valorile sportului, nediscriminarea şi fair-play-ul. Totodată, recomand luarea unor măsuri adecvate pentru stoparea acestui fenomen de către toate părţile implicate în organizarea meciurilor de fotbal”, a susţinut Dr. Cristian Jura, Secretar de Stat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminârii

Conform Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), în multe sporturi organizate la nivelul Uniunii Europene, minorităţile şi migranţii sunt slab reprezentaţi, în mod special, la nivelul poziţiilor de management ale organizaţiilor sportive. În ceea ce priveşte rasismul din fotbal, fanii sunt de cele mai multe ori responsabili pentru incidentele cauzate de rasism. De asemenea, aceste tipuri de incidente au loc şi printre jucători, cu precădere în sporturile practicate de amatori.

“Manifestările rasismului şi xenofobiei în fotbalul românesc nu sunt unice la nivel european, ci reflectă dinamica recentă a acestor fenomene la nivelul societăţii noastre. Discursul urii împotriva romilor, a populaţiei maghiare şi a minorităţilor sexuale continuă să fie perpetuat, atât de fani pe stadioane, cât şi în alte sfere administrative ale comunităţii fotbalistice. Salutăm eforturile FRF de a limita astfel de incidente grave în ultimii ani, însă acest proces trebuie continuat prin intervenţii pe termen lung la firul ierbii. Reţeaua Fare reiterează relevanţa fotbalului în combaterea discriminării şi, prin susţinerea acestui eveniment, îşi propune să crească gradul de conştientizare privind puterea sportului de a genera schimbări de atitudine faţă de cele mai vulnerabile şi discriminate grupuri etnice şi sociale. Săptămânile de acţiune Fare se desfăşoară în 50 de ţări şi evenimentul din România se numără printre cele 14 acţiuni de amploare din acest an, alături de alte 210 evenimente punctuale”, a declarat Raluca Negulescu-Balaci, director executiv al Fundaţiei Policy Center for Roma and Minorities Foundation şi preşedinte al boardului Reţelei Fare.

Incidentele cu caracter rasist, xenofob, instigator la ură sunt prezente în fotbalul românesc şi se concentrează în special pe scandări la adresa cetăţenilor unguri şi a romilor sau la adresa unor oameni din conducerea fotbalului. Avem însă declaraţii în afara terenului de fotbal, făcute de oameni de fotbal, cu caracter rasist, xenofob, instigator la ură, care nu pot fi controlate, pentru că nu se petrec la stadion.

„În fişa observatorului de meci a fost introdusă de anul trecut o rubrică specială cu observaţii cu privire la incidentele rasiste, xenofobe, instigatoare la ură, iar în curând, FRF va adopta un Cod de Conduită, care va reglementa inclusiv acţiunile şi declaraţiile oamenilor de fotbal, făcute în afara stadionului. FRF condamnă şi se disociază ferm de orice acţiune sau declaraţie, prin care fotbalul este instrumentalizat de promotorii rasismului, xenofobiei, discursului instigator la ură sau ai oricărei forme de discriminare”, susţine Răzvan Burleanu, preşedinte Federaţia Română de Fotbal.

Caravana va continua în următoarea perioadă în Adjud, Tecuci şi Râmnicu Sărat. Evenimentele vor fi organizate până la finalul campaniei internaţionale şi anume, până pe 19 octombrie.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 3 Bucureşti, Carrefour România.

Despre Fare

Reţeaua Fare luptă cu toate formele de discriminare, inclusiv rasism, naţionalism de extremă dreaptă, sexism, homofobie şi discriminare împotriva persoanelor cu dizabilităţi. Fare lucrează la toate nivelele pentru a promova incluziunea socială a grupurilor marginalizate şi discriminate în fotbal. Fare este o organizaţie internaţională cu peste 150 de membrii din mai mult de 40 de ţări europene. Multe alte grupuri şi activişti se alătură activităţilor, campaniilor şi evenimentelor organizate de Fare în fiecare an.

Mai multe informaţii despre Fare puteţi găsi la următorul link: https://www.farenet.org/about-fare/romanian/

Despre Asociaţia Semper Musica

Asociaţia Semper Musica există în România din 2013 fiind singura organizaţie din ţară finanţată atât de Fondul M · A · C pentru SIDA, cât şi de Fundaţia MTV Staying Alive din US/UK. Este una dintre cele mai active asociaţii din ţară din domeniul prevenirii HIV cu focus pe tinerii de liceu şi comunităţile în care aceştia trăiesc. Organizaţia mai dezvoltă şi proiecte legate de efectele discriminării asupra celor mai vulnerabile grupuri, voluntariat şi proiecte pentru comunitate. În 2016, la Gala Societăţii Civile, Asociaţia Semper Musica a primit premiul pentru – Cel mai bun proiect de tineret al anului.

Despre Federaţia Română de Fotbal

FRF abordează combaterea comportamentelor neconforme prin educaţie generând o serie de acţiuni precum: turnee antidiscriminare (Cupa Diversităţii – turneu cu echipe ale minorităţilor naţionale), programele cu Policy Center for Roma and Minorities (proiectul realizat cu Cluburile de Educaţie Alternativă a câştigat premiul UEFA Foundation for Children 2017), acţiuni cu nevăzători, copii cu autism, copii cu sindrom Down, militari răniţi în teatrele de operaţiuni, copii institutionalizaţi etc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.